Halászlé készítése: karácsonykor szinte kötelező, de máskor is szokás. Mindenki kicsit másképp készíti, itt most az egyik lehetséges változattal találkozol.
Halászlé készítése
Elkészítési idő (belsőségekből, csontos haldarabokból és halszeletekből): 115 perc (ebből munka: 50 perc).
Halászlé hozzávalók
(4 személyre)
- 8 db ponty szelet
- 6 db apró hal (keszeg, kárász)
- 1 – 2 evőkanál zsír
- 2 db nagyobb hagyma
- 2 db csípős csöves paprika (szárított is lehet)
- fűszerpaprika édes és csípős
- 2 db halászlékocka (feltételesen)
- só ízlés szerint
Bevásárlólista
- 8 db ponty szelet
- 6 db apró hal (keszeg, kárász)
- 0,5 kg halbelsőség, haltej, ikra
- 2 db nagyobb hagyma
- 2 db csípős csöves paprika (szárított is lehet)
- 2 db halászlékocka
Emlékeztető: zsír, fűszerpaprika édes és csípős,só
Megjegyzés:
Ha hatnál több személyre készíted, szükséged lehet egy nagy 10 literes lábasra.
Halászlé készítése – előkészítés
- A halszeleteket megmosod.
- A belsőségekből kiszeded a haltejet vagy ikrát, ezeket a 8 db halszelethez teszed.
- Az apró halak fejét és uszonyait levágod, kibelezed és 2-3 darabra felvágod a gerincre merőlegesen.
- A hagymát apróra vágod.
Megjegyzés:
- Bár nem vagyok híve a leveskockáknak, de úgy gondolom, ha ritkán, egyszer-egyszer használod, attól még nem esik bajod. A halászlét ízesítheted halászlé kockával. (Személyenként fél kockával számolj.)
Halászlé készítése
A halászlé alap elkészítése:
- A hagymát a zsíron megpárolod. Adj hozzá kevés vizet, hogy a hagyma ne piruljon meg, mert akkor nem fog szétfőni.
- Hozzáadod az apró halat és a belsőséget.
- 1 órán át főzöd.
- Ezt követően az alapot kétféle módon készítheted el: lepasszírozod vagy a híg részt leszűröd és a sűrű részből a csontokat és nagyobb szálkákat eltávolítod, turmixolod, a szálkák eltávolítására háromszor átszűröd és a léhez adod.
- Az így elkészült alaplét szükség szerint felhígítod, beleteszed a pirospaprikát (a halászlékockát, amelyet előzőleg kevés forró vízben feloldasz), ízlés szerint megsózod.
- Ezzel a halászlé alap elkészült.
Haldarabok belefőzése
- Az alapot felforralod. Beleteszed a halszeleteket, tejet és/vagy ikrát és csöves csípős paprikát.
- A felforralást követően kb. 6-7 perc alatt elkészül a halászlé.
Elkészítési idő (belsőségekből, csontosabb haldarabokból és halszeletekből):
- Alaplé elkészítése: 100 perc
- Halszeletek belefőzése: 15 perc
Összesen: 115 perc (ebből munka: 50 perc)
A halászlé tálalása
- Forrón tálald.
- A csípősséget mindenki kedve szerint beállíthatja csöves csípős paprikával.
Érdekelhet még:
A pontyról részletesen itt olvashatsz.
Képek: saját készítésű halászlé saját felvételei
Sajnos DélüAfrikában nincs ponty, csak tengeri halak kaphatók. Egy hasonló
a tilápia, de azt csak Kinából importálják és tele vannak vegyszerekkel.
Ezenkivül halászlékocka sem kapható és itt a pirospaprikapor Indiából
jön. – Csináltam ugyan az itt elérhető halakból „halászlevet”, nem is volt rossz,
de nyilván nem volt otthoni ize.-
Kedves Iván!
Köszönöm, hogy ilyen távolságból is figyelemmel kíséred a honlapomat. Sajnos, a halászlével kapcsolatban nem tudok bíztatót írni, mert tengeri halakból piros paprika nélkül elég nehéz lenne halászlét készíteni.
Viszont annyi más finom halétel készülhet tengeri halakból és a tenger gyümölcseiből, ami biztosan kárpótol. Mi meg a tengeri halakat hiányoljuk, illetve nagyon ritkán vesszük, mert csillagászati ára van nálunk. Így hát maradunk a pontynál, a harcsánál, a kárásznál és néha a drágább itthon kapható folyami halaknál.