Zöldbabfőzelék: a legfinomabb főzelékek egyike – ha jól van elkészítve. Többféleképpen készülhet – mirelitből is – például tejfölös habarással és petrezselyemmel a zsírszegény változat.

Zöldbabfőzelék 1

 

Elkészítési idő: 55 perc (mirelit zöldbabból 30 perc)

Zöldbabfőzelék recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg sárga zöldbab (friss, vagy mirelit)
  • 0,5 liter zöldséges hús alaplé (lehet víz és ízesítés házi készítésű ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával, amely nem tartalmaz nátriumglutamátot)
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • feltét (tetszés szerint, lehet: fasírozott, tükörtojás, szelet hús, az enyémen kicsontozott sült csirkecomb van)

Bevásárlólista

  • 1 kg sárga zöldbab
  • 3 dl (2 kis pohár) tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: fél liter hús alaplé (vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő), liszt, só

Megjegyzések:

  • Az étel a sárga vajbabból készült, de a recept más babfajtákból való főzelék készítésre alkalmas. A főzési idő eltérő lehet.
  • Itt jegyzem meg, hogy amit mi gyűjtő néven zöldbabnak nevezünk, az lehet sárga és zöld színű. Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy a sárga színűből készítjük a levest és a főzeléket, a zöld színű köretnek alkalmas vagy salátába tehető.
  • A hozzávalókból láthatod, hogy a recept nem tartalmaz zsiradékot (csak a tejföl tartalmaz keveset), ezért ilyen értelemben akár diétásnak (zsírszegény ételnek),  is tekinthető.

Előkészítés

  • Ha friss a zöldbab, mosd meg és vágd le azt a végét, amelyiken a szár van. Ha már kicsit idősebb, húzd le a két széléről a szálakat. Darabolt fel, de eszedbe ne jusson egyenként. Tégy egy maréknyit egy vágódeszkára, és vagdalt fel (esetleg ferdén). A mirelit zöldbab konyhakész.

    Vágott zöldbab

    Vágott zöldbab

  • A petrezselyemből tegyél félre 2 – 3 szálat, a többit aprítsd fel.

Zöldbabfőzelék készítése

Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:

  1. A hús alaplét (vagy vizet) melegítsd fel – akár forrásig.

    Zöldséges hús alaplé

    Zöldséges hús alaplé

  2. A felvágott zöldbabot tedd egy lábosba és öntsd rá a forró hús alaplét – részletekben. (A forró létől puhul meg jobban és gyorsabban is a bab.)

    Zöldbab és alaplé

    Zöldbab és alaplé

  3. Főzd puhára (ez kb. 15 perc, a mirelit zöldbab 10 perc alatt megpuhul)
  4. Közben készítsd el a habarást: keverd el a tejfölben a lisztet csomómentesre, majd hígítsd fel kanalanként a zöldbab főzővizével, közben mindig keverd simára. Mivel a hús alaplében zsír is van, ezért jó itt nem rántást, hanem habarást alkalmazni, mivel az utóbbi nem zsírral készül, mint a rántás.
    Habarás 1

    Habarás 1

    Habarás 2

    Habarás 2

  5. Amikor a zöldbab puha, add hozzá a habarást, keverd össze és forrald fel (a lisztnek meg kell főnie).
    Főzelék habarása

    Zöldbabfőzelék habarása

    Összekeverés

    Összekeverés

  6. Add hozzá a petrezselyem nagy részét és keverd el a főzelékben.

    Összekeverés petrezselyemmel

    Zöldbabfőzelék készen

Elkészítési idő:

  • Tisztítás, mosás: 30 perc (ha mirelitből dolgozol, akkor ez nincs)
  • Aprítás: 5 perc (közben felforralod az alaplét)
  • Főzése: 15 perc (közben elkészíted a habarást)
  • Habarás és felforralás: 5 perc

Összesen: 55 perc

mirelit zöldbabból 30 perc (mivel nagyon hideg, a felmelegítéshez kell egy kis idő)

Zöldbab főzelék tálalása

A főzeléket merd tányérokba, tedd rá a feltétet, szórd rá a maradék petrezselymet és tégy a feltétre egy bóbitát. A feltét lehet: fasírozott, sült hús, tükörtojás.

Zöldbabfőzelék 2

Zöldbabfőzelék tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.