Sárgaborsó főzelék: megosztó étel. Talán azért, mert a közétkeztetés egyik kedvence. Olcsó és kiadós, de gyakorisága miatt sokan megutálták. Pedig meg is lehet szeretni!
Sárgaborsó főzelék készítése
Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 25 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 50 dkg sárgaborsó
- 1 – 2 evőkanál zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál liszt
- 1 kiskanál piros fűszerpaprika
- 1,2 liter víz vagy sonkalé
- só, bors
Bevásárlólista
- 50 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
Emlékeztető: zsír vagy olaj, fokhagyma, liszt, piros fűszerpaprika, só, bors, ételízesítő
Előkészítés
- A sárgaborsót a főzés előtti napon alaposan átmosod, egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízbe beáztatod.
- A főzés napján az áztató vizet a sárgaborsóról leöntöd.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágod. (A fokhagyma aprítására fokhagymanyomót is használhatsz.)
Sárgaborsó főzelék készítése
- Az apróra vágott hagymát a zsír felén üvegesre párolod. A párolás vége felé belenyomod fokhagymapréssel a fokhagymát (vagy beleteszed az apróra vágottat).
- Ráteszed a sárgaborsót és 1 liter vizet vagy sonkalét öntesz rá. Sózod és borsozod (ha sonkalével készíted, akkor nem).
- Fedő alatt puhára párolod. Figyelj oda a főzésre, keverd meg az ételt többször, mert a sárgaborsó sűrű, szeret pöfékelni, sőt esetleg oda is kap az edény aljára.
- A lisztből, a zsír másik feléből és a piros paprikából paprikás rántást készítesz, felöntöd a maradék 2 dl vízzel vagy sonkalével és berántod a főzeléket.
- Ha szeretnéd, hogy krémesen sima legyen, botmixerrel pépesíted.
- A főzelék elkészült, tálalhatod.
Elkészítési idő (áztatás nélkül):
- Hagyma felaprítása, dinsztelése 10 perc
- Sárgaborsó főzése (esetleg pépesítés): 50 perc
- Rántás, felforralás: 10 perc
Összesen: 70 perc (ebből munka: 25 perc
Tálalás
Feltét nélkül is finom, de feltéttel még jobb. Húsos feltét illik hozzá: például virsliből készült pörkölt vagy átsütött sonka szelet, de lehet sertéspörkölt, vagy akár szalonna kakas taréj is.
Érdekelhet még:
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások