Főzelék feltétek: fontos kiegészítői a főzelékeknek. Tálalás után tesszük a főzelék tetejére (ezért feltét a neve), nem bele és nem vele összekeverve.
Főzelék feltétek csoportosítása, felhasználás
Húsfélék
Sertéshús, csirke, pulyka, húsos szalonna, belsőségek, készítmények
Sült hús
Féleségek:
- sült sertéskaraj
- sült sertéscomb, -lapocka
- sült sertés oldalas
- sült csirke (comb, mell)
Megjegyzések:
- kisebb szeletek, mint a főételhez
- lehet frissen készült vagy maradék az előző napokról
- bármelyik főzelékre teheted
Rántott hús
Féleségek:
- rántott sertéshús (karaj, comb, lapocka)
- rántott csirke (comb, mell)
Megjegyzések:
- kisebb darabok (pl. fél comb, kisebb szelet mell)
- lehet maradék, de a frissen sült jobb
- legjobban illik a zöldborsó-, finom- és sárgarépa főzelékhez, spenóthoz
Pörkölt
Féleségek:
- sertéspörkölt (a sertés pörköltnek alkalmas részeiből)
- csirkepörkölt
Megjegyzések:
- kisebb adag, mint a főétel
- lehet maradék vagy friss
- habart főzelékek ízét nagyon meg tudja bolondítani, továbbá igen jó a kelkáposzta-, kínai kel- és saláta főzeléken
Húsgombóc
Féleségek:
- darált sertéshúsból fűszerezve
- darált pulykahúsból fűszerezve
Megjegyzések:
- szaporító anyag hozzáadása nélkül készül
- forró zsírban vagy olajban kisütve
- tetszés szerint adagolható
- fagyasztható, így egyszerre több alkalomra is elkészíthető
- habart vagy berántott főzelékekhez illik leginkább
Fasírozott(más néven vagdalt)
Féleségek:
- darált sertéshúsból fűszerezve, zsemle hozzáadásával
- darált pulykahúsból fűszerezve, zsemle hozzáadásával
Megjegyzések:
- azonosak, mint a húsgombócnál az első kivételéve
Főtt füstölt sonka
Féleségek:
- szeletelt
- darabolt
Megjegyzés:
- legjobban a száraz hüvelyesekből készült főzelékekhez illik
- ha régebbi, átsüthető
Húsos sült szalonna
Féleségek:
- vastagabb szalonnából „kakastaréj”
- vékonyabb szalonnából ropogós
Megjegyzés:
- száraz hüvelyesekből (bab, lencse, sárgaborsó) készült főzelékekre
Készítmények
Féleségek:
- virsli főzve, sütve vagy pörköltnek elkészítve
- kolbász főzve, sütve vagy pörköltnek elkészítve
- debreceni főzve, sütve vagy pörköltnek elkészítve
Megjegyzések:
- sütés előtt célszerű bevagdalni
- a pörkölt karikákból készüljön
- a kolbász és debreceni száraz hüvelyekhez és krumplihoz illik leginkább
- a virsli bármelyik főzelékre tehető
Belsőségek
Féleségek:
- csirkemáj rántva vagy pirított májnak elkészítve
- sertésmáj rántva vagy pirított májnak elkészítve
Megjegyzések:
- a rántott máj zöldborsó-, finom- és sárgarépa főzelékhez
- a pirított máj szinte mindenhez
Hús nélküli, vegetáriánus főzelék feltétek
Tojásból
Féleségek:
- tükörtojás
- főtt kemény tojás
- buggyantott tojás
- skót tojás
- tojásrántotta
- bundás kenyér
Megjegyzések:
- az u.n. könnyebb főzelékekhez illik leginkább (zöldborsó, finomfőzelék, sárgarépa, spenót, sóska), a bundás kenyér (a nagy pénztárcakímélő) szinte mindenhez
- a főtt tojás a babfőzelék (sólet) klasszikus kísérője)
Különféle zöldségekből
Féleségek:
- krumplikrokett, zöldségkrokettek
- tócsni – krumpliból
- tócsni – zöldségekből (cékla, cukkini, sütőtök)
- zöldségfasírt – cukkiniből, kelkáposztából, karfiolból
- sült hagymakarikák, sütés előtt lisztbe forgatva
Megjegyzések:
- tócsnihoz illetve fasírthoz hasonló fűszerezéssel
- a krokett bő (lábasban) , a többi kevés forró zsírban vagy olajban, serpenyőben kisütve
Praktikák összefoglalása
Itt összefoglalom azokat a praktikákat, amelyeket már részben említettem az előző részekben, de lesznek közöttük újak is:
-
- az előző nap(ok)ról maradt húsfélék nagyon jól felhasználhatók
- burgonyakrokett készíthető az előző napról maradt burgonyapüréből liszt és 1 db tojás hozzáadásával; utána tetszés szerinti formát adhatsz neki és forró olajban kisütöd
- ha füstölt húst veszel – a száraz hüvelyesekhez – azt meg kell főzni és a főzővízzel készítheted el a főzeléket
- ha frissen készítesz pörköltet, készíts egy nagyobb adagot, másnap galuskával főételként szerepelhet, ezzel időt takaríthatsz meg
Főzelék feltétek, párosítások
Hagyományos párosítás szerint
Vannak olyan főzelék- és feltét párosítások, amelyeket általában használunk. Szerintem ehhez nem kell ragaszkodni, bátran kipróbálhatsz más változatokat, de ezekkel biztos, hogy nem tévedhetsz:
- sült hús és kolbász, pörkölt, fasírozott, : krumpli, kelkáposzta
- fasírozott: karalábé, karfiol, tök
- sonka, sült kolbász: száraz hüvelyesek
- tükörtojás: zöldborsó, spenót
Egészséges főzelék-feltét párosítás szerint
Az egészséges párosítás szempontja szerint:
- alacsony kalóriatartalmú főzelékhez magasabb kalóriatartalmú feltét adható
- magasabb kalóriatartalmú főzelékre alacsonyabb kalóriatartalmú feltét kerüljön
Ez azonban sajnos, nem mindig felel meg az ízlésünknek.
Ha még többet szeretnél megtudni a főzésről, látogass el ide!
Az ételeket és képeket készítette: Pap Zsuzsa
RETRO füstölt sonka rántva. /előtte tejben áztatva/ 50- es évek,
Hálás köszönet! Sajnos időhiányban szenvedek.
Nagyon jó az összefoglalás. Nem kell a fejemet törni mit is tegyek az asztalra.
Válogathatok. Sokszor találok általam valahogy elfeledett menüt , aminek nagyon örülök.
Újra bekerül a családi sorba.
Továbbra is figyellek, amikor az időm csak engedi.
Üdvüzlettel!
Örülök, hogy segíthetek és köszönöm, hogy leírtad.
Kedves Zsuzsi! Köszönöm a rendszeresen küldött recepteket, nagy hasznát veszem, mert sokszor vagyok gondban, hogy mit főzzek. Viszont most szerettem volna a padlizsántekercset elkészíteni, mert nagyon jól hangzik, de sajnos annak lemaradt a linkje.
Köszönöm a sok fáradozásodat.
Bátoriné Zsuzsi
Kedves Zsuzsi!
Elnézésedet kérem, hogy így megkéstem a válaszadással. Ha még mindig aktuális nálad, akkor most küldöm a linket (ha néha van ilyen, a honlapomon a keresőbe beírva nagy valószínűséggel megtalálod):
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/zoldseges-husos-etelek/padlizsantekercs-krumplipure-agyon/