Babfőzelék: a bableves mostohatestvére, mert amikor babról van szó, szinte mindenki a tarkababból készült bablevesre gondol.  Hát az én konyhámban most száraz fehér bab főzelék készült!

Babfőzelék 1

Babfőzelék recept

Elkészítési idő (áztatás nélkül): 75 perc (ebből munka: 15 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg száraz fehér bab
  • 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfi)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
  • 6 – 8 dl füstölt hús főzőlé vagy víz és 2 kávés kanálnyi ételízesítő (babot többnyire akkor szoktunk készíteni, amikor van füstölt sonka vagy csülök főzőlé)
  • feltételesen: 3 db babér levél, 5 gerezd vékonyra felszelt fokhagyma

Bevásárlólista

  • 40 dkg száraz fehér bab

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, édes piros fűszerpaprika, füstölt hús főzőlé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, babérlevél, fokhagyma

Megjegyzések:

  • Ha csomagolt babot vásárolsz, az általában 50 dkg-os. Szerintem akkor használd fel az egészet, mert a maradékkal nem túl sok mindent tudsz kezdeni. Ha mégis soknak tartod, amikor megfőtt, végy ki belőle annyit, amennyit fölöslegesnek találsz (mondjuk az ötödét) és készíts belőle egy kevés babsalátát.
  • Ha konzerv babból készíted, akkor vásárolj egy 500 g-os dobozzal. Ennek az előnye, hogy már meg van főzve, így az elkészítési idő jócskán lerövidül, 15 perc alatt készen lehetsz vele. Ha a leve jó ízű, azt is felhasznáhatod. Sok időt megtakaríthatsz, viszont valószínűleg többe fog kerülni az étel.
  • Ha füstölt hús levéből készíted a főzeléket, és főzésnél kellőképpen fűszerezve volt (például babérlevéllel, fokhagymával), akkor nem is kell fűszerezni. Előfordulhat, hogy nagyon sós, akkor hígítani kell.
  • Ha vízzel készíted, használd a fent említett fűszereket és tégy a lébe még 2 kávéskanálnyi Vegeta Naturellát (ez egy nátriumglutamát mentes szárított zöldségkeverék) vagy saját készítésű ételízesítőt. Mindkét esetben vigyázz a további sózással.

Előkészítés

  • Egyes esetekben szükség lehet a száraz bab átválogatására – ha igen, akkor ezt áztatás előtt tedd meg.
  • A szárazbab főzelék készítésekor a babot a főzés előtti estén egy éjszakára áztasd be. Erre azért van szükség, mert különben a főzés igen hosszú ideig eltarthat. Az egyéb előkészítő munkákat főzés közben elvégezheted.

Babfőzelék elkészítése

  1. A beáztatott babról öntsd le az áztató vizet. Tedd a babot részletekben egy szűrőkanálba és alaposan öblítsd le folyó vízzel.
  2. Tedd fazékba, szükség szerint fűszerezd meg és öntsd rá a füstölt hús levét vagy a vizet. Ha konzerv babból készíted, akkor annak a levét is felhasználhatod, de csak annyi lé legyen rajta, amennyi a babot éppen lefedi.

    Bab főzése

    Bab főzése

  3. Lefedve főzd puhára. Annyi főző víz maradjon csak rajta, amennyi a babot ellepi.

    Bab fűszerekkel

    Fehérbab fűszerekkel

  4. Készíts a zsírból, lisztből és piros fűszerpaprikából rántást és rántsd be vele a főzeléket. Ha nem vagy gyakorlott, a képek segítenek.
    Rántás készítés 1

    Rántás készítés 1

    Rántás készítés 2

    Rántás készítés 2

    Rántás készítés 3

    Rántás készítés 3

    Rántás készítés 4

    Rántás készítés 4

    Rántás készítés 5

    Rántás készítés 5

  5. Öntsd a rántást a főzelékbe és keverd össze.

    Főzelék berántása

    Babfőzelék berántása

  6. Forrald fel és kész a főzelék.

    Babfőzelék készen

    Babfőzelék készen

Elkészítési idő (áztatás nélkül):

  • Áztató víz leöntése, bab átöblítése: 5 perc
  • Főzés (bab fajtájától függően): 60 perc)
  • Berántás, felforralás: 10 perc

Összesen 75 perc (ebből munka: 15 perc)

Babfőzelék tálalása

  • Feltétként sokféle megoldás kínálkozik. Sonkafőzés után lehet főtt sonka, húsvétkor esetleg tojás is, de pörköltféle vagy fasírozott is jó kiegészítője.
  • Petrezselyem zöldet is tehetsz a tetejére és egy szállal díszítheted.
Babfőzelék tálalva 1

Babfőzelék tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.