Babfőzelék: a bableves mostohatestvére, mert amikor babról van szó, szinte mindenki a tarkababból készült bablevesre gondol. Hát az én konyhámban most száraz fehér bab főzelék készült!
Babfőzelék recept
Elkészítési idő (áztatás nélkül): 75 perc (ebből munka: 15 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg száraz fehér bab
- 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfi)
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
- 6 – 8 dl füstölt hús főzőlé vagy víz és 2 kávés kanálnyi ételízesítő (babot többnyire akkor szoktunk készíteni, amikor van füstölt sonka vagy csülök főzőlé)
- feltételesen: 3 db babér levél, 5 gerezd vékonyra felszelt fokhagyma
Bevásárlólista
- 40 dkg száraz fehér bab
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, édes piros fűszerpaprika, füstölt hús főzőlé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, babérlevél, fokhagyma
Megjegyzések:
- Ha csomagolt babot vásárolsz, az általában 50 dkg-os. Szerintem akkor használd fel az egészet, mert a maradékkal nem túl sok mindent tudsz kezdeni. Ha mégis soknak tartod, amikor megfőtt, végy ki belőle annyit, amennyit fölöslegesnek találsz (mondjuk az ötödét) és készíts belőle egy kevés babsalátát.
- Ha konzerv babból készíted, akkor vásárolj egy 500 g-os dobozzal. Ennek az előnye, hogy már meg van főzve, így az elkészítési idő jócskán lerövidül, 15 perc alatt készen lehetsz vele. Ha a leve jó ízű, azt is felhasznáhatod. Sok időt megtakaríthatsz, viszont valószínűleg többe fog kerülni az étel.
- Ha füstölt hús levéből készíted a főzeléket, és főzésnél kellőképpen fűszerezve volt (például babérlevéllel, fokhagymával), akkor nem is kell fűszerezni. Előfordulhat, hogy nagyon sós, akkor hígítani kell.
- Ha vízzel készíted, használd a fent említett fűszereket és tégy a lébe még 2 kávéskanálnyi Vegeta Naturellát (ez egy nátriumglutamát mentes szárított zöldségkeverék) vagy saját készítésű ételízesítőt. Mindkét esetben vigyázz a további sózással.
Előkészítés
- Egyes esetekben szükség lehet a száraz bab átválogatására – ha igen, akkor ezt áztatás előtt tedd meg.
- A szárazbab főzelék készítésekor a babot a főzés előtti estén egy éjszakára áztasd be. Erre azért van szükség, mert különben a főzés igen hosszú ideig eltarthat. Az egyéb előkészítő munkákat főzés közben elvégezheted.
Babfőzelék elkészítése
- A beáztatott babról öntsd le az áztató vizet. Tedd a babot részletekben egy szűrőkanálba és alaposan öblítsd le folyó vízzel.
- Tedd fazékba, szükség szerint fűszerezd meg és öntsd rá a füstölt hús levét vagy a vizet. Ha konzerv babból készíted, akkor annak a levét is felhasználhatod, de csak annyi lé legyen rajta, amennyi a babot éppen lefedi.
- Lefedve főzd puhára. Annyi főző víz maradjon csak rajta, amennyi a babot ellepi.
- Készíts a zsírból, lisztből és piros fűszerpaprikából rántást és rántsd be vele a főzeléket. Ha nem vagy gyakorlott, a képek segítenek.
- Öntsd a rántást a főzelékbe és keverd össze.
- Forrald fel és kész a főzelék.
Elkészítési idő (áztatás nélkül):
- Áztató víz leöntése, bab átöblítése: 5 perc
- Főzés (bab fajtájától függően): 60 perc)
- Berántás, felforralás: 10 perc
Összesen 75 perc (ebből munka: 15 perc)
Babfőzelék tálalása
- Feltétként sokféle megoldás kínálkozik. Sonkafőzés után lehet főtt sonka, húsvétkor esetleg tojás is, de pörköltféle vagy fasírozott is jó kiegészítője.
- Petrezselyem zöldet is tehetsz a tetejére és egy szállal díszítheted.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Kivàncsi leszek!
Finom lesz!