Svéd gomba – leginkább svéd gomba salátának nevezik, de el nem tudom képzelni, mitől kapta a svéd és a saláta elnevezést. Mindegy is, hogy mi a neve, nagyon finom.
Svéd gomba recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
3 adaghoz
- 30 dkg közepes méretű termesztett csiperke gomba
- 30 dkg paradicsom (3 db közepes)
- 1 fej közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma (lehet kevesebb)
- 3 evőkanál olíva olaj
- 50 g sűrített paradicsom (1 kis konzervet beletehetsz, ami 70 g, de nem fogja elrontani)
- 3 evőkanál citromlé (fél citrom leve)
- fél citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál só (ízlésed szerint változtathatod)
- 1 kiskanálnyi (frissen) őrölt bors
- 1 babérlevél
- 1 csipet cukor (ízesítéshez a savanyú ízek ellensúlyozására, akár kicsit több is lehet)
Bevásárló lista
- 30 dkg közepes méretű gomba
- 30 dkg paradicsom (3 db közepes)
- 1 fej közepes hagyma
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 1 db citrom
(Emlékeztető: fokhagyma, olíva olaj, babérlevél, őrölt fekete bors, cukor, só)
Megjegyzés:
- A receptet úgy állítottam össze, hogy a mennyiséget az adagok számától függően könnyen lehessen változtatni.
- Ha köretként készíted, akkor a fenti mennyiség 2 adaghoz lesz elég.
- A gomba szárát is beleteheted, de ha nem szeretnéd, vásárolj kicsit többet, és a gombaszárakat felhasználhatod zöldségleveshez, vagy nagyobb mennyiség esetén egy kevés pörkölt is lehet belőle.
- Az ízesítésen tetszésed szerint változtathatsz.
Előkészítés
- A hagymát és a fokhagymát megtisztítod, felaprítod (a fokhagymához fokhagymaprést is használhatsz.
- A paradicsomokat forró vízbe dobod egy-két percre, kiveszed, hideg vízben leöblíted (hogy rögtön tudj vele dolgozni), héját, a középső kemény részt és a magos részt eltávolítod (megiható), kis darabokra vágod.
- A gombát megmosod (nem áztatod vízben!), feldarabolod.
Svéd gomba elkészítése
- A hagymát az olíva olajon megpárolod. Befejezés előtt hozzáteszed a fokhagymát, azzal tovább párolod még egy percig.
Hagyma, fokhagyma párolása
- Hozzáadod a gombát, és folyamatosan keverve néhány percig együtt párolod a hagymával.
Gomba pirítása
- Hozzáteszed a friss paradicsomot és a paradicsompürét, összekevered.
Paradicsom hozzáadása
- Beleteszed a citromlét, a reszelt, citromhéjat.
- Fűszerezed a sóval, őrölt borssal, a csipet cukorral és beleteszed a babérlevelet.
Fűszerezés
- Az egészet összekevered és fedő nélkül addig párolod, amíg levének nagy része elpárolod és az étel besűrűsödik.
Párolás fedő nélkül
- A babérlevelet kidobod, megkóstolod, ha szükségesnek érzed, tovább fűszerezheted. Az étel elkészült.
Készen
Megjegyzés:
- Ha van otthon friss bazsalikom, beletehetsz néhány felaprított bazsalikomlevelet, ezzel az ételt egy kissé mediterrán jellegűvé teszed.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Elkészítés: 30 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
- Előételként hidegen, pirítóst készíts hozzá.
Svéd gomba pirított kenyéren
- Köretként melegen tálald (sült húsokhoz, , akár rántott húshoz is, tócsni mellé, megkockáztatom, hogy akár lángoshoz is finom lehet.
Svéd gomba grillezett tarjához
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások