Zakuszka: sült és nyers zöldségek felhasználásával készül. Örményországból vagy Grúziából Moldván keresztül került Erdélybe, ahol nagyon népszerű lett. Sokféle recept van forgalomban.
Zakuszka recept
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
- 1 db kb. 40 dkg-os padlizsán
- 2 db nagy, vastag húsú piros paprika
- 2 db nagy, vastag húsú zöldpaprika
- 4 db közepes paradicsom
- 2 db közepes hagyma
- 2-3 evőkanál olíva olaj (és még a tetejére)
- só, bors, zöld fűszerek: petrezselyem, kakukkfű, csombor (ízlés szerint)
- nátrium benzoát.
- Ebből a mennyiségből 3 kisebb üvegnyi lesz.
Bevásárlólista
- 1 db kb. 40 dkg-os padlizsán
- 2 db nagy, vastag húsú piros paprika
- 2 db nagy, vastag húsú zöldpaprika
- 4 db közepes paradicsom
- 2 db közepes hagyma
- nátrium benzoát (feltételesen)
Emlékeztető: olíva olaj,
- só, bors, petrezselyem, kakukkfű, csombor (ízlés szerint), üvegek
Előkészítés
- A padlizsánt megmosod, szárát a végével együtt levágod, félbe vágod, megsütöd, héját eltávolítod.
- A paprikákat feldarabolod.
- A paradicsomok héját eltávolítod (bemetszés és forró vízbe mártás) és feldarabolod.
- A hagymát apróra vágod, a zöld fűszereket felaprítod, a szárítottakat elmorzsolod.
Zakuszka készítése
- A darabos anyagokat ledarálod és egy lábosba teszed.
- Felforralod és főzöd 20 – 30 percig, amíg egy kicsit besűrűsödik. Botmixerrel pépesítheted.
- Hozzáadod az olíva olajat, a fűszereket, főzöd még 5 percig, forrón üvegekbe teszed.
- Tetejére késhegynyi nátrium benzoátot szórsz, majd olajat is öntesz rá. Lezárod és 24 órára száraz dunsztba teszed.
Tartósítószer nélkül:
Ha nagyon tisztán dolgozol, az üvegeket lezárás után állítsd fejre 5 percre, akkor tartósítószer nem szükséges, mert az üvegben maradt levegő átbuborékolva a forró anyagon sterilizálódik. Felbontás után hűtőben kell tárolnod
Elkészítési idő:
- Zöldségek előkészítése, padlizsán sütése: 30 perc
- Ledarálás, pépesítés, fűszerezés: 10 perc
- Felforralás, üvegekbe rakás: 15 perc
Összesen: 55 perc
Tárolás
Hűvös, szellős helyen. Ha ajándékba adod, zárd le textilfedővel, kösd át rafiával vagy szalaggal..
Te melyik receptet ismered?
Érdekelhet még:
Padlizsánkrém
Ajvár
Paprikakrém
Forrás:
Wikipédia
Képek: saját készítésű zakuszka saját felvételei
köszi a receptet. vacsira csinálok is egy adagot.
Kicsit macera a zöldség sütése, de szerintem egyszerre lehet készíteni frissen fogyaszthatót és ugyanaz kidunsztolva el is lehet tenni máskorra.
Hiányzik belőle a fokhagyma, bazsalikom
Köszönöm a kiegészítést. Ami a fokhagymát illeti, azt nem mondanám, hogy hiányzik, inkább azt, hogy lehet bele tenni.
A bazsalikomról:
A recept alapgondolata erdélyiektől származik. Náluk viszont a csombor az egyik fő fűszer, nem a bazsalikom.
A zöldségkrémeket (mint a zakuszka, az ajvár és a padlizsánkrém) inkább a Balkánon készítik, nem a mediterrán országokban, ezért bazsalikomot nem is tartalmaznak – de lehet bele tenni. A receptek nem szentírások, ízlés szerint változtathatók.