Medvehagyma pesto: igen, létezik ilyen is. Az eredeti bazsalikomból készül pirított fenyőmaggal és parmezán sajttal. Elkészítheted medvehagymából is a fenyőmag dióval helyettesíthető.

Medvehagyma pesto

Medvehagyma pesto

Elkészítési idő (a szárak leszedése nélkül): 30 perc

Hozzávalók

220 – 250 ml pesto-hoz

  • 1 csokor medvehagyma
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg reszelt sajt (más, parmezánhoz hasonló kemény sajt is megfelel)
  • só (feltételesen)
  • fehér bors
  • 1 dl olaj

Bevásárlólista

  • 1 csokor medvehagyma
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg reszelni való vagy reszelt parmezán sajt (más, parmezánhoz hasonló kemény sajt is megfelel)

Emlékeztető: só, őrölt fehér bors, olíva olaj

Előkészítés

  • A medvehagymát 5 percre álló vízbe teszed, hogy a rátapadt szennyeződések fellazuljanak, majd folyó vízben leöblíted.
  • Döntsd el, hogy szárastól használod-e fel a medvehagymát vagy csak a leveleket.
  • A leveleket – szárastól vagy anélkül – csíkokra vágod.
    Medvehagyma levél

    Medvehagyma levél

    Medvehagyma levél feldarabolása

    Medvehagyma levél feldarabolása

  • A diót durvára vágod, kicsit megpirítod.

Medvehagyma pesto elkészítése

  1. A feldarabolt medvehagymát aprító gépbe teszed (aprítót vagy botmixert használhatsz), felaprítod.

    Felaprított medvehagyma

    Felaprított medvehagyma

  2. Aprítás után hozzáadod a diót és reszelt sajtot és folytatod az aprítást, de a dió maradjon benne egy kicsit darabos.
    Dió és reszelt sajt hozzáadása

    Dió és reszelt sajt hozzáadása

    Medvehagyma pesto felaprítva

    Pesto felaprítva

  3. Hozzáadod az olajat és avval is átkevered.
  4. A pesto elkészült.

Elkészítési idő (a szárak leszedése nélkül)

  • Mosás álló vízben és öblítés: 10 perc
  • Medvehagyma és dió feldarabolása: 10 perc
  • Aprítás: 5 perc
  • Átkeverés, üvegbe töltés: 5 perc

Összesen: 30 perc

Medvehagyma pesto felhasználása

A felhasználásra több lehetőséged is van:

  • felhasználhatod frissen

    Medvehagyma pesto tányéron

    Pesto tányéron

  • elteheted későbbre

    Medvehagyma pesto üvegben

    Pesto üvegben

  • ajándékba adhatod.Medvehagyma pesto 1

Bármelyik megoldást is választod, remek ételkiegészítőhöz jutottál. Tésztákat például meg tudsz vele bolondítani, de mártásként is használhatod húsok mellé.

Eltarthatósága: viszonylag rövid idő, néhány hét hűtőben. Utána a színe is kezd változni, ezért egy hónapon belül használd el.

 

Más medvehagyma eltevési módszereket is találsz az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű medvehagyma pesto saját felvételei.