Házi ketchup – és amit készen veszel, az is – nem más, mint egy fűszeres paradicsomszósz . Egyik legnagyobb előnye – az áráról nem is beszélve – hogy saját ízlésed szerint készítheted el.

Házi ketchup 1

Házi ketchup recept

Elkészítési idő: 185 perc (ebből munka: 95 perc)

Hozzávalók

  • 1,5 kg házilag készített sűrített paradicsom (4 kg paradicsomból)
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 teáskanál mustár
  • 2,5 evőkanál almaecet
  • 16 db barna kockacukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 mokkás kanál szegfűszeg
  • 1 mokkás kanál fahéj
  • 1 mokkás kanál őrölt szerecsendió

Bevásárlólista

  • 4 kg paradicsom
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma (ha nincs otthon)
  • 1 kis üveg almaecet (a legkisebb, ami kapható, ha nincs otthon)
  • 1 kis doboz barna cukor
  • 1 levél szegfűbors (ha van, őrölt)

Emlékeztető: só, cukor, olíva olaj, mustár, só, fekete bors, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió

Megjegyzések:

Akkor készíts házilag télire ketchupot, ha

  • sok paradicsom termett a kertedben
  • szereted az egyéni ízesítéseket
  • ez egy számunka szokatlan fűszerezés – de a ketchup nem is magyar találmány – de azért próbáld ki, mert nagyon finom
  • ha merész vagy, változtass a fűszerezésen, de vigyázz a savanyú és az édes íz arányának beállítására

Előkészítés

Házi ketchup készítése

A ketchup házilag is könnyen elkészíthető. A munkafolyamat lépései:

  1. Az olíva olajon megdinszteled a hagymát.
  2. Hozzáadod a fokhagymát, tovább dinszteled egy-két percig.

    Fokhagyma hozzáadása

    Hagyma és fokhagyma párolása

  3. A hagymát, fokhagymát, kápia paprikát beleteszed a sűrített paradicsomba és az egészet összeturmixolod. Ez lesz a ketchup alap.

    Ketchup alap

    Ketchup alap

  4. Fűszerezés: hozzáadod az ecetet, cukrot, sót és a fűszereket (sajnos, a fűszerek, főleg a mustár kicsit tompítják a színét) .

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  5. Felforralod.

    Házi ketchup készen

    Házi ketchup készen

  6. Forrón üvegekbe töltöd (azért ennyire nem lesz sárga -itt a fényhatás miatt lett ilyen színű)).

    Házi ketchup üvegekben

    Házi ketchup üvegekben

  7. Az üvegeket 10 percre fejre állítod, majd száraz dunsztban hagyod kihűlni.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

Elkészítési idő (száraz dunsztolás nélkül):

  • Sűrített paradicsom készítése 4 kg paradicsomból:  135 perc
  • Hozzáadott anyagok (kápia, paprika, hagyma, fokhagyma) előkészítése: 20 perc
  • Fűszerezés: 15 perc
  • Felforralás, üvegekbe merés, lezárás: 15 perc

Összesen: 185 perc (ebből munka: 95 perc)

Tárolás, felhasználás

Hűvös, szellős helyen tárold. Sokféleképpen felhasználhatod:

  • főtt virslihez
  • csipszekhez
  • hasáb burgonyához
  • hamburgerhez öntetként
  • húsokhoz mártásként.

Ajándékba is adhatod, ez esetben lásd el szép textil fedővel.

Házi ketchup textil fedéllel

Házi ketchup textil fedéllel

A ketchup – én is meglepődve olvastam – nem az amerikai gyors éttermek találmánya, hanem valószínűleg kínai eredetű, és az íze is más, mint amit mi megszoktunk.

 

Képek: saját készítésű ketchup saját felvételei.