Erős pista házilag: a receptek általában a csípős paprika ledarálásáról szólnak és a paprika magok a ledarált paprikában maradnak.  Nekem sikerült eltüntetnem.

Erős pista házilag 1

Erős pista házilag – recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

  • 4 db piros csípős bogyiszlói paprika (friss legyen)
  • 1 db kápia paprika (friss legyen)

    Piros paprikák

    Piros paprikák

  • 8 dkg só

Bevásárlólista

  • 4 db csípős piros bogyiszlói paprika (ha nem találsz, mert általában sárga van, vegyél piros csilipaprikát – ha kicsik, vásárolj 5 – 6 darabot – a lényeg az, hogy piros és csípős legyen, mert hogy is nézne ki egy sárga erős pista)
  • 1 db piros kápia paprika

Emlékeztető: só

Megjegyzések:

  • A paprikák összsúlya szárak nélkül 35 dkg volt.
  • Ügyelj arra, hogy a paprika friss legyen, mert egyébként nehezen fogod turmixolni.
  • A só aránya: 1 kg darált paprikához: 20 -25 dkg só.
  • A csípős és nem csípős paprikát bármilyen arányban használhatod aszerint, hogy mennyire csípősen szeretnéd elkészíteni. Nem csípős paprika krémet is egyszerűen tudsz készíteni.
  • Természetesen nagyobb mennyiségben is elkészítheted.
  • A fenti mennyiségből 4 db kicsi, 100 g-os üveg lett (nagyobb üvegekbe is teheted – pl. a 220 g-os tormás üvegek is megfelelnek).

Erős pista házilag készítve

  1. A paprikát szárát leszeded (a csumájából is vágd ki a felső részt).
  2. A paprikákat leméred. (Ez fontos, mert ennek alapján számítod ki a só mennyiségét, amely fontos, mert lényegében ez a tartósítószer).
  3. A paprikákat félbe vágod, majd csumástól feldarabolod.

    Paprika felaprítva

    Paprika felaprítva

  4. Turmixgépben pépesíted több adagban. Az adagok száma függ a turmixgép kapacitásától. Ezt ki kell próbálnod az első adaggal.
    Turmixolás

    Turmixolás

    Turmixolt paprika

    Turmixolt paprika

    Paprikakrém

    Paprikakrém

  5. Hozzáadod a kimért sót és összekeverd, hogy a só feloldódjék.

    Erős pista készen

    Erős pista készen

  6. Üvegekbe teszed.

    Üvegekben

    Üvegekben

  7. Az üvegeket lezárod és felcímkézed.
    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

    Elkészítési idő (35 dkg paprikából):

    • Paprika feldarabolása: 5 perc
    • Pépesítés turmixolással: 10 perc
    • Só hozzáadása, összekeverés, üvegekbe töltés: 5 perc

    Összesen: 20 perc

Tárolás, felhasználás

Hűvös, szellős helyen tárold.

Felhasználhatod:

  • szendvicsek ízesítő anyagaként
  • zsíros kenyérre kenve
  • ételek ízesítésére.

Ajándékba is adhatod. Ha ezt teszed, készíts a tetejére textil fedőt.

Erős pista házilag üvegben

Erős pista házilag üvegben

 

Képek: saját készítésű erős pista saját felvételei.