Ajvár készítése – a szerbek közkedvelt zöldség-krémje – sült és nyers zöldségekből készül, fűszerei közül kedvelt a fokhagyma, petrezselyem, csombor, kakukkfű, rozmaring.

Ajvár - téilre

Ajvár készítése

Elkészítési idő: 95 perc

Hozzávalók

800 g ajvárhoz  (ha többet készítenél, növeld arányosan a mennyiségeket)

  • 2 db padlizsán (kb. 70 dkg)
  • 5-6 db nagy, vastag húsú piros paprika (paradicsom-, kápia- vagy kaliforniai paprika)
  • 1 db közepes paradicsom
  • 2 evőkanál olíva olaj (és még az üvegek tetejére öntéséhez valamennyi)
    5-6 gerezd fokhagyma
  • kevés citromlé (csak akkor, ha szereted a savanykás ízt) – nem feltétlenül szükséges
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem zöld, kakukkfű, rozmaring, csombor – ízlés szerint.
Hozzávalók

Hozzávalók

Bevásárlólista

  • 2 db padlizsán (kb. 70 dkg)
  • 5-6 db nagy, vastag húsú piros paprika (paradicsom-, kápia- vagy kaliforniai paprika)
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 db citrom (feltételes)

Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, só, bors, petrezselyem zöld, kakukkfű, rozmaring, csombor

Előkészítés

  • A zöldségeket megmosod, letörlöd. (Vizesen nem jó lenne sütni.)
  • A paprikákat kicsumázod.
  • A padlizsánok szárát a csészelevelekkel levágod és félbevágod. Jó, ha félbevágod, mert gyorsabban megsül.
  • A paradicsomot megmosod, héját bekarcolod, forró vízbe mártás után lehúzod.

    Sütésre előkészítve

    Sütésre előkészítve

  • A fokhagymát megtisztítod, apróra vágod (vagy fokhagymaprésen is átnyomhatod felhasználás előtt).
  • A zöld fűszereket apróra vágod, ha szárítottat használsz, mozsárban eldörzsölöd vagy kézzel elmorzsolod.

Ajvár készítése

  1. A paprikát és padlizsánt megsütöd.

    Sütés után

    Sütés után

  2. Héjukat eltávolítod, a lehéjazott zöldségeket egy lábasba teszed.
  3. Hozzáadod a lehéjazott paradicsomot feldarabolva. Hozzáadod a fűszereket.Ajvár fűszerezése
  4. Botmixerrel pépesre aprítod.

    Pépesítés

    Pépesítés

  5. Hozzáadod az olíva olajat, ha szükséges még: fűszert, majd összekeverés után felforralod és néhány percig készre főzöd.

    Ajvár - fűszerezett zöldségkrém

    Turmixolt zöldségkrém

Elkészítési idő:

  • Zöldségek megtisztítása, megmosása, előkészítése: 20 perc
  • Zöldségek megsütése: 40 perc
  • Előkészítés főzésre: 20 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Fűszerezés, készre főzés: 10 perc

Összesen: 95 perc

Ajvár készítése télire

Az elkészült ajvárt forrón üvegekbe teszed. Az üvegeket lezárod.

Ajvár készíktése tartósítószer nélkül:

A jól lezárt üvegeket 5 percre fejre állítod (ekkor a benne maradt levegő átbuborékolva a forró zöldségkrémen sterilizálódik), majd 24 órára száraz dunsztba teszed.

Amikor kihűlt, végleges helyére állítod. Ha ajándékba adod, öltöztesd fel.

Ajvár készen 1

Ajvár készen

 

Te hogyan készíted az ajvárt?

 

Érdekelhet még:

Zakuszka

Paprikakrém

Padlizsánkrém

 

Forrás:

Wikipédia

 

Ajvár készítése képek: saját készítésű ajvár saját felvételei