Ajvár készítése – a szerbek közkedvelt zöldség-krémje – sült és nyers zöldségekből készül, fűszerei közül kedvelt a fokhagyma, petrezselyem, csombor, kakukkfű, rozmaring.
Ajvár készítése
Elkészítési idő: 95 perc
Hozzávalók
800 g ajvárhoz (ha többet készítenél, növeld arányosan a mennyiségeket)
- 2 db padlizsán (kb. 70 dkg)
- 5-6 db nagy, vastag húsú piros paprika (paradicsom-, kápia- vagy kaliforniai paprika)
- 1 db közepes paradicsom
- 2 evőkanál olíva olaj (és még az üvegek tetejére öntéséhez valamennyi)
5-6 gerezd fokhagyma - kevés citromlé (csak akkor, ha szereted a savanykás ízt) – nem feltétlenül szükséges
- fűszerek: só, bors, petrezselyem zöld, kakukkfű, rozmaring, csombor – ízlés szerint.
Bevásárlólista
- 2 db padlizsán (kb. 70 dkg)
- 5-6 db nagy, vastag húsú piros paprika (paradicsom-, kápia- vagy kaliforniai paprika)
- 1 db közepes paradicsom
- 1 db citrom (feltételes)
Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, só, bors, petrezselyem zöld, kakukkfű, rozmaring, csombor
Előkészítés
- A zöldségeket megmosod, letörlöd. (Vizesen nem jó lenne sütni.)
- A paprikákat kicsumázod.
- A padlizsánok szárát a csészelevelekkel levágod és félbevágod. Jó, ha félbevágod, mert gyorsabban megsül.
- A paradicsomot megmosod, héját bekarcolod, forró vízbe mártás után lehúzod.
- A fokhagymát megtisztítod, apróra vágod (vagy fokhagymaprésen is átnyomhatod felhasználás előtt).
- A zöld fűszereket apróra vágod, ha szárítottat használsz, mozsárban eldörzsölöd vagy kézzel elmorzsolod.
Ajvár készítése
- A paprikát és padlizsánt megsütöd.
- Héjukat eltávolítod, a lehéjazott zöldségeket egy lábasba teszed.
- Hozzáadod a lehéjazott paradicsomot feldarabolva. Hozzáadod a fűszereket.
- Botmixerrel pépesre aprítod.
- Hozzáadod az olíva olajat, ha szükséges még: fűszert, majd összekeverés után felforralod és néhány percig készre főzöd.
Elkészítési idő:
- Zöldségek megtisztítása, megmosása, előkészítése: 20 perc
- Zöldségek megsütése: 40 perc
- Előkészítés főzésre: 20 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Fűszerezés, készre főzés: 10 perc
Összesen: 95 perc
Ajvár készítése télire
Az elkészült ajvárt forrón üvegekbe teszed. Az üvegeket lezárod.
Ajvár készíktése tartósítószer nélkül:
A jól lezárt üvegeket 5 percre fejre állítod (ekkor a benne maradt levegő átbuborékolva a forró zöldségkrémen sterilizálódik), majd 24 órára száraz dunsztba teszed.
Amikor kihűlt, végleges helyére állítod. Ha ajándékba adod, öltöztesd fel.
Te hogyan készíted az ajvárt?
Érdekelhet még:
Forrás:
Ajvár készítése képek: saját készítésű ajvár saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások