Töltött paprika fagyasztás: hogy télen is fogyaszthass töltött paprikát, finomat, gyorsan, és nem csillagászati áron!

Töltött paprika fagyasztás előtt-1

Töltött paprika készítés

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

16 db közepes paprikához

  • 16 db közepes zöldpaprika
  • 1 kg darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó)
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 dl rizs
  • fűszerek: só, bors, édes piros fűszerpaprika, petrezselyem.

Bevásárlólista

  • 16 db közepes zöldpaprika
  • 1 kg darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó)
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: rizs, só, őrölt bors, piros fűszerpaprika, őrölt bors

Töltött paprika készítés

  1. A rizst 1 bögre vízben félig megfőzöd.(Ez azért kell, mert ha nyers rizst használsz, elvonja a nedvességet a töltelékből és kemény lesz – de nem probléma az sem, ha nem teljesen lesz puha). Amíg fő, elvégezheted a többi tisztítási-darabolási munkákat.
  2. A paprikákat megmosod, a belső részt eltávolítod. Ha esetleg nem ismernéd: ez legegyszerűbben úgy végezhető el, hogy a paprikát a bal kezedbe fogod, a jobb kezeddel megfogod a szárát és benyomod a paprikába, majd egy mozdulattal kiveszed. Így a paprikák előkészítését nagyon gyorsan elvégezheted.
  3. A darált húshoz hozzákevered az apróra vágott hagymát, a főtt rizst, megfűszerezed sóval, borssal, petrezselyemmel.

    Töltötelék hozzávalók

    Töltötelék hozzávalók

  4. Összedolgozod.

    Töltelék összedolgozva

    Töltelék összedolgozva

  5. A tölteléket felosztod annyi részre, ahány paprikát szeretnél megtölteni. Közben, ha kell, korrigálhatsz (több  vagy kevesebb töltött paprika lesz).

    Töltelék szétosztása

    Töltelék szétosztása

  6. Betöltöd a kicsumázott paprikákba.
    Paprika töltése

    Paprika töltése

    Parikák megtöltve-1

    Parikák megtöltve-1

    Parikák megtöltve-2

    Parikák megtöltve-2

  7.  A paprikákat a család létszámát és étvágyát figyelembe véve adagokban csomagolod. Nevet és dátumot írsz rá.

    Töltött paprika fagyasztás előtt-2

    Töltött paprika fagyasztás előtt-2

Elkészítési idő (darált húsból):

  • Rizs főzése (közben paprikák mosása, előkészítése): 20 perc
  • Töltelék elkészítése: 10 perc
  • Paprikák töltése, csomagolása: 10 perc

Összesen: 40 perc

Töltött paprika fagyasztás

Fagyasztás: a fagyasztó berendezés fagyasztó részében történjen.

Tárolás: a fagyasztó tároló fiókjaiban vagy rekeszeiben, esetleg hűtőszekrény fagyasztó részében, jól áttekinthető módon elhelyezve.

Fagyasztott töltött paprika felhasználása

Hasonló módon lehet elkészíteni, mint a friss töltött paprikát. Tapasztalatom szerint a fűszerezett  paradicsomlében (amely lehet saját eltevés vagy vásárolt) a főzést még fagyasztott, vagy kissé felengedett állapotban célszerű megkezdeni. (Ha felengedjük a paprikát, nagyon puha lesz a héja, könnyebben szét is eshet.) Amikor a paprikák (töltelék) megpuhultak, a paradicsomlét célszerű berántani, hogy sűrűbb legyen a paprikához tálalt mártás.

Töltött paprika paradicsomszószban

Töltött paprika paradicsomszószban

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa