Fügefalevél szörp: az új divat. (Lám, lám, másra is használható a fügefalevél, mint amire Ádám és Éva használta a Paradicsomban.) A hozzávalók mennyiségét magam állítottam össze úgy, hogy minél egyszerűbb és bármilyen mennyiségre átszámítható legyen.
Fügefalevél szörp készítése
Elkészítési idő: 6o perc
Hozzávalók
6 dl szörphöz
- 5 db fügefalevél
- 5 dl víz
- 25 dkg cukor
- 10 mokkáskanál citromsav (körülbelül 10 g)
- 5 evőkanál citromlé (egy közepes citrom leve)
Bevásárlólista
- 5 db fügefalevél (ezt természetesen a fáról szeded)
- 1 db citrom
- 1 tasak citromsav (más befőzésnél is használhatod)
Emlékeztető: cukor (legalább 25 dkg)
Megjegyzések:
- Ha a mennyiségeket 5-tel elosztod, megkapod, hogy 1 fügefalevélhez mennyi további hozzávaló kell. Ebből akármilyen mennyiséget elkészíthetsz, de gondolj arra, hogy hűtőben kell tartanod, és hozzávetőlegesen 1 hétig tartja meg szép zöld színét. Azt javaslom, hogy először a fenti mennyiségekkel próbáld ki, így megtapasztalhatod, hogy kedveli-e a család.
- A cukor és a citromsav nemcsak ízt ad, hanem egyidejűleg tartósít is.
- A fügefalevélben a szervezetre hasznos anyagok találhatók, sőt egyes egészségi problémáknak is ellenszere lehet. Ne aggódj, semmivéle káros anyag nincs benne.
Előkészítés
- A fügefa leveleket megmosod, szárukat eltávolítod.
- Éles késsel felaprítod, hogy könnyen turmixolható legyen.
- A cukrot és a citromsavat kiméred és egy lábasba teszed.
Fügefalevél szörp elkészítése
- A cukorhoz és a citromsavhoz hozzáöntöd a vizet és forrásig melegíted: híg szirup lesz belőle.
- Hűlni hagyod. Ha sietsz, hűtsd le hideg vízbe állítva.
- A felaprított fügefa leveleket turmixgépbe teszed, ráöntesz a kihűlt szirupból annyit, amennyi ellepi (ha üvegből van a turmixgép tartálya, akár melegen is ráöntheted, hiszen utána úgyis fel kell melegíteni). Ez nagyjából a fele lesz.
- A leveleket a sziruppal addig mixeled, ameddig a levéldarabok már alig látszanak benne.
- Hozzáöntöd a maradék sziruphoz, és kissé megmelegíted, hogy a levelekből a színező anyag kioldódjon. (Én annyira melegítettem fel, hogy a lábast még kézzel meg tudtam fogni. Nagyon melegen elvesztheti a szép zöld színét.)
- Állni hagyod 30 -60 perdig.
- Sürű teaszűrőn leszűröd. Ha kezdetben átmegy a levéldarabok egy része, a szűrletet tedd vélre, és a szűrőn kialakult rétegen még egyszer szűrd át. (Ez a réteg egy nagyon finom szűrőbetétként szerepel. Ezzel a módszerrel szép, áttetsző zöld folyadékot fogsz kapni. Szűrés közben az oldal ki is fog hűlni.
- Ezzel a szörp el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Szirupkészítés, turmixolás: 15 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Szűrés: 10 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Fűgefalevél szörp tárolása, felhasználása
- Hűtőszekrényben üvegben tárolhatod egy hétig.
- Filléres ital, hiszen az alapanya nem kerül pézbe (hasonlóan a bodzaszörphöz), és ezt készítheted kora tavasztól késő őszig és még az egészségednek is használhatsz vele.
- Felhasználáskor 1 rész szörphöz adj 3 (esetleg 4) rész vizet. Ha szükségesnek látod, citromlével tovább savanyíthatod. Nagyon kellemes ízű és szép zöld színű ital lesz a végeredmény.
Ha más szörpök is érdekelnek: bodzaszörp, ribizliszörp, eperszörp.
Készítette és fényképezte: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások