Eperszörp, -dzsem és -lekvár: egyszerre mind a három? Igen! Olvasd tovább, és meglátod, hogy lehetséges, mégpedig egyszerűen.
Eperszörp, -dzsem és -lekvár recept
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók:
- 1,6 kg mosott, tisztított eper (kb. 2 kg-ot kell vásárolnod, de néhány szemet enni is lehet belőle)
- 50 dkg cukor (a szörphöz)
- 20 dkg cukor (a dzsemhez és lekvárhoz)
- 1 citrom
- késhegynyi nátriumbenzoát (a szörphöz)
- 4 db 220 ml-es üveg
- 1 db 500 ml-es folyadéküveg
Bevásárlólista
- 2 kg eper
- 1 kg cukor
- 1 db citrom
- 1 tasak nátrium benzoát
Emlékeztető: üvegek
Megjegyzés:
- Ezt a receptet Borbás Marcsi szakácskönyve ihlette, de én, mivel volt időm, kicsit tovább léptem, mert a szörp mellett nemcsak dzsemet, hanem lekvárt is készítettem.
- Ez a mennyiség elég kevés, mert 0,7 liter szörp, 450 g (két kis üveg) dzsem és 450 g lekvár lett belőle. Ezt figyelembevéve dolgozhatsz a fenti mennyiségek kétszeresével vagy háromszorosával is. Ez esetben használj nagyobb üvegeket.
Előkészítés
- Az epret alaposan mosd meg. Rövid ideig áztathatod is a vízben – főleg, ha szabadföldi az eper – hogy a homokszemek leázzanak róla. Öblítsd le folyó vízben.
- Amíg az eper a vízben van, készítsd elő az üvegeket. (Egy fél literes üveget a szörpnek, két kis 220 ml-eset a dzsemnek és két 220 ml-eset a lekvárnak. Az üvegeket forrázd ki. Állítsd egy fazékba és töltsd tele forró vízzel. A fedőket is tedd a vízbe. 10 perc után vedd ki (vigyázz, a forró vízzel meggyűlhet a bajod). Öntsd ki belőle a vizet és fejjel lefelé tedd egy tiszta konyharuhára, hogy a víz kicsepegjen belőle.
- Az eperről szedd le a zöld levélkéket. Ha a tövénél kemény lenne, azt vágd ki belőle.
- A nagyobb szemeket vágd ketté.
Eperszörp, eperdzsem és eperlekvár készítése
- Tegyél az eperre 15 dkg cukrot (az 50 dkg-ból, hiszen ez a cukor a lében lesz majd). Keverd össze.
Cukor hozzáadása
- Hagyd állni. Levet fog engedni.
- Nyomkodd szét kézzel vagy krumplitörővel. (Ne használj botmixert vagy turmixgépet!) Még több levet fog engedni.
- Szűrd le a lét. A szűrőkanálon levő epret kicsit nyomkodd meg egy kanállal, hogy minél több lé gyűljön össze. (A másfél kiló eperből nálam 0,6 liter lé szűrődött le.) Ebből lesz a szörp.
Szűrés
Eperlé
- Az epret (kb. 1 kg) tedd egy lábasba. Adj hozzá 20 dkg cukrot és tedd fel főni.
Dzsem-lekvár alap
- Az eperléhez add hozzá a maradék 35 dkg cukrot. Csavard bele egy fél citrom levét. Időnként keverd meg, hogy feloldódjon.
- Közben az eper felmelegszik. A melegítést úgy állítsd be, hogy gyengén forrjon. Ne hagyd a tűzhelyen, mert fröcsögni fog. Kevergesd, amíg a megfelelő sűrűséget eléri.
Dzsem
- Ezt úgy ellenőrizheted, hogy egy tányérra cseppented, és ha kihűlt, már nem szabad szétfolynia (csepp próba). Csavard bele a citrom másik felét.
Csepp próba
- A forró lekvárral tölts meg a két kisebb üveget. Ez még darabos (ez a dzsem). Zárd le és 10 percre állítsd fejre.
Dzsem üvegben
Dzsem fejre állítva
- A maradék epret botmixerrel törd össze, forrald fel és tedd egy nagyobb, vagy két kisebb üvegbe. Ez a lekvár.
Lekvár üvegben
Lekvár fejre állítva
- A félretett és cukorral dúsított eperlében keverd el a nátriumbenzoát felét, töltsd üvegbe (fél literes üveg lesz tele). Tetejére tedd a nátriumbenzoát másik felét.
Eperszörp üvegben
- Zárd le lehetőleg légmentesen. A maradék eperszörp buborékos vagy buborékmentes ásványvízzel hígítva frissen megiható.
Megjegyzés:
- A lekvárok légmentesen zárt üvegekben kevés cukorral is elállnak, mivel főzéssel készülnek és a fejreállításnál a maradék mikroorganizmusok is elpusztulnak.
- A szörpök viszont – amennyiben hidegen készülnek, hogy vitamin tartalmuk megmaradjon – sajnos, magas cukor tartalommal sem állnak el tartósítószer nélkül. Ezért itt meg kell alkudnunk. (A tetejére tett nátriumbenzoátot kis kanálka segítségével fogyasztás előtt el is távolíthatod.)
Elkészítési idő:
- Eper mosása, tisztítása és darabolása: 10 perc
- Pihentetés lecukrozva, összenyomkodás: 15 perc
- Szűrés: 5 perc
- Lekvárfőzés: 30 perc
- Üvegekbe töltés, lezárás: 10 perc
Összesen: 70 perc
Megjegyzés:
- nagyobb mennyiségekhez természetesen több idő kell.
Tárolás
- Az elkészült dzsemet, lekvárt és szörpöt címkézd fel, írd rá a dátumot is (ez később nagyon hasznos lesz).
- Ha ajándékba adod, készíts rá szép kis textil fedőket.
Eperdzsem
Eperlekvár
Eperszörp
- Hűvös, száraz helyen tárold. A szörpöket fogyasszátok el egy éven belül, a dzsemet és lekvárt lehetőleg két éven belül, mert később megsötétednek és élvezeti értékük is csökken.
A hagyományos eperlekvár készítését itt találod.
Legutóbbi hozzászólások