Őszibarack dzsem befőzése: nagyon egyszerű. Itt most azt is elárulom, mi a titka annak, hogy cukor és tartósítószer nélküli változatot is tudj készíteni.
Őszibarack dzsem recept
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
- 1 kg hámozott, kimagozott őszibarack (a barack fajtájától függően 25 -35 % veszteséggel lehet számolni) vagy többszöröse
- 0,2 – 0,3 kg cukor vagy többszöröse
- 1 késhegynyi nátriumbenzoát a tartósítószerrel történő befőzéshez
Bevásárlólista
- 1,5 kg őszibarack (vagy többszöröse)
Emlékeztető: kristálycukor, nátrium benzoát (feltételesen)
Megjegyzés:
- Nagyobb mennyiségű befőzésnél használd a fenti mennyiségek többszörösét.
Előkészítés
- A gyümölcs héjának eltávolítása forró vízbe mártást követően a legegyszerűbb, ezért először tegyél fel egy lábosban vizet melegedni.
Víz forralása
- Ezt követően az őszibarackokat megmosod először egy tálban, majd folyó vízben leöblíted. Ha a viz már forró, néhány barackot beleteszel és kb. fél perc után szűrőkanállal kiszeded.
Őszibarack forró vízben
- A héjat lehúzod, majd félbevágva a magot is eltávolítod.
- A gyümölcsöket feldarabolva egy lemért lábosba teszed.
Őszibarack darabolt
Főzés előtt
- Kevés citromlé hozzáadásával és a barack időnként átkeverésével megakadályozhatod a gyümölcs megbarnulását (ez különösen nagyobb mennyiségek feldolgozásánál lehet fontos).
- Amikor kész vagy, megméred és hozzáadod a számított mennyiségű cukrot és összekevered.
Cukor hozzáadása
Ha elég bátor vagy, nagyon tisztán tudsz dolgozni és a száraz dunsztolást is megfelelően végzed, kevesebb cukor is elég, hiszen az őszibarack nem savanykás gyümölcs. A cukorral hagy fél óráig állni. Közben többször keverd meg.
Megjegyzés:
- Ha elég bátor vagy, nagyon tisztán tudsz dolgozni és a száraz dunsztolást is megfelelően végzed, kevesebb cukor is elég, hiszen az őszibarack nem savanykás gyümölcs.
Házi őszibarack dzsem készítése egyszerűen
- Az összekevert masszát felteszed főni.
- Melegedés közben is keverd meg, hogy az edény aljára leülepedett cukor is gyorsabban és könnyebben feloldódjon a gyümölcs levében, és ne égjen le az edény aljára.
Főzés
- Forrald 10 – 15 percig.
- Botmixerrel a gyümölcs egy részét pépesítsd el. Ez egy sűrítési módszer és azért célszerű elvégezni, hogy rövidebb lehessen a főzési idő, és kicsit darabos maradjon a massza. Ha nincs botmixered, használhatsz egy krumplitörőt, esetleg egy villát is.
Pépesítés botmixerrel
- Tovább főzöd addig, míg a zselépróba alapján már megfelelő sűrűségű a dzsem. A lekvárból egy kis tényérba cseppentesz. Ha kihült, már nem folyhat szét a tányéron.
- Amikor kész, tisztára mosott üvegekbe mered.
- Tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel, lezárod.
- Száraz dunsztba teszed egy napra.
- Ezzel az őszibarack dzsem elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 60 perc
- Melegítés, forralás: 20 perc
- Összetörés, főzés: 35 perc
- Üvegbe töltés: 5 perc
Összesen: 120 perc
Őszibarack dzsem tartósítószer nélkül
Feltételek:
- Teljesen tiszta, kiforrázott üvegek és légmentesen záródó tetők. Zárás után már nem kerülhet levegő az üvegbe.
- Felbontás után tárold hűtőben és fogyasszátok el néhány nap alatt. Az ilyen módon készített dzsemet célszerű kisebb (2 -3 dl-es) üvegekben eltenni.
A módszer lépésről lépésre:
- A kész dzsemet úgy tölts üvegekbe, hogy minél jobban tele legyenek, és lezárás után kevés levegő maradjon bennük.
- Állítsd fejre az üvegekegt 10 percre.
- Tedd száraz dunsztba 24 órára.
Ha jól dolgoztál, a dzsem nem romolhat meg.
Őszibarack dzsem cukor nélkül
Feltételek:
- Légmentesen záródó tetők. Zárás után már nem kerülhet levegő az üvegbe.
- Felbontás után hűtőben kell tartani és ha lehet, 2 nap alatt elfogyasztani. Ezért az ilyen módon készített dzsemet célszerű kisebb (2 -3 dl-es) üvegekben eltenni.
A további lépések is megegyeznek a tartósítószer nélküli eltevéssel.
Megjegyzés:
Ezt a módszert cukor és tartósítószer nélküli eltevésnél is alkalmazhatod.
Tárolás, felhasználás
- A kihűlt dzsemet tartalmazó üvegeket tárold hűvös, szellős helyen.
- Az őszibarack dzsem nagyon finom, pikáns ízű, vajaskenyéren kiváló kontnentális reggeli lehet, vagy a dálutáni tea kísérője.
- Textiltetővel ellátva ajándékba is adhatod. Aki nem szokott befőzni, biztosan örömmel fogadja.
Őszibarack dzsem
Az őszibarack lekvár receptjét itt találod.
Képek: saját befőzés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások