Őszibarack dzsem befőzése: nagyon egyszerű. Itt most azt is elárulom, mi a titka annak, hogy cukor és tartósítószer nélküli változatot is tudj készíteni.

Őszibarack dzsem

Őszibarack dzsem recept

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

  • 1 kg hámozott, kimagozott őszibarack  (a barack fajtájától függően 25 -35  % veszteséggel lehet számolni) vagy többszöröse
  • 0,2 – 0,3 kg cukor vagy többszöröse
  • 1 késhegynyi nátriumbenzoát a tartósítószerrel történő befőzéshez

Bevásárlólista

  • 1,5 kg őszibarack (vagy többszöröse)

Emlékeztető: kristálycukor, nátrium benzoát (feltételesen)

Megjegyzés:

  • Nagyobb mennyiségű befőzésnél használd a fenti mennyiségek többszörösét.

Előkészítés

  • A gyümölcs héjának eltávolítása forró vízbe mártást követően a legegyszerűbb, ezért először tegyél fel egy lábosban vizet melegedni.

    Víz forralása

    Víz forralása

  • Ezt követően az őszibarackokat megmosod először egy tálban, majd folyó vízben leöblíted. Ha a viz már forró, néhány barackot beleteszel és kb. fél perc után szűrőkanállal kiszeded.

    Őszibarack forró vízben

    Őszibarack forró vízben

  • A héjat lehúzod, majd félbevágva a magot is eltávolítod.
  • A gyümölcsöket feldarabolva egy lemért lábosba teszed.
    Őszibarack darabolt

    Őszibarack darabolt

    Főzés előtt

    Főzés előtt

  • Kevés citromlé hozzáadásával és a barack  időnként átkeverésével megakadályozhatod a gyümölcs megbarnulását (ez különösen nagyobb mennyiségek feldolgozásánál lehet fontos).
  • Amikor kész vagy, megméred és hozzáadod a számított mennyiségű cukrot és összekevered.
    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

    Ha elég bátor vagy,  nagyon tisztán tudsz dolgozni és a száraz dunsztolást is megfelelően végzed, kevesebb cukor is elég, hiszen az őszibarack nem savanykás gyümölcs. A cukorral hagy fél óráig állni. Közben többször keverd meg.

Megjegyzés:

  • Ha elég bátor vagy,  nagyon tisztán tudsz dolgozni és a száraz dunsztolást is megfelelően végzed, kevesebb cukor is elég, hiszen az őszibarack nem savanykás gyümölcs.

Házi őszibarack dzsem készítése egyszerűen

  1. Az összekevert masszát felteszed főni.
  2. Melegedés közben is keverd meg, hogy az edény aljára leülepedett cukor is gyorsabban és könnyebben feloldódjon a gyümölcs levében, és ne égjen le az edény aljára.

    Főzés

    Főzés

  3. Forrald 10 – 15 percig.
  4. Botmixerrel a gyümölcs egy részét pépesítsd el. Ez egy sűrítési módszer és azért célszerű elvégezni, hogy rövidebb lehessen a főzési idő, és kicsit darabos maradjon a massza. Ha nincs botmixered, használhatsz egy krumplitörőt, esetleg egy villát is.

    Aprítás botmixerrel

    Pépesítés botmixerrel

  5. Tovább főzöd addig, míg a zselépróba alapján már megfelelő sűrűségű a dzsem. A lekvárból egy kis tényérba cseppentesz. Ha kihült, már nem folyhat szét a tányéron.
  6. Amikor kész, tisztára mosott üvegekbe mered.
  7. Tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel, lezárod.
  8. Száraz dunsztba teszed egy napra.
  9. Ezzel az őszibarack dzsem elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 60 perc
  • Melegítés, forralás: 20 perc
  • Összetörés, főzés: 35 perc
  • Üvegbe töltés: 5 perc

Összesen: 120 perc

Őszibarack dzsem tartósítószer nélkül

Feltételek:

  • Teljesen tiszta, kiforrázott üvegek és légmentesen záródó tetők. Zárás után már nem kerülhet levegő az üvegbe.
  • Felbontás után tárold hűtőben és fogyasszátok el néhány nap alatt. Az ilyen módon készített dzsemet célszerű kisebb (2 -3 dl-es) üvegekben eltenni.

A módszer lépésről lépésre:

  • A kész dzsemet úgy tölts üvegekbe, hogy minél jobban tele legyenek, és lezárás után kevés levegő maradjon bennük.
  • Állítsd fejre az üvegekegt 10 percre.
  • Tedd száraz dunsztba 24 órára.

Ha jól dolgoztál, a dzsem nem romolhat meg.

Őszibarack dzsem cukor nélkül

Feltételek:

  • Légmentesen záródó tetők. Zárás után már nem kerülhet levegő az üvegbe.
  • Felbontás után hűtőben kell tartani és ha lehet, 2 nap alatt elfogyasztani. Ezért az ilyen módon készített dzsemet célszerű kisebb (2 -3 dl-es) üvegekben eltenni.

A további lépések is megegyeznek a tartósítószer nélküli eltevéssel.

Megjegyzés:

Ezt a módszert cukor és tartósítószer nélküli eltevésnél is alkalmazhatod.

Tárolás, felhasználás

  • A kihűlt dzsemet tartalmazó üvegeket tárold hűvös, szellős helyen.
  • Az őszibarack dzsem nagyon finom, pikáns ízű, vajaskenyéren kiváló kontnentális reggeli lehet, vagy a dálutáni tea kísérője.
  • Textiltetővel ellátva ajándékba is adhatod. Aki nem szokott befőzni, biztosan örömmel fogadja.
Őszibarack dzsem 3

Őszibarack dzsem

Az őszibarack lekvár receptjét itt találod.

 

Képek: saját befőzés, saját felvételek.