Narancslekvár héj nélkül: késő ősztől tavasz végéig aktuális – mert nyáron a narancs nem kapható. Megosztok veled egy receptet, amely viszonylag könnyen elkészíthető.
Narancslekvár héj nélkül – recept
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
-
5 – 6 db nagy narancs (kb. 1,2 – 1,3 kg)
-
2 db közepes citrom
-
50 dkg cukor
-
1 csomag 2:1 befőző zselatin (enélkül a narancsot csak nagyon hosszú főzési idővel tudod besűríteni)
-
2 – 3 db 25o ml-es üveg (ha lesz fél üveg, semmi baj, el fog fogyni)
Bevásárlólista
- 5 – 6 db nagy narancs (kb. 1,2 – 1,3 kg)
- 1 kg cukor (nem kell mind)
- 1 csomag 2:1 befőző zselatin
Emlékeztető: üvegek
Megjegyzések:
- Felteheted a kérdést: miért kell befőzési zselatin a narancslekvárba. Azért, mert a narancs belében alig van pektin tartalom, így nagyon hosszú ideig kellene főzni, hogy besűrűsödjön. A héjában van, ezért, ha nagyobb mennyiségű héj kerül bele, akkor nem kell a zselatin. Ez viszont egy külön történet, mert a narancs héját meg kell szabadítani a keserű íztől és az eredményt inkább narancsdzsemnek nevezném.
- A citromtól egy kissé savanykás ízű lesz a lekvár, ellensúlyozva a cukor tartalmat.
Narancslekvár héj nélkül: előkészítés
- A narancsok héját el kell távolítanod. Ha van narancshéjazód, nagyon jó, ha nincs, használj egy hegyes, de nem túl éles kést. Mindkét esetben egy jó megoldás (és a szépen leszedett narancshéjat is elkészítheted – a cukrozott narancshéj igazán finom csemege):
- A narancsokat és a citromokat alaposan megmosod (főként akkor ha a héjat később fel szeretnéd használni) lehéjazod, a belső fehér héjat is eltávolítod.
- Kb. 1cm-es szeletekre, majd kockákra vágod. Közben a magokat kiszeded belőle. Ha szerencséd van, akkor ez kb. 1 kg lesz. Ha kicsit több, az sem nagy baj.
- 1 kg gyümölcshöz kimérsz 50 dkg cukrot, ha a gyümölcs súlya ettől eltérő, akkor számold hozzá a cukor mennyiségét.
- Az üvegeket tisztára mosod, kicsepegteted és kiszárítod (száradni hagyod).
Narancslekvár héj nélkül – elkészítés
- Az összedarabolt narancsot és citromot egy tiszta – lehetőleg csak befőzésre használt – lábosba teszed.
- Hozzáadod a cukrot, és egy ideig állni hagyod. Közben néhányszor átkevered. A cukor feloldódik és a narancs is kissé megpuhul.
- Hozzáadod a befőzőzselatint és forrásig melegíted. Felforralod és 10 percig főzöd.
- Botmixerrel széttöröd. Ha dzsemet szeretnél, hagyj benne darabokat.
- Tovább főzöd addig, amíg az általad kívánt sűrűséget eléri.
- Végezd el a csepp-próbát. kevés lekvárt cseppents egy tányérra. Ha nem folyik szét, már jó, de ha sűrűbbet szeretnél, főzd tovább.
- Forrón a tiszta üvegekbe mered. Ha egy üveg nem telik meg, elkóstolgathatjátok. A megtöltött üvegeket légmentesen lezárod, fejre állítod, majd néhány perc után visszafordítod a talpára.
- 24 órára száraz dunsztba teszed. Az üvegeket jól becsomagolod újságpapírba, párnákba, plédekbe. Nekem van egy régi gyerekpólyám, én abba szoktam először csomagolni. A lényeg, hogy jó melegen maradjon legalább 24 óráig.
Megjegyzések:
- Dolgozz nagyon tisztán, jól záródó fedőkkel. Ha bizonytalan vagy, akkor fejre állítás nélkül késhegynyi nátrium benzoátot tégy a lekvár tetejére, amit felhasználás előtt egy kiskanállal eltávolíthatsz. Ebben az esetben ne állítsd fejre az üvegeket.
- Ha a befőzőzselatin tasakján találsz használati utasítást, jár el az ott leírtak szerint.
Elkészítési idő:
- Narancs, citrom héjának eltávolítása, feldarabolás: 15 perc
- Cukor feloldása a gyümölcsök levében: 30 perc
- Főzés, turmixolás: 15 perc
- További főzés: 30 perc
Összesen: 90 perc
Tárolás, felhasználás
Tárolás:
Hűvös, száraz helyen. Ajándékba is adhatod, akkor öltöztesd fel, például így:
Felhasználás:
- Reggelire: vajas kenyérre teához
- Süteményekbe
- Ajándékba
A narancsról itt olvashatsz.
Képek:
- Bevezető kép: Wikipédia
- Többi: saját készítésű lekvár saját felvételei
Ha van jó, kipróbált recepted narancs-dzsemre, kérlek, oszd meg velünk!
Ez jól hangzik, ki is próbálom:)
Köszi a receptet!
Köszönöm a receptet,,ki fogom próbálni!!:):)
Ahogy idöm engedi én is megcsinálom. Finom lehet.
Köszönöm az ajánlást. Lehet kipróbálom, eddig sárgadinnyével főztem be narancsot. Az is finom.
Köszönöm szépen.
Ez most nagyon jól jött, egyszerűen elkészíthető.
Tényleg addig kell elkészíteni, amíg lehet kapni.
Mindenképpen elkészítem.
Nagyon finom és süteményben is kipróbálhatod baracklekvár helyett.
Nekem a múlt évben ugrott be, hogy el fog tűnni nyáron a narancs (ezért készült). Egyszer már korábban készítettem a fiamnál a kissé megszáradt narancsokból (kármentés végett) a 2. recept szerint és nagyon jól sikerült (fejből találtam ki a módszert). Most az idén megismételtem és most is nagyon finom lett.
Az én narancs dzsemem: 4 db nagyobb narancsot 1 db citromot alaposan megmosok és mindet hosszában kettévágom. A fehér közepét kiveszem utána vágott felével lefordítva nagyon vékony szeletekre vágom az összes gyümölcsöt. Beleteszem lábasba vagy fazékba és annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt kb 20 percig főzöm és kikapcsolom. Másnap újra főzöm 20 percig és újra kikapcsolom. A harmadik napon újra elkezdem főzni most már fedő nélkül, amikor már forr hozzáteszek 30-40-50 dkg cukrot ki milyen édesen szereti. Lassú tűzön addig főzöm, amíg elég sűrű lesz, hogy üvegekbe tegyem. A héjak teljesen puhák van ami szétfő teljesen de ez adja meg a dzsemnek azt a pikáns ízt amit a narancs megkíván. Mikróban sterilizálom az üvegeket az aljára teszek egy késhegynyi nátrium benzoátot és forrón szinültig telemerem az üvegeket. Csak másnap teszem rá az üvegek tetejét és azután viszem a kamrába.Ha nem rakok bele tartósítót akkor is eláll ha elég sűrűre főztem. Nem szükséges hozzá zselatin. Süteménybe is használható, már zserbóba is kipróbáltam. Barna kenyeret vajjal megkenve rátéve a narancsdzsem kitűnő tejeskávéhoz és egyéb kávékhoz, kakaóhoz, teához. Sőt egyes sültekhez is kitűnően viselkedik (marha, kacsa, liba stb)
Kedves Lívia!
Köszönöm szépen a receptet, remélem, mások számára is hasznos lesz. Nagyon jól hangzik. Egyetlen problémám vele, nem tudom még honnan szerezzek bionarancsot és citromot. Nem tudom, hallottál-e róla, hogy a déli gyümölcsöket a hosszú szállítási idő miatt bekezelik olyan vegyszerekkel, amelyek a romlást, penészedést megakadályozzák. Talán Görögországból vagy Olaszországból kellene valakivel hozatni. Van jó ötleted erre?
Biocitrusféléket ezeken a honlapon lehet rendelni:
https://www.naturexpress.hu/webshop/elelmiszerek_es_italok-1/zoldseg_gyumolcs-188/friss_gyumolcsok-208/citrusfelek-211?view=product_list
vagy
https://bolt.biopiac.info/termek/bio_citrom_1kg.html
Remélem, tudtam segíteni ha még aktuális!
Igen, Tinka,
Köszönöm szépen.
Évek óta így készítem, mindig hibátlan! Akik megkóstolták, már várják. 🙂
Mi is nagyon szeretjük!