Narancslekvár héj nélkül: késő ősztől tavasz végéig aktuális – mert nyáron a narancs nem kapható. Megosztok veled egy receptet, amely viszonylag könnyen elkészíthető.

Narancslekvár prémium

Narancslekvár héj nélkül – recept

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

  • 5 – 6 db nagy narancs (kb. 1,2 – 1,3 kg)

  • 2 db közepes citrom
  • 50 dkg cukor
  • 1 csomag 2:1 befőző zselatin (enélkül a narancsot csak nagyon hosszú főzési idővel tudod besűríteni) 
  • 2 – 3 db 25o ml-es üveg (ha lesz fél üveg, semmi baj, el fog fogyni)

Bevásárlólista

  • 5 – 6 db nagy narancs (kb. 1,2 – 1,3 kg)
  • 1 kg cukor (nem kell mind)
  • 1 csomag 2:1 befőző zselatin

Emlékeztető: üvegek

Megjegyzések: 

  • Felteheted a kérdést: miért kell befőzési zselatin a narancslekvárba. Azért, mert a narancs belében alig van pektin tartalom, így nagyon hosszú ideig kellene főzni, hogy besűrűsödjön. A héjában van, ezért, ha nagyobb mennyiségű héj kerül bele, akkor nem kell a zselatin. Ez viszont egy külön történet, mert a narancs héját meg kell szabadítani a keserű íztől és az eredményt inkább narancsdzsemnek nevezném.
  • A citromtól egy kissé savanykás ízű lesz a lekvár, ellensúlyozva a cukor tartalmat.

Narancslekvár héj nélkül: előkészítés

  • A narancsok héját el kell távolítanod. Ha van narancshéjazód, nagyon jó, ha nincs, használj egy hegyes, de nem túl éles kést. Mindkét esetben egy jó megoldás (és a szépen leszedett narancshéjat is elkészítheted – a cukrozott narancshéj igazán finom csemege):
  • A narancsokat és a citromokat alaposan megmosod (főként akkor ha a héjat később fel szeretnéd használni) lehéjazod, a belső fehér héjat is eltávolítod.
  • Kb. 1cm-es szeletekre, majd kockákra vágod. Közben a magokat kiszeded belőle. Ha szerencséd van, akkor ez kb. 1 kg lesz. Ha kicsit több, az sem nagy baj.
  • 1 kg gyümölcshöz kimérsz 50 dkg cukrot, ha a gyümölcs súlya ettől eltérő, akkor számold hozzá a cukor mennyiségét.

    Narancs és citrom

    Narancs és citrom

  •  Az üvegeket tisztára mosod, kicsepegteted és kiszárítod (száradni hagyod).  

Narancslekvár héj nélkül – elkészítés

  1. Az összedarabolt narancsot és citromot egy tiszta – lehetőleg csak befőzésre használt – lábosba teszed.

    Narancs és citrom feldarabolva

    Narancs és citrom feldarabolva

  2. Hozzáadod a cukrot, és egy ideig állni hagyod. Közben néhányszor átkevered. A cukor feloldódik és a narancs is kissé megpuhul.
    Narancslekvár hozzávalók cukorral

    Narancslekvár hozzávalók cukorral

    Cukor hozzákeverve

    Cukor hozzákeverve

  3. Hozzáadod a befőzőzselatint és forrásig melegíted. Felforralod és 10 percig főzöd.
  4. Botmixerrel széttöröd. Ha dzsemet szeretnél, hagyj benne darabokat. 

    Pépesítés

    Pépesítés

  5. Tovább főzöd addig, amíg az általad kívánt sűrűséget eléri.

    Főzés

    Narancslekvár készítése – főzés

  6. Végezd el a csepp-próbát. kevés lekvárt cseppents egy tányérra. Ha nem folyik szét, már jó, de ha sűrűbbet szeretnél, főzd tovább.
    Csepp-próba

    Csepp-próba

    Lekvár készen

    Lekvár készen

  7. Forrón a tiszta üvegekbe mered. Ha egy üveg nem telik meg, elkóstolgathatjátok. A megtöltött üvegeket légmentesen lezárod, fejre állítod, majd néhány perc után visszafordítod a talpára. 

    Narancslekvár üvegben

    Narancslekvár héj nélkül – üvegben

  8. 24 órára száraz dunsztba teszed. Az üvegeket jól becsomagolod újságpapírba, párnákba, plédekbe. Nekem van egy régi gyerekpólyám, én abba szoktam először csomagolni. A lényeg, hogy jó melegen maradjon legalább 24 óráig.

Megjegyzések: 

  • Dolgozz nagyon tisztán, jól záródó fedőkkel. Ha bizonytalan vagy, akkor fejre állítás nélkül késhegynyi nátrium benzoátot tégy a lekvár tetejére, amit felhasználás előtt egy kiskanállal eltávolíthatsz. Ebben az esetben ne állítsd fejre az üvegeket.
  • Ha a befőzőzselatin tasakján találsz használati utasítást, jár el az ott leírtak szerint.

Elkészítési idő:

  • Narancs, citrom héjának eltávolítása, feldarabolás: 15 perc
  • Cukor feloldása a gyümölcsök levében: 30 perc
  • Főzés, turmixolás: 15 perc
  • További főzés: 30 perc

Összesen: 90 perc

Tárolás, felhasználás

Tárolás:

Hűvös, száraz helyen. Ajándékba is adhatod, akkor öltöztesd fel, például így:

Narancslekvár felöltöztetve

Narancslekvár felöltöztetve

Felhasználás:

  • Reggelire: vajas kenyérre teához
  • Süteményekbe
  • Ajándékba
Narancslekvár kenyéren teához

Narancslekvár kenyéren teához

 

A narancsról itt olvashatsz.

 

Képek:

  • Bevezető kép: Wikipédia
  • Többi: saját készítésű lekvár saját felvételei

 

Ha van jó, kipróbált recepted narancs-dzsemre, kérlek, oszd meg velünk!