Málnalekvár, málnazselé: a legfinomabb lekvárok egyike. A málna maga is különleges gyümölcs. Ha készítesz legalább egy-két kis üveggel, süteményt bolondíthatsz meg vele.

Málnalekvár 1

Málnalekvár recept

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

  •  0.5 kg málna

    Málna bokron

    Málna bokron

  • 0.2 kg cukor (a málna nem savanyú ezért kevesebb cukor kell hozzá)
  • nátrium benzoát  (nem feltétlenül szükséges)

Bevásárlólista

  • 0,5 kg málna
  • 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)

Emlékeztető: cukor, üvegek

Előkészítés

  • A málnát át kell válogatni, mert könnyen penészedik és a penészes szemek az egész eltett mennyiséget tönkre tehetik.

    Málna

    Málna

  • A befőzésre alkalmas szemeket megmosod (ha te szeded a kertből, akkor meg sem kell mosni).

    Mosás, öblítés

    Mosás, öblítés

  • Szűrőkanálon lecsepegteted.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Málnalekvár elkészítése

  1. A málnát összeturmixolod.
  2. Apró lyukú szitán átpasszírozod.

    Passzírozás

    Passzírozás

  3. Megméred (először a lábost, utána beleteszed a málnát és együtt a kettőt, majd a lábos súlyát levonod – így csak egy edényt használsz a méréshez).
  4. A megmért málnához hozzáadod a számított mennyiségű cukrot.

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  5. Összekevered, a cukor gyorsan feloldódik.

    Összekeverés

    Összekeverés

  6. Felteszed főni és forrástól számítva addig főzöd, amíg tányérra cseppentve már nem folyik.

    Főzés

    Főzés

  7. Amikor a lekvár sűrűsége már megfelelő, kis üvegekbe mered, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel. A gyümölcsben van zselésítő anyag, ezért a málnalekvár lényegében málnazselé.
  8. Az üvegeket lezárod és száraz dunsztba teszed egy napra.

    Üvegekben

    Üvegekben

  9. Málnalekvár tartósítószer nélkül: a tele mert és lezárt üvegeket 5 -10 percre fejre állítod. Ekkor a lekvár fölött maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :

  • Válogatás, mosás: 10 perc
  • Passzírozás: 20 perc
  • Főzés: 60 perc

Összesen: 90 perc

Tárolás, felhasználás

  • A száraz dunsztból kivett üvegeket felcímkézed és a helyére teszed.
  • Felhasználás: lekváros süteményekbe.
  • Karácsonyra, születésnapra felöltöztetve különleges ajándék.

 

 

AJÁNLÁS

Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.

Tájékozódj itt:

Kezdő online befőző tanfolyam

Középhaladó online befőző tanfolyam

Haladó online befőző tanfolyam

 

Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.