Körtelekvár: mivel a körte nem tartozik a legzamatosabb gyümölcsök közé, befőzéssel lehet ezen javítani. Itt egy citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezett körtelekvárt ismerhetsz meg.
Körtelekvár recept
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül): 170 perc
Hozzávalók
- 1,5 kg körte, érett, puha (hámozva, magháza eltávolítva; kb. 1 – 1,2kg lesz)
Körte
- 40 -5o dkg cukor (tiszta súlytól függően)
- 1/2 citrom leve
- Fűszerek: 3-5 szem szegfűszeg 3-5 darabka fahéj
- 1/2 tasak 2:1 Oetker dzsemfix (nem biztos, hogy kell, én úgy ítéltem meg, hogy szükség lesz rá, mert nagyon lédús volt a gyümölcs)
- nátriumbenzoát (feltételesen)
Bevásárlólista
- 1,5 kg körte, érett, puha
- 1 kg cukor (nem kell mind!)
- 1 db citrom
- 1 tasak dzsemfix 2:1
- 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)
Emlékeztető: szegfűszeg, darabos fahéj
Megjegyzés:
- természetesen nagyobb mennyiségből is készíthetsz lekvárt.
Előkészítés
- A körtét megmosod álló vízben, majd folyó vízben leöblíted.
Mosás
- Eltávolítod a héját és a magházat. Ezt kétféleképpen teheted meg. Először meghámozod, utána négy részre vágod és kivágod a magházat, vagy fordított sorrendben: először négybe vágod , kiveszed a magházat és utána hámozod meg. Ahogy neked kényelmesebb.
Körte tisztítva
- Feldarabolod.
Körtelekvár készítése
- A feldarabolt körtéket egy lábosba teszed
- Hozzáadod a cukrot, a citrom levét, a fahéjat, szegfűszeget.
Cukor hozzáadva
- Összekevered (a cukor már el is kezd feloldódni, mert a gyümölcs gyorsan levet ereszt). Elkezded főzni. Kb. 20 perc forrás után a fűszereket kihalászod. (Egyszerűbbnek tűnhet a gyümölcsöt fűszeres vízben megfőzni, de akkor a főzővizet is el kellene főzni, és jóval tovább tartana a lekvár készítése.)
Cukor hozzákeverve
- Turmixolással besűríted. Ha dzsemet szeretnél készíteni, csak egy részét turmixolod meg, hogy darabos maradjon. Ha körtelekvár készítése a célod, akkor hosszabb ideig, addig mixeled, amíg a darabok eltűnnek.
Turmixolás
- Zselésítő bekeverése. Ez a lépés csak akkor szükséges, ha a lekvár alapanyag meglehetősen híg (ez a körte fajtájától, nedvesség tartalmától függ) és nem szeretnéd nagyon hosszú ideig főzni. Én azt tapasztaltam, ha a zselésítő anyagot beleszórom a gyümölcspépbe, akkor kicsit nehezebben oldódik fel, ezért más megoldást alkalmaztam. A zselésítő anyagot egy pohárba tettem, gyümölcspépet adtam hozzá, jól összekevertem, utána keverés közben a lekvárba tettem.
- Tovább főzöd addig, míg a zselésedési próbát elvégezve már nem folyik szét. Ez adott esetben akár 2 óra is lehet.
Főzés 1
Főzés 2
- Forrón üvegekbe mered, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel, az üvegeket tetővel lezárod.
- Száraz dunsztba rakod egy napra.
Üvegekben
Körtelekvár tartósítószer nélkül
- A teletöltött üvegeket lezárás után 5 -10 percre fejre állítod. Ezalatt az üvegben levő levegő átbuborékol a lekváron a sterilizálódik.
- Visszaállítás után – így biztonságosabban eláll – egy napra száraz dunsztba teszed.
Tárolás, felhasználás
- Miután kivetted az üvegeket, feliratozod és végleges helyére állítod.
- Felhasználási javaslat: reggeli vajas kenyérre, palacsintába.
- Ajándékba is adhatod szépen felöltöztetve.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Körte megtisztítása, feldarabolása: 10 perc
- Előfőzés, turmixolás: 20 perc
- Főzés: 90 perc
- Üvegekbe rakás, száraz dunsztba helyezés: 20 perc
Összesen: 170 perc
Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások