Fügelekvár: igazi különlegesség. A fügefa gyümölcse éretten elég édes, ezért kevés cukor kell bele és az édes ízt – mint más édes gyümölcsöknél is – citromlével lehet ellensúlyozni.
Fügelekvár készítése
Elkészítési idő: 125 perc
Hozzávalók
- 1 kg füge (puha, érett)
- 1 db citrom
- 0,3 kg cukor
- 2,5 dl víz
- 1 csomag vaníliás cukor (vanília helyett kakukkfű: különleges ízhatás)
- rum
- nátrium benzoát (feltételesen)
Bevásárlólista
- 1 kg füge (érett)
- 1 db citrom
- 1 tasak vaníliás cukor.
- 1 kis üveg rum (kevés kell belőle)
- 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)
Emlékeztető: cukor
Megjegyzés: rum és nátrium benzoát nélkül is elkészíthető.
Előkészítés
- A fügéket álló, majd folyó vízben megmosod.
- Megfelelő méretű lábosba rakod és annyi vizet öntesz rá, hogy a gyümölcsöket ellepje.
- A citrom közepéből levágsz 3 karikát (ez kerül majd a lekvárba) és félre teszed. Belefacsarod a citrom levét, forrásig melegíted, majd kb. 5 percig forralod. Ezt követően a szárakat levágod és a fügéket félbe vágod.
A fügelekvár készítése
- A cukorból és a vízből szirupot készítesz: a cukrot a lábosba teszed, hozzáöntöd a vizet, felforralod és besűríted. (Ennek mértéke nem adható meg, a keverésnél érezned kell, hogy sűrűbb lett az oldat.)
- Hozzáadod a fügét, kb. 10 percig forralod.
- Botmixerrel összetöröd. Ha füge dzsemet szeretnél főzni, darabok is maradjanak benne.
- Hozzáadod a vaníliás cukrot és tovább főzöd besűrűsödésig. A sűrűséget te határozhatod meg. Ellenőrizheted csepp-próbával. Ne hagyd magára, mert sűrű, pöfögni fog, esetleg le is éghet.
- Üvegekbe mered, lezárod, az üvegek tetejére egy-egy evőkanálnyi rumot öntesz, késhegynyi nátriumbenzoátot teszel, majd száraz dunsztban hagyod egy napig.
Fügelekvár tartósítószer nélkül:
A lekvárt, dzsemet rum és tartósító szer nélkül is elkészítheted. A lekvárt forrón üvegekbe mered úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benn, lezárod, 5 percre fejre állítod. A levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik. Utána még 1 napra száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :
- Füge előkezelése: 20 perc
- Cukorszirup elkészítése: 20 perc
- Előfőzés: 10 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Ízesítés, főzés: 60 perc
- Üvegekbe töltés: 10 perc
Összesen: 125 perc
Tárolás
1 nap múlva kiveszed a száraz dunsztból, felcímkézed és végleges helyére állítod. Szép kis textiltetővel ajándékba is adhatod.
Fűszeres fügelekvár
A fűszeres fügelekvár hozzávalói és készítési módja azonos a füge lekváréval azzal a különbséggel, hogy vaníliás cukor nem kell bele. A fűszerezés történhet 2 -2 kávéskanál összevágott friss, vagy 1 -1 kávéskanál porrá dörzsölt szárított fűszerrel. A fűszereket a mixelés után add a lekvárhoz. Ezt követően főzd még kb. 10 percig. Ne tovább, mert elillan a fűszer aromája. Utána töltheted forrón üvegekbe, majd a száraz dunsztba. A rumos változatot is elkészítheted. Ha nem szeretnél tartósítószert használni, 5 – 10 percre állítsd fejre az üvegeket, majd tedd a tároló helyre.
Fügelekvár képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.
Jól hangzik. Ha hozzájutok fügéhez, megcsinálom.
Sajna, nagyon kevéh írásodról jön levél. Most látom, hogy van egy csomó bejegyzésed amit nem olvastam. De a hozzászólások számából látszik, hogy más sem nagyon jut hozzá. Kár érte.
Szia, Andi!
Semmi szándékosság nem volt ebben. Egyszerűen az történt, hogy sokat kellett kórházba járnom (nem én voltam beteg), kevés volt az időm. Mivel azt éreztem, hogy el vagyok maradva, elkezdtem bejegyzéseket írni, és közben kicsit megfeledkeztem a levelezésről. Hát ezért történt, hogy vagy tíz napja nem kaptatok levelet. A bejegyzéseim egy kicsit meg fognak szaporodni egy ideig, de azt megígérhetem, figyelek arra, hogy heti egy levelet írjak.
Szia Zsuzsa! Jaj, nehogy valami leszúrásnak vedd amit írtam.Már meg is bántam, hogy írtam, csak jó volt, hogy jött a hírlevél. De, ezt természetesen te döntöd el, hogy írsz-e. Jobbulást kívánok annak aki a kórházban volt. Andi
Szia, Andi!
Egyáltalán nem vettem leszúrásnak, csak ez a kérdés elég bonyolult és nem lenne helyénvaló itt írnom róla.Csak annyi lesz a változás, hogy egy-egy hírlevélben több új cikkről küldök tájékoztatást – egyelőre, ameddig heti 1-nél több cikket írok.