Citruslekvár narancsból, grapefruitból, mandarinból, citromból és lime-ból hozzáadott pektin nélkül. Ha kedveled a különlegességeket, készítsd el mielőbb!
Citruslekvár recept
Elkészítési idő: 165 perc
Hozzávalók
1 kg lekvárhoz (ez egy hozzávetőleges érték, ennyire számíts az üvegek előkészítésénél)
- 3 db nagy, vastag héjú narancs
- 2 db grapefruit
- 4 db mandarin
- 2 db citrom
- 2 db lime (zöld citrom)
- 50 dkg kristálycukor (barna cukrot is használhatsz, ez sötétíti a lekvárt)
Bevásárlólista
- 3 db nagy, vastag héjú narancs
- 2 db grapefruit
- 4 db mandarin
- 2 db citrom
- 2 db lime (zöld citrom)
Emlékeztető: kristálycukor (legalább fél kiló)
Megjegyzések:
- Olyan terméket vásárolj, amelynek a héja nincs bekezelve, mert a héj nagy részét is fel fogod használni. (A héj alatti részben van a pektin.)
- Nekem piros belű grapefruitot sikerült vennem. Ha fehér belűvel dolgozol, a lekvár világosabb színű lesz.
- Készülj fel rá, hogy a lekvárt elég sokáig kell főzni, mert hozzáadott pektin vagy más zselésítő anyag nem lesz benne.
- A képek 0,5 kg lekvár készítésének felvételei.
Előkészítés
- A gyümölcsöket mosd meg alaposan.
- A héjakat távolítsd el. (A narancsok héját cikkekben szedd le – egy gyümölcsön nyolc cikk helyét vágd be, utána húzd le.)
- A narancshéjból szeletelj fel (vékony csíkokra, vagy kis kockákra) 20 dkg-ot.
- A gyümölcsöket szedd gerezdekre, majd darabold fel.
Citruslekvár készítése
Nagyon hasonlít a pektin nélküli, karácsonyi narancslekvár készítéséhez.
- A héjat tedd egy nagyobb lábasba, önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Forrald fel, majd öntsd le róla a vizet. Ezt ismételd meg háromszor. Erre azért van szükség, hogy a héj keserű íze oldódjon ki. (A narancs és citrom feldarabolását ezalatt is elvégezheted. Ezzel időt tudsz megtakarítani.)
Narancshéj főzése 1
- Adj hozzá 2 dl vizet, lassan forrald fel és fedő alatt főzd addig, amíg megpuhul. (Ez legalább fél óra lesz, de lehet, hogy – narancs fajtájától függően – több. Mire megpuhul, a víz nagy része is elpárolog. Ha szükséges, pótold. Kevés víz maradjon alatta, hogy le ne égjen az edény aljára.
Főtt narancshéj
- Add hozzá a feldarabolt gyümölcsöt.
Citruslekvár főzés 1
- Kicsit nyomkodd össze (krumplitörővel vagy villával), hogy a levének egy részét kiengedje.
- Kezd el a főzést fedő nélkül. Felforralás után úgy állítsd be a hőmérsékletet, hogy csak gyöngyözzön, akkor – mivel elég sok folyadék van benne – nem kell állandóan kevergetned, csak időnként. (Fröcskölni sem fog.) – Közben nyugodtan főzhetsz is ebédet, vacsorát. Én is azt tettem.
Citruslekvár főzés 2
- Közben mosd ki és forró vízzel (vagy más módon sterilizáld az üvegeket és a tetőket.
- Amikor már besűrűsödött (ezt látni fogod), add hozzá a cukrot és főzd tovább.
- Időnként ellenőrizd csepp-próbával (egy tányérra cseppentve kihűlés után nem folyik szét).
Csepp próba
- Amikor a megfelelő sűrűséget elérte, botmixerrel összenyomkodva a darabosságát kedvedre beállíthatod (narancsdzsem vagy narancslekvár lesz belőle – ez utóbbi is egy kicsit darabos lesz). Ha nincs botmixered, használj krumplitörőt vagy villát.
Pépesítés
- Főzd még 5 percig és a lekvár el is készült.
- Forrón merd a sterilizált üvegekbe – annyira tele, amennyire csak lehet.
Citruslekvár üvegekbe töltve
- Az üvegeket légmentesen zárd le, állítsd fejre 10 percre. Ha biztonságosabbnak gondolod, még száraz dunsztba is teheted.
Üvegek fejre állítva
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Főzés: 120 perc
- Üvegekbe merés, pihentetés fejre állítva: 15 perc
Összesen: 165 perc (közel 3 óra)
Citruslekvár felhasználása
A lekvárt bármikor felhasználhatod
- reggelire, vajas kenyérre kenve
- süteményekbe, vagy sütemények összeragasztására
- ajándékba is adhatod.
Citruslekvár üvegekben
Lekvár és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások