Birsalma lekvár cukor nélkül: a mai kívánalmak szerint tartósítószer sincs benne. Mivel a birsalma nem savanykás, ezért cukor nélkül is nagyon finom lekvár készülhet belőle.
Birsalma lekvár cukor nélkül
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
- 60 dkg tisztított, feldarabolt birsalma (a kiindulási mennyiség függ a birsalma állapotától)
- 1 evőkanál citromlé (hogy ne sötétedjen meg)
- 1 dl víz a pároláshoz
Bevásárlólista
- 1 kg birsalma
- 1 db citrom
Emlékeztető: nincs
Előkészítés
- Az üvegeket tisztára mosod és kiszárítod. Nagyon fontos, hogy jól záródó fedők legyenek, mert tárolás közben nem szabad levegőnek kerülni a lekvárba, különben megromlik.
- A gyümölcs felületén levő barnás színű bevonatot ledörzsölöd.
- A birsalmákat megmosod.
- Vágódeszkára téve a gyümölcsöket feldarabolod.
- Kivágod a magházat és a kukacos részeket.
- Feldarabolod.
Birsalma lekvár cukor nélkül – elkészítés
- A feldarabolt birsalmát egy alkalmas méretű lábasba teszed.
- A citromlét beleöntöd a vízbe és ráöntöd a birsalmára. Erre azért van szükség, mert a birsalma nehezen enged vizet és víz hozzáadása nélkül leéghetne.
- Fedő alatt párolod 20 percig (ha még nem lenne puha, tovább)
- A főző vizet leöntöd. (Ezt akár meg is lehet inni.)
- A megfőtt birsalmát péppé turmixolod.
- Tovább főzöd 40 percig. Sajnos, ez állandó figyelmet és gyakori keverést igényel, mert mint minden, viszonylag sűrű, pürészerű dolog, általában pöfög és fröcsköl.
- Forrón kitisztított üvegekbe mered úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött.
- Az üvegeket lezárod és 5 perre fejre állítod. Ezalatt a levegő átbuborékol a lekváron és sterilizálódik.
- Egy napra száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: tisztítás, mosás, darabolás: 30 perc
- Előfőzés, turmixolás: 20 perc
- Főzés: 40 perc
- Üvegekbe merés, üvegek további kezelése: 10 perc
Összesen: 100 perc
Tárolás, felhasználás
Tárolásnál és felhasználásnál több dologra ügyelj:
- A kidunsztolt üvegeket felcímkézed és hűvös, szellős helyen tárolod.
- Felbontás után tartsd hűtőben és néhány nap alatt használd fel.
- Készíthetsz belőle – mivel cukrot nem tartalmaz – sűrítéssel mártást vagy pürét. Ha a citrom miatt túl savanykásnak érzed, a savanyú ízt ellensúlyozhatod kevés cukor hozzáadásával.
Ajándék ötlet: textil tetővel ellátva ajándékba is adhatod.
Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások