Birsalma lekvár: különleges édesség. A birsalmát fanyar íze miatt nyersen ritkán szokás fogyasztani. A gyümölcs magas pektin tartalma miatt ez a lekvár viszonylag gyorsan elkészül.
Birsalma lekvár recept
Ez a házi birsalma lekvár recept nagyon régi. Felmenőim is így készítették. Lényegében ez egy fűszeres birsalma lekvár, a fahéjtól és szegfűszegtől lesz nagyon finom.
Elkészítési idő (1 kg tisztított gyümölcsből): 105 perc
Kalória tartalma: 230 kcal/100 g
Hozzávalók
- 1 kg megtisztított feldarabolt birsalma
- 40 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- fűszeres víz: 4 szem szegfűszeg, 4 darabka fahéj (fél deci vízben felforralva néhány percig)
Bevásárlólista
- 1,5 kg birsalma
- 1 kg cukor (nem kell mind)
- 1 db citrom
Emlékeztető: szegfűszeg, darabos fahéj
Megjegyzés:
A birs elnevezés kétféle gyümölcsöt takar: van birsalma és birskörte. Ízük azonos, csak az alakjuk különböző, ezért feldolgozásuk azonos. Mindkettőből lehet lekvárt, befőttet, pürét és birsalma sajtot készíteni. Ez a recept tehát birskörtéből is elkészíthető.
A hozzávalók előkészítése
- Bármit is készítesz a birsből, birsalma befőttet, kompótot, sajtot, lekvárt házilag, az előkészítő munka azonos és mondhatom, hogy a birs befőzésének legnehezebb művelete. A gyümölcsök felületén barnás színű bevonat van, amelyet kézzel való ledörzsöléssel tudsz eltávolítani. Ezután a gyümölcsöket álló vízben jól megmosod, utána folyó vízben leöblíted.
- A birs sajnos sokszor hibás (előfordul, hogy belül kukacos is), de ettől még felhasználható, csak a hibás részeket ki ki kell vágni. Ezért jobb, ha először feldarabolod. A gyümölcsök kemények, nehezen vághatók, ezért biztonságosabb, ha vágódeszkán dolgozol vele. Még így is vigyázni kell, hogy a kés meg ne csússzon rajta. Legjobb, ha négybe vágod , mert a magház kivágása és a hámozás is így a legkönnyebb.
Birsalma darabolása 1
Birsalma darabolása 2
- Elkészíted a fűszeres vizet: fél deci vizet a fűszerekkel felforralsz, utána leszűröd.
Birsalma lekvár készítése
- A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát, a citromlét, a cukrot.
Cukor hozzáadva
- Összekevered és fedő alatt lassan főzni kezded. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótolod.
Főzés 1
Főzés 2
- 20 perc főzés után turmixolod.
Turmixolás
- Tovább főzöd (hozzávetőlegesen 40 percig), közben kevered, míg sűrűbbé válik. Ez még csepp-próba nélkül is látszik, nem kell félni, hogy híg marad, mert a birsalmának nagy a sűrűsödést segítő pektin tartalma.
Főzés 3
Főzés 4
- Forrón üvegekbe mered. Az üvegeket lezárod, 10 percre fejre állítod és forrón egy napra száraz dunsztba teszed.
Üvegek fejre állítva
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :
- Előkészítés: tisztítás, mosás, darabolás: 30 perc
- Előfőzés: 20 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Főzési idő: 40 perc
- Üvegekbe merés: 10 perc
Összesen: 105 perc (ebből a főzési idő: 60 perc)
Megjegyzések:
- Dióval is nagyon finom. Ha ezt szeretnél készíteni, a főzés vége felé dobj bele ízlésed szerint vágott diót.
- Mivel főzési ideje nem túl hosszú, energiaigényessége miatt a sütőben, tepsiben történő elkészítését nem javasolom.
Birsalma lekvár tárolása, felhasználása
- Az üvegeket felcímkézed és száraz, hűvös helyen tárolod. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után hűtőszekrényben kell tartani.
- A lekvár jótékony hatása részben immunerősítő tulajdonsága (vitaminok, ásványi anyagok), részben a lekvár eszegetése antidepresszáns hatású lehet.
- Teheted süteménybe, pitébe, de kenyérre kenve is finom, reggelire, uzsonnára. A dió nagyon illik hozzá.
- Gasztroajándék: textil tetővel, rafiával lekötve akár ajándékba is adhatod.
A birsről bővebben itt olvashatsz
Birsalma lekvár képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.
Guszta.Birsalma sajtot szoktam csinálni dióval, mandulával.Biztos ez is finom, egy üvegnyivel kipróbálok.
Nagyon jó a lekvár is, abba is lehet diót tenni. Gyorsan elkészül. Az idén én is készítettem birsalma sajtot, most szárad.
Anyósom elkészítette és szerintem ez az év lekvarja!Nagyon nagyon finom!Az egész család imádja és már kértük a következő adagot tőlük!!!
Nem is gondoltam, hogy ez a recept ilyen sikeres lett. Különben nagyon sokan megnézték.
Használjátok gazdagon rácsos linzer készítéséhez, egyedi és nagyon finom:)
Jó ötlet! Legközelebb kipróbálom. Biztosan mások is örülnek neki, mert az idén nagyon kevés volt a sárgabarack.
A recept kiváló, tegnap elkészítettem.Valóban nagyon sűrű,még tettem bele vizet, mert alig lehetett megkavarni.Kis reszelt citromhéjjal még ízesítettem ,ez még pikánsabbá tette.Alig tudtam abbahagyni kóstolást.
A rácsos linzer jó ötlet.4 kg már feldarabolt gyümölcsből 11 fél litereses üveggel lett.
Köszönöm…..
Talán meglepő ötlet, de a legfinomabb bejgli, amit ettem, birsalma lekvárral készült. Köszönöm a receptet, átváltok lekvárfőzésre
, mert már elég a sajtból.
Az ötlet meglepő ugyan, de az idén akár jó tanács is lehet, mivel dió sok helyen alig termett.
gratulálok! nagyon jó recept és szépek a képek is. tavaly kitaláltam a dunsztolás egyszerű módját: a sütőt 50 fokra melegítem, mielőtt berakom az üvegeket, kikapcsolom. a sütőben dunsztolok, „kéznél” van, nem kell kerülgetni és ugyanolyan jó, mint a párnák közti módszer, egyetlen sem romlott meg.
Köszönöm. A sütőben való dunsztolás – bár pénzbe kerül – nagyon praktikus megoldás, hiszen nem kell az üvegeket takargatni. A bátrabbak már nem is dunsztolnak, mert az üvegek (forró lekvárral való megtöltésével és fejre állításával a sterilizálás lányegében megtörténik. Ha megromlik valami, akkor nem jól zárt az üveg.
Most fogom késziteni, Birs hámozása folyamatban, füszereslé kész. A főzés. Meglátom milyen lesz, remélem sikerülni fog.
Tavaly készitettem, de nem igy.
Biztos vagyok benne, hogy szeretni fogjátok!
Idén késő nyáron költöztem be a házba, és a kertbe van két birsalma fa, amit eddig mostohán kezeltem. Ma felszedtem, ami már rohadt, azt zsákoltam, és tanácstalanul nézegettem szegény termést. Na de most, akkora kedvem lett csinálni, hogy alig várom a holnapot. Köszönöm, ez jó lesz nagyon a családnak.
Kíváncsi vagyok, hogy sikerült?
Jövőre figyelj majd a fáidra, mert a birsalmából sok finomságot lehet készíteni. A szokásos dolgokon kívül nagyon finom a sült birsalma és a birsalmás pite is. Mindkettő receptjét megtalálod az oldalamon, ha az oldalsáv tetején levő keresőbe beírod és a keresésre kattintasz.
Megfőztem ,de tettem hozzá kb 2,5 dl vizet is mivel nagyon sűrűnek találtam már az elején is.
Mondhatom, hogy ilyen finom lekvárt még nem ettem!
És milyen jó tudni, hogy mi van benne!.
Köszönöm
Szuper! VAn egy vödör birsalmám, nem sajt lesz!
Igen, a birsalma lekvár elég sűrű, mert a birsalmában rengeteg pektin van. Az én birsalmalekvárom különlegességét a fűszerek adják. (A múlt évben valaki az év lekvárjának nevezte. Ezt a fűszerezést használom máshol is, esetenként kompótoknál és gyümölcsleveseknél.
Teljesen igazad van. A birsalma lekváromat már többen megdicsérték (titka: a fűszerezés). A birsalmasajt is nagyon finom, de a cukor tartalma nagyon magas (enélkül nem szilárdul meg) és bár nagyon finom, szinte csak falatkákat lehetne belőle enni egyszerre.
Most fogok először birsalma lekvárt készíteni, így lehet, hogy buta kérdésem van. A 2. képen úgy látom, hogy teljesen fel van öntve vízzel, viszont ez sehol nincs leírva. Elég a fél liter fűszeres víz vagy fel kell önteni, amíg el nem lepi?
Kedves Gabi!
Az, hogy ellepi a víz, valószínűleg a fotó optikai csalása, mert a lekvárhoz csak a fél dl (nem fél liter, csak fél deci!)fűszeres víz kell. Ez elég ahhoz, hogy a birsalma fedő alatt megpárolódjon. A pépesített lekvárt főzés közben keverni kell, mert sűrűsége miatt könnyen az edény aljára tapad. Ha úgy gondolod főzés közbe, hogy már elég sűrű, nem is kell 40 percig főzni. Ha a végén nagyon sűrűnek találod, tehetsz még hozzá egy kevés vizet, de utána feltétlen forrald fel.
Ízlés dolga, hogy milyen sűrűségű lekvárt szeretünk.