Áfonya lekvár: különleges csemege. Ha szereted húsokat édes-savanykás ízzel párosítani, akkor ott a helye a kamrádban. Zselésítő nélkül, jobb lesz, mint a készen vásárolt.

Áfonya lekvár 1

Áfonya lekvár készítése

Elkészítési idő: 135 perc

Hozzávalók

  • 2 kg áfonya
  • 0,8 kg kristálycukor
  • üvegek (ha lehet, tedd kisebb – 250 – 350 ml-es üvegekbe) – összesen kb. 1800 – 2000 ml mennyiségben

Bevásárlólista

Emlékeztető: üvegek

Megjegyzések:

  • Ép gyümölcsnél gyakorlatilag nincs veszteség
  • A cukor mennyisége lehet több és kevesebb (optimálisan 0,7 – 1 kg)

Vásárlás

  • Figyelj arra, hogy a gyümölcs érett és ép legyen.
  • Többnyire lyukas dobozokban árulják, amelyet zacskóba tesznek. Ha a gyümölcs ömlesztett, dobozban célszerű hazavinni.

Előkészítés

  • Mosás álló vízben egy nagyobb edényben.
  • Öblítés folyó vízen.
  • Lecsepegtetés.

Áfonya lekvár főzése

  1. A lecsepegtetett gyümölcsöt egy nagyobb lábasba teszed.
  2. Hozzáadod a cukrot.

    Cukor hozzáadasa

    Cukor hozzáadása

  3. Összekevered.

    Összekeverés

    Összekeverés

  4. Állni hagyod fél óra hosszat. Közben időnként megkevered. Ennyi idő alatt a cukor általában feloldódik.
  5. A gyümölcsöt botmixerrel összetöröd. Ha dzsemet szeretnél készíteni, egy részét hagyd darabosan.

    Turmixolás

    Turmixolás

  6. Felteszed főni. Forrás közben a tetején hab keletkezik. főzd addig, amíg a hab eltűnik.

    Főzés kezdete

    Főzés kezdete

  7. Csepp- próbával ellenőrizd a sűrűségét. Gyorsíthatod a kihűlést, ha néhány percre a hűtőbe teszed.

    Csepp próba

    Csepp próba

  8. Ha nem elég sűrű, főzd addig, amíg az általad kívánt sűrűséget eléri.

    Főzés vége

    Főzés vége

  9. Amikor a lekvár megfelelő sűrűségű, forrón üvegekbe mered. Az üveg legyen tele, amennyire csak lehet.

    Kitöltve üvegekbe

    Kitöltve üvegekbe

  10. Zárt le az üveget.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  11. Állítsd fejre 5 percre.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

  12. Tedd száraz dunsztba 24 órára. (Becsomagolod újságpapírba, párnákba, plédekbe.)

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Mosás, lecsepegtetés, cukrozás: 40 perc
  • Főzés: 80 perc (lehet akár 100 perc is)
  • Üvegekbe merés, lezárás: 15 perc

Összesen: 135 perc

Áfonya lekvár tárolása

  • Címkézd fel (név, évszám). Erre azért van szüksége, hogy az el nem fogyott lekvároknak ismerd a korát.
  • Tárold hűvös, szellős, nem túl világos helyen.

Ajándékba is adhatod karácsonyra, születésnapra.

Áfonya lekvár 2

Áfonya lekvár

 

Ha más különleges lekvárt keresnél, csipkebogyó lekvárt itt találsz.

 

Képek: saját készítésű áfonya lekvár saját felvételei.