Áfonya lekvár: különleges csemege. Ha szereted húsokat édes-savanykás ízzel párosítani, akkor ott a helye a kamrádban. Zselésítő nélkül, jobb lesz, mint a készen vásárolt.
Áfonya lekvár készítése
Elkészítési idő: 135 perc
Hozzávalók
- 2 kg áfonya
- 0,8 kg kristálycukor
- üvegek (ha lehet, tedd kisebb – 250 – 350 ml-es üvegekbe) – összesen kb. 1800 – 2000 ml mennyiségben
Bevásárlólista
- 2 kg áfonya
- 1 kg kristálycukor
Emlékeztető: üvegek
Megjegyzések:
- Ép gyümölcsnél gyakorlatilag nincs veszteség
- A cukor mennyisége lehet több és kevesebb (optimálisan 0,7 – 1 kg)
Vásárlás
- Figyelj arra, hogy a gyümölcs érett és ép legyen.
- Többnyire lyukas dobozokban árulják, amelyet zacskóba tesznek. Ha a gyümölcs ömlesztett, dobozban célszerű hazavinni.
Előkészítés
- Mosás álló vízben egy nagyobb edényben.
- Öblítés folyó vízen.
- Lecsepegtetés.
Áfonya lekvár főzése
- A lecsepegtetett gyümölcsöt egy nagyobb lábasba teszed.
- Hozzáadod a cukrot.
- Összekevered.
- Állni hagyod fél óra hosszat. Közben időnként megkevered. Ennyi idő alatt a cukor általában feloldódik.
- A gyümölcsöt botmixerrel összetöröd. Ha dzsemet szeretnél készíteni, egy részét hagyd darabosan.
- Felteszed főni. Forrás közben a tetején hab keletkezik. főzd addig, amíg a hab eltűnik.
- Csepp- próbával ellenőrizd a sűrűségét. Gyorsíthatod a kihűlést, ha néhány percre a hűtőbe teszed.
- Ha nem elég sűrű, főzd addig, amíg az általad kívánt sűrűséget eléri.
- Amikor a lekvár megfelelő sűrűségű, forrón üvegekbe mered. Az üveg legyen tele, amennyire csak lehet.
- Zárt le az üveget.
- Állítsd fejre 5 percre.
- Tedd száraz dunsztba 24 órára. (Becsomagolod újságpapírba, párnákba, plédekbe.)
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Mosás, lecsepegtetés, cukrozás: 40 perc
- Főzés: 80 perc (lehet akár 100 perc is)
- Üvegekbe merés, lezárás: 15 perc
Összesen: 135 perc
Áfonya lekvár tárolása
- Címkézd fel (név, évszám). Erre azért van szüksége, hogy az el nem fogyott lekvároknak ismerd a korát.
- Tárold hűvös, szellős, nem túl világos helyen.
Ajándékba is adhatod karácsonyra, születésnapra.
Ha más különleges lekvárt keresnél, csipkebogyó lekvárt itt találsz.
Képek: saját készítésű áfonya lekvár saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások