Ribizli dzsem: rövid főzési idővel, egyidejűleg szörp készítésével, tartósítószer nélkül. Akkor készítsd el, ha a dzsemben a ribizli magok nem zavarnak. Ha igen, készíts inkább ribizli zselét, lekvárt.
Ribizli dzsem recept
Elkészítési idő: 100 perc
Ribizli dzsem hozzávalói
- 3, 2 kg száras ribizli (ebből kb. 3 kg leszemezett ribizli lesz)
- 1,2 kg kristálycukor
Bevásárlólista
- 3, 2 kg száras ribizli
- 1,2 kg kristálycukor
Emlékeztető: nincs
Megjegyzések:
- Természetesen nagyobb mennyiségekből is dolgozhatsz.
- A képeken a fentieknek fele mennyiségét látod, mivel a mi háztartásunkban – elég sokféle dolgot teszek el – ennyi elég.
- A fenti mennyiségből lesz 4 db 220 g-os üvegnyi és 2 db 300 g-os üvegnyi dzsem. Melléktermékként még lesz 2 db 0,7 literes üveg ribizli szörp és egy kis maradék a kóstoláshoz.
- Ez a dzsem tartalmazza a magokat. Amennyiben ezt nem szereted, főzz a gyümölcsből ribizli zselét, amely magok nélküli.
Előkészítés
- Mosd ki, majd forró vízbe helyezve csírátlanítsd az üvegeket ésa jól záró tetőket. A forró vízből kivéve egy konyharuhán csepegtesd le, majd fordítsd szájukkal felfelé, hogy kiszáradjanak.
- A ribizlit szárastól megmosod, szűrőkanálra téve lecsepegteted.
- A szárakat eltávolítod. Ezt legkönnyebben és leggyorsabban egy villával teheted meg.
- A leszemezett ribizlit leöblíted.
Megjegyzés:
Itt jegyzem meg, hogy ez egy kettőt egycsapásra módszer: egyidejűleg készítesz ribizli dzsemet és szörpöt. A módszer előnye, hogy a ribizliről leveszed a levének egy részét, a maradék sűrűbb lesz és sokkal gyorsabban elkészül a dzsem, mintha lével együtt főznéd. Igaz, a ribizli darabokat tartalmazó rész viszont így kevesebb lesz.
Ribizli dzsem készítése
- A leszárazott, leöblített ribizlit egy villával összetöröd. (Nagyobb mennyiségek esetén botmixert is használhatsz.)
Összetörés
- A lét egy szűrőkanálban lecsepegteted. (Az arányt te szabhatod meg. Nálam ez úgy sikerült (a ribizlit a szűrőkanálon egy kicsit megnyomkodva), hogy az 1,5 kg szétnyomkodott ribizliből közel 6 dl lé lett, 3 kg-ból a duplájára: 1,2 literre számíthatsz. Ezt a lét félreteszed és ribizli szörpöt készítesz belőle.
Ribizli leszűrése
- A szűrésnél nyert darabos ribizlit (0,9 kg) egy lábasba teszed.
Dzsem alap
- Felmelegíted, 10 percet forralod, hogy a mag körül levő zselésítő anyag kioldódjon.
- Hozzáteszed a cukrot (kevesebbet is tehetsz bele, mint én – de vedd figyelembe, hogy a ribizli elég savanyú, akár meg is kóstolhatod, és eldöntheted, hogy neked milyen mennyiség a megfelelő.
Cukor hozzáadása
- A cukorral tovább főzöd (kb. fél óráig), majd csepp-próbával ellenőrzöd, hogy elkészült-e? (A cseppnél a lének kihűlés után nem szabad szétfolynia.)
Főzés 1
Főzés 2
Csepp próba
- Forrón üvegekbe töltöd – tedd annyira tele, amennyire csak lehet.
Dzsem üvegekbe töltve
- Zárd le jól záródó tetőkkel.
Üvegek lezárva
- Fordítsd meg az üvegeket, hagyd így 10 percig. (Az üvegben maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és csíramentes lesz.) Így nem kell tartósítószert használnod.
- Az üvegeket fordítsd vissza és tedd száraz dunsztba 24 órára. (A merészebbek ezt már nem is teszik, mert azt vallják, hogy anélkül is eláll.) Ezzel a ribizli dzsem el is készült.
Elkészítési idő (3 kg ribizlihez) :
- Előkészítő munkák: 40 perc
- Összetörés, szűrés: 20 perc
- Főzés: 30 perc
- Üvegekbe rakás: 10 perc
Összesen: 100 perc
Ribizli dzsem tárolása, felhasználása
Tárolás
Az üvegekre tégy évszámmal is ellátott címkét, tárold hűvös, száraz helyen.
Felhasználás
Többféle módon is felhasználhatod:
- Igazi csemege vajas kenyéren tea mellé reggelire, uzsonnára.
Ribizli dzsem vajaskenyéren
- Süteményben is felhasználhatod, ha nem zavar a mag.
- Textiltetőkkel ellátva akár ajándékba is adhatod.
Ribizli dzsem 3
AJÁNLÁS
Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.
Tájékozódj itt:
Középhaladó online befőző tanfolyam
Haladó online befőző tanfolyam
Képek: saját készítésú dzsem saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások