Ribizli dzsem: rövid főzési idővel, egyidejűleg szörp készítésével, tartósítószer nélkül. Akkor készítsd el, ha a dzsemben a ribizli magok nem zavarnak. Ha igen, készíts inkább ribizli zselét, lekvárt.

Ribizli dzsem

Ribizli dzsem recept

Elkészítési idő: 100 perc

Ribizli dzsem hozzávalói

  • 3, 2 kg száras ribizli (ebből kb. 3 kg leszemezett ribizli lesz)
  • 1,2 kg kristálycukor

Bevásárlólista

  • 3, 2 kg száras ribizli
  • 1,2 kg kristálycukor

Emlékeztető: nincs

Megjegyzések:

  • Természetesen nagyobb mennyiségekből is dolgozhatsz.
  • A képeken a fentieknek fele mennyiségét látod, mivel a mi háztartásunkban – elég sokféle dolgot teszek el – ennyi elég.
  • A fenti mennyiségből lesz 4 db 220 g-os üvegnyi és 2 db 300 g-os üvegnyi dzsem. Melléktermékként még lesz 2 db 0,7 literes üveg ribizli szörp és egy kis maradék a kóstoláshoz.
  • Ez a dzsem tartalmazza a magokat. Amennyiben ezt nem szereted, főzz a gyümölcsből ribizli zselét, amely magok nélküli.

Előkészítés

  • Mosd ki, majd forró vízbe helyezve csírátlanítsd az üvegeket ésa jól záró tetőket. A forró vízből kivéve egy konyharuhán csepegtesd le, majd fordítsd szájukkal felfelé, hogy kiszáradjanak.
  • A ribizlit szárastól megmosod, szűrőkanálra téve lecsepegteted.
  • A szárakat eltávolítod. Ezt legkönnyebben és leggyorsabban egy villával teheted meg.
  • A leszemezett ribizlit leöblíted.

Megjegyzés:

Itt jegyzem meg, hogy ez egy kettőt egycsapásra módszer: egyidejűleg készítesz ribizli dzsemet és szörpöt. A módszer előnye, hogy a ribizliről leveszed a levének egy részét, a maradék sűrűbb lesz és sokkal gyorsabban elkészül a dzsem, mintha lével együtt főznéd. Igaz, a ribizli darabokat tartalmazó rész viszont így kevesebb lesz.

Ribizli dzsem készítése

  1. A leszárazott, leöblített ribizlit egy villával összetöröd. (Nagyobb mennyiségek esetén botmixert is használhatsz.)

    Összetörés 2

    Összetörés

  2. A lét egy szűrőkanálban lecsepegteted. (Az arányt te szabhatod meg. Nálam ez úgy sikerült (a ribizlit a szűrőkanálon egy kicsit megnyomkodva), hogy az 1,5 kg szétnyomkodott ribizliből közel 6 dl lé lett, 3 kg-ból a duplájára: 1,2 literre számíthatsz. Ezt a lét félreteszed és ribizli szörpöt készítesz belőle.

    Ribizli leszűrése

    Ribizli leszűrése

  3. A szűrésnél nyert darabos ribizlit (0,9 kg) egy lábasba teszed.

    Dzsem alap

    Dzsem alap

  4. Felmelegíted, 10 percet forralod, hogy a mag körül levő zselésítő anyag kioldódjon.
  5. Hozzáteszed a cukrot (kevesebbet is tehetsz bele, mint én – de vedd figyelembe, hogy a ribizli elég savanyú, akár meg is kóstolhatod, és eldöntheted, hogy neked milyen mennyiség a megfelelő.

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  6. A cukorral tovább főzöd (kb. fél óráig), majd csepp-próbával ellenőrzöd, hogy elkészült-e? (A cseppnél a lének kihűlés után nem szabad szétfolynia.)
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

    Csepp próba

    Csepp próba

  7. Forrón üvegekbe töltöd – tedd annyira tele, amennyire csak lehet.

    Dzsem üvegekbe töltve

    Dzsem üvegekbe töltve 

  8. Zárd le jól záródó tetőkkel.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  9. Fordítsd meg az üvegeket, hagyd így 10 percig. (Az üvegben maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és csíramentes lesz.) Így nem kell tartósítószert használnod.
  10. Az üvegeket fordítsd vissza és tedd száraz dunsztba 24 órára. (A merészebbek ezt már nem is teszik, mert azt vallják, hogy anélkül is eláll.) Ezzel a ribizli dzsem el is készült.

Elkészítési idő (3 kg ribizlihez) :

  • Előkészítő munkák: 40 perc
  • Összetörés, szűrés: 20 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Üvegekbe rakás: 10 perc

Összesen: 100 perc

Ribizli dzsem tárolása, felhasználása

Tárolás

Az üvegekre tégy évszámmal is ellátott címkét, tárold hűvös, száraz helyen.

Felhasználás

Többféle módon is felhasználhatod:

  • Igazi csemege vajas kenyéren tea mellé reggelire, uzsonnára.

    Ribizli dzsem vajaskenyéren

    Ribizli dzsem vajaskenyéren 

  • Süteményben is felhasználhatod, ha nem zavar a mag.
  • Textiltetőkkel ellátva akár ajándékba is adhatod.
Ribizli dzsem 3

Ribizli dzsem 3

 

AJÁNLÁS

Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.

Tájékozódj itt:

Kezdő online befőző tanfolyam

Középhaladó online befőző tanfolyam

Haladó online befőző tanfolyam

 

Képek: saját készítésú dzsem saját felvételei.