Héjas narancslekvár: miért készítjük? Ennek két oka is van. Az egyik, hogy a narancshéj aromája „megbolondítja”, a másik, hogy így tudsz pektint bevinni a dzsembe.
Narancslekvár vajas kenyéren teához
Héjas narancslekvár recept
Azt javasolom, először kis adagot készíts, és csak akkor többet, ha sikere van. Ilyen kis adag elkészítéséhez kapsz itt receptet, és többszörösét bármikor elkészítheted.
Hozzávalók
- 40 dkg narancsbelső (3 darab narancs belső része)
- 20 dkg narancshéj (2 darab narancs héja)
- 30 dkg cukor (a narancsbél és héj együttes súlyának fele
- 1/2 citrom leve (ha savanykás a narancs, akkor nem szükséges)
- 2 db kb. 220 ml-ess üvegre lesz szükséged.
Bevásárlólista
- 3 darab narancs
- 1 db citrom
Emlékeztető: kristálycukor, üvegek
Héjas narancslekvár készítése
Hasonló egy korábbi narancsdzsem recepthez, amit jóval kevesebb héjjal készítettem. Ha mindkettőt elkészíted, érezni fogod a különbséget és kiválaszthatod a Neked legjobban tetsző narancsbél-héj arányt.
- A narancsokat nagyon alaposan megmosod.
- Lehéjazod, gerezdekre szeded, majd feldarabolod, hozzáadod a cukrot, összekevered, állni hagyod, amíg a héját előkészíted.
Narancsdarabok főzés előtt
Narancs és cukor
- 2 db narancs héjáról a belső fehér rész nagy részét eltávolítod (ha ez benne marad, lehet, hogy nagyon kesernyés lesz a dzsem), apróra felvágod, háromszor – mindig friss vízben – felforralod és 5 – 5 percig főzöd. A főzővizet leöntöd, a héjról lecsepegteted.
Narancshéj aprítva
Héjas narancslekvár készítése
- A gerezdeket felteszed főni és a forrást követően főzöd még 10 percig.
Narancsdarabok főzése
- Botmixerrel széttöröd a gerezdeket. Hozzáadod a narancshéjat, a fél citrom levét és addig főzöd, amíg besűrűsödik. Csepp-próbával ellenőrizheted, hogy milyen lesz, amikor kihűl.
Héjas narancslekvár készen
Csepp-próba
- Forrón üvegekbe teszed, lezárod, majd 5 percre fejre állítod és ezt követően 24 órára száraz dunsztba teszed.
Héjas narancslekvár üvegekben
Héjas narancslekvár lezárva
Tárolás, felhasználás
- Hűvös, száraz helyen tárolod.
- Felhasználhatod: vajas kenyérre kenve reggelire, süteményhez uzsonnára, lekváros sütemények készítéséhez. A hagyományos lekvár-ízektől eltérő, finom, pikáns, igazi különlegesség. Akár ajándékba is adhatod.
Héjas narancslekvár készen
A narancsról itt olvashatsz.
Kitérő:
Ezzel a lekvárral szerettem volna valami hasonlót alkotni, mint az angolok híre marmalade-ja. Nem kisebb nehézséggel találkoztam, mint azzal, hogy sem az alapanyagot (a sevillai keserű narancs) nem tudom beszerezni, sem az angolok nagyipari módszerét házi körülmények között nem tudom utánozni. Így ez a recept az angol narancslekvár receptjének igen halvány változata. A végeredmény annyiban hasonlít hozzá, hogy a lekvárban narancshéj darabok vannak, az íze pedig kissé kesernyés a narancs héjától. Nevezhetem akár narancs dzsemnek is, mivel nem teljesen homogén, a héjak a levárhoz képest más állagot képeznek benne.
Képek: saját készítésű héjas narancsdzsem saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások