Gyors szilvalekvár: híg szilvalekvár. Készíthető pektin tartalmú adalékokkal (dzsemfix, befőző cukor vagy pektin). Nagy előnye, hogy a főzés mindössze néhány percig tart.
Gyors szilvalekvár, szilva öntet recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
- 1,5 kg megmosott, magozott szilva (kiindulhatsz 2 kg-ból, valószínű. lesz benne hibás )
- 0,5 kg cukor
- 1 tasak (25 g) Lucullus dzsemfix 3:1 (Összetevői: dextróz, pektin,, citromsav, káliumszorbát tartósítószer, kálium-citrát, növényi zsír)
Bevásárlólista
- 4 kg szilva
- 1 kg kristálycukor
- 2 tasak Lucullus (vagy más, hasonló) dzsemfix 3:1
Emlékeztető: nincs
Megjegyzések:
- Ha többet szeretnél, vedd a mennyiségek többszörösét.
- Más fajtájú dzsemfixet is használhatsz, akkor kövesd a tasakon leírt módszert.
- Dolgozhatsz befőző cukorral vagy pektinnel is, akkor az ott leírtakat kövesd.
- Én egyébként nagyon ritkán használok sűrítő anyagot, inkább csak akkor, ha alacsony pektin tartalma miatt más módon nem lehet a gyümölcsöt befőzni (készítettem már pl. szőlő zselét ilyen módon), és jelen esetben azért, mert a főzési idő jelentősen csökkenthető.
Előkészítés
Az üvegek előkészítése:
- Az üvegeket tisztára mosod.
- Forró vízben sterilizálod.
- Kiszeded a forró vízből
- Kicsepegteted.
- Kiszárítod.
A szilva előkészítése:
- A szilvákat egy tálban megmosod.
- Leszeded a szárakat.
- Leöblíted.
- Kimagozod, félbe vagy negyedekbe, esetleg még kisebb darabokra vágod.
Gyors szilvalekvár, híg szilvalekvár elkészítése
A gyors szilvalekvár készítésénél az alábbi lépéseket kövesd:
- A kimagozott szilvákat egy megfelelő méretű (férjen el benne a cukor, és lehessen keverni) lábasba teszed.
- A dzsemfix tartalmát összekevered 3 evőkanálnyi kristáycukorral.
- A keveréket hozzáadod a gyümölcshöz és forrásig melegíted.
- Hozzáadod a maradék cukrot. Összekevered és elkezded melegíteni. Melegedés közben is kevergeted.
- A feloldódást követően 3 – 5 percig főzöd, közben kevered.
- Az előkészített üvegeket peremig töltöd.
- Lezárod.
- 10 percre fejre állítod.
- A biztonság kedvéért 1 napra száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Főzés: 20 perc
- Üvegbe töltés, lezárás: 10 perc
Összesen: 45 oerc
Gyors szilvalekvár tárolása, felhasználása
Tárolás
- A lezárt üvegekre tegyél címkét, amelyen a dátum is szerepel.
- Hűvös, szellős helyen tárold.
- Felbontás után tartsd hűtőszekrényben.
Gyors szilvalekvár felhasználása
- Készíthetsz belőle szilvamártást, szószt.
- Kínálhatod túrógombóc, grízes tészta mellé.
- Textil tetővel ellátva ajándékba is adhatod.
Kiegészítés
Amikor még gyerek voltam, elég egyszerűen étkeztünk és bizony sokszor került grízes tészta is az asztalra. Nem nagyon kedveltük. Mígnem egyszer az édesanyám az akkor módon készített gyors szilvalekvárt: resztet szilvát tett mellé. Attól kezdve nem kellett nógatni minket, hogy együk meg a grízes tésztát. Mindig elfogyott.
Képek: saját készítésű gyors szilvalekvár saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások