Gyors szilvalekvár: híg szilvalekvár. Készíthető pektin tartalmú adalékokkal (dzsemfix, befőző cukor vagy pektin). Nagy előnye, hogy a főzés mindössze néhány percig tart.

Gyors szilvalekvár

Gyors szilvalekvár, szilva öntet recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

  • 1,5 kg megmosott, magozott szilva (kiindulhatsz 2 kg-ból, valószínű. lesz benne hibás )
  • 0,5 kg cukor
  • 1 tasak (25 g) Lucullus dzsemfix 3:1 (Összetevői: dextróz, pektin,, citromsav, káliumszorbát tartósítószer, kálium-citrát, növényi zsír)

Bevásárlólista

  • 4 kg szilva
  • 1 kg kristálycukor
  • 2 tasak Lucullus (vagy más, hasonló) dzsemfix 3:1

Emlékeztető: nincs

Megjegyzések:

  • Ha többet szeretnél, vedd a mennyiségek többszörösét.
  • Más fajtájú dzsemfixet is használhatsz, akkor kövesd a tasakon leírt módszert.
  • Dolgozhatsz befőző cukorral vagy pektinnel is, akkor az ott leírtakat kövesd.
  • Én egyébként nagyon ritkán használok sűrítő anyagot, inkább csak akkor, ha alacsony pektin tartalma miatt más módon nem lehet a gyümölcsöt befőzni (készítettem már pl. szőlő zselét ilyen módon), és jelen esetben azért, mert a főzési idő jelentősen csökkenthető.

Előkészítés

Az üvegek előkészítése:

  • Az üvegeket tisztára mosod.
  • Forró vízben sterilizálod.
  • Kiszeded a forró vízből
  • Kicsepegteted.
  • Kiszárítod.

A szilva előkészítése:

  • A szilvákat egy tálban megmosod.

    Mosás

    Mosás 

  • Leszeded a szárakat.
  • Leöblíted.
  • Kimagozod, félbe vagy negyedekbe, esetleg még kisebb darabokra vágod.

    Szilva félbevágva, kimagozva

    Szilva félbevágva, kimagozva

Gyors szilvalekvár, híg szilvalekvár elkészítése

A gyors szilvalekvár készítésénél az alábbi lépéseket kövesd:

  1. A kimagozott szilvákat egy megfelelő méretű (férjen el benne a cukor, és lehessen keverni) lábasba teszed.
  2. A dzsemfix tartalmát összekevered 3 evőkanálnyi kristáycukorral.
  3. A keveréket hozzáadod a gyümölcshöz és forrásig melegíted.

    Főzés előtt

    Dzsemfix-cukor keverék hozzáadva

  4. Hozzáadod a maradék cukrot. Összekevered és elkezded melegíteni. Melegedés közben is kevergeted.

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  5. A feloldódást követően 3 – 5 percig főzöd, közben kevered.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Az előkészített üvegeket peremig töltöd.

    Üvegekben

    Üvegekben

  7. Lezárod.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  8. 10 percre fejre állítod.
  9. A biztonság kedvéért 1 napra száraz dunsztba teszed.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Üvegbe töltés, lezárás: 10 perc

Összesen: 45 oerc

Gyors szilvalekvár tárolása, felhasználása

Tárolás

  • A lezárt üvegekre tegyél címkét, amelyen a dátum is szerepel.Gyors szilvalekvár
  • Hűvös, szellős helyen tárold.
  • Felbontás után tartsd hűtőszekrényben.

Gyors szilvalekvár felhasználása

  • Készíthetsz belőle szilvamártást, szószt.
Sült kacsa szilvamártással

Sült kacsa szilvamártással

  • Kínálhatod túrógombóc, grízes tészta mellé.
  • Textil tetővel ellátva ajándékba is adhatod.

Gyors szilvalekvár

Kiegészítés

Amikor még gyerek voltam, elég egyszerűen étkeztünk és bizony sokszor került grízes tészta is az asztalra. Nem nagyon kedveltük. Mígnem egyszer az édesanyám az akkor módon készített gyors szilvalekvárt: resztet szilvát tett mellé. Attól kezdve nem kellett nógatni minket, hogy együk meg a grízes tésztát. Mindig elfogyott.

 

Képek: saját készítésű gyors szilvalekvár saját felvételei.