Birsalma dzsem: hasonló a birsalmalekvárhoz. A különbség az, hogy a dzsem darabos, a lekvár pedig homogén. Ha jobban kedveled a dzsemet, itt a recept.
Birsalma dzsem recept
Elkészítési idő: 115 perc
Hozzávalók
- 1 kg tisztított, hámozott birsalma
- 0,4 kg cukor
- 1/2 dl fűszeres víz (néhány szem szegfűszeg, fahéj, néhány darab citromhéj vízben kifőzve)
Bevásárlólista
A fenti mennyiség kétszereséhez
- 3 kg birsalma
- 1 kg kristálycukor
- 1 db citrom
Emlékeztető: szegfűszeg, fahéj
Előkészítés
- A birsalmákat megtisztítod, lehámozod, kisebb darabokra vágod.
- Elkészíted a fűszeres vizet.
Birsalma dzsem készítése
- A feldarabolt birsalmákat egy nagyobb lábasba teszed.
- Ráöntöd a fűszeres vizet.
- Forrásig melegíted és főzöd 20 percig.
- Hozzáadod a cukrot, elkevered és további 20 percig főzött. Ezalatt a birsalma megfő, egy része darabos marad. Ha túl darabosnak találod, villával összetörheted vagy botmixerrel aprítsd addig, amíg a számodra megfelelő darabosságot eléri.
- Forrald fel és forrón tedd üvegekbe.
- Az üvegeket zárd le és állítsd fejre 10 percre. Azalatt az üvegben maradt levegő átbuborékol a lekváron és sterilizálódik.
- Tedd száraz dunsztba 24 órára.
Megjegyzés:
a képen két kisebb üveget látsz, mivel én 800 g tisztított, hámozott birsalmát tettem el.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Birsalma tisztítása, darabolása: 25 perc
- Főzés fűszeres lével: 20 perc
- Főzés cukorral: 20 perc
- Üvegekbe töltés, lezárás, száraz dunsztba tevés: 10 perc
Összesen: 115 perc
Tárolás, felhasználás
- Vedd ki a száraz dunsztból. Címkézd fel (név, dátum).
- Hűvös, szellős helyen tárold. Még jobb, ha sötétbe tudod tenni, mert akkor a dzsem szép világos marad.
- Ajándékba is adhatod. Ez esetben készíts rá textil fedőt.
Birsalma dzsem képek: saját készítésű dzsem saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások