Darabos szilvalekvár, más néven szilva dzsem nem maradhat ki a nyár végi, őszi befőzések sorából. Ha először készíted, dolgozz kisebb mennyiségekkel (mint a leírásban).

Darabos szilvalekvár, szilvadzsem

Darabos szilvalekvár recept

Elkészítési idő: 105 perc

Hozzávalók

  • 1,5 kg kimagozott szilva (1,7 -1,8 kg egészséges, érett szilvát vásárolj hozzá)
  • 30 dkg kristálycukor
  • nátriumbenzoát (feltételesen)

Megjegyzések:

  • A fenti mennyiségből 4 db kisebb (kb. 300 ml-es) üveget tudsz megtölteni.
  • Ha nagyobb mennyiséget szeretnél eltenni, vedd a hozzávalók többszörösét.

Előkészítés

  • Az üvegeket és a tetőket alaposan kimosod, majd forró vízben sterilizálod.
  • A szilvákat először megmosod álló vízben.
  • Eltávolítod a szárakat.
  • Leöblíted folyó vízben.
  • Kimagozod.

    Szilva magozva, felezve

    Szilva magozva, felezve

Darabos szilvalekvár, szilvadzsem készítése

  1. Az előzőekben leírt, tiszta, kimagozott szilvát leméred és egy lábasba teszed.
  2. Hozzáadod a számított mennyiségű cukrot, egy órát állni hagyod és közben kevergeted, hogy a cukor a szilva kiengedett levében feloldódjon.
    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

    Szilva cukorral összekeverve

    Szilva cukorral összekeverve

  3. Felteszed főzni.

    Főzés 1

    Főzés 1

  4. Felforralod, kb. 10 percig főzöd, majd botmixerrel a gyümölcs egy részét összetöröd (ezzel sűríted, de egy része darabos marad).

    Mixelés

    Mixelés

  5. Tovább főzöd mindaddig (kb. 50 perc), míg a zselé próba szerint már megfelelő a leves rész sűrűsége, azaz egy tányérra cseppentve kihűlés után már nem folyik szét.

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Amikor kész, forrón üvegekbe mered, tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel, lezárod.
    Üvegekben

    Üvegekben

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  7. Egy napra száraz dunsztba teszed.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (üvegek tisztításával együtt): 30 perc
  • Lekvárfőzés, mixelés: 65 perc
  • Üvegekbe rakás, lezárás: 10 perc

Összesen: 105 perc

Darabos szilvalekvár készítése tartósítószer nélkül

A fenti leírást kövesd, de légy egy kicsit alaposabb.

Feltételek:

  • Tisztán dolgozol.
  • A forró lekvárral színültig megtöltött üvegeket légmentesen záródó tetőkkel lezárod.
  • A lezárt üvegeket 10 percre fejre állítod. Ekkor a maradék levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
  • 24 órára száraz dunsztba teszed (ez egy biztonsági lépés).
  • Felbontás után hűtőben tartod. (1 hétnél tovább ne tárold!)

Megjegyzés:

Hasonló módon készíthetsz darabos szilvalekvárt cukor nélkül is azzal a különbséggel számolva, hogy a cukor nélküli lekvár már 2 nap után is megpenészedhet.

Tárolás, felhasználás

Tárold hűvös, szellős helyen.

Felhasználás:

  • Reggelihez vajas kenyérre kenve.
  • Édes vagy jellegtelen tésztákhoz (pl. grízes tészta) kiegészítőként.
  • Túró gombóchoz kiegészítőként.
  • Textiltetővel ellátva ajándékba is adhatod.
Darabos szilvalekvár

Darabos szilvalekvár

 

Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.