Darabos szilvalekvár, más néven szilva dzsem nem maradhat ki a nyár végi, őszi befőzések sorából. Ha először készíted, dolgozz kisebb mennyiségekkel (mint a leírásban).
Darabos szilvalekvár recept
Elkészítési idő: 105 perc
Hozzávalók
- 1,5 kg kimagozott szilva (1,7 -1,8 kg egészséges, érett szilvát vásárolj hozzá)
- 30 dkg kristálycukor
- nátriumbenzoát (feltételesen)
Megjegyzések:
- A fenti mennyiségből 4 db kisebb (kb. 300 ml-es) üveget tudsz megtölteni.
- Ha nagyobb mennyiséget szeretnél eltenni, vedd a hozzávalók többszörösét.
Előkészítés
- Az üvegeket és a tetőket alaposan kimosod, majd forró vízben sterilizálod.
- A szilvákat először megmosod álló vízben.
- Eltávolítod a szárakat.
- Leöblíted folyó vízben.
- Kimagozod.
Darabos szilvalekvár, szilvadzsem készítése
- Az előzőekben leírt, tiszta, kimagozott szilvát leméred és egy lábasba teszed.
- Hozzáadod a számított mennyiségű cukrot, egy órát állni hagyod és közben kevergeted, hogy a cukor a szilva kiengedett levében feloldódjon.
- Felteszed főzni.
- Felforralod, kb. 10 percig főzöd, majd botmixerrel a gyümölcs egy részét összetöröd (ezzel sűríted, de egy része darabos marad).
- Tovább főzöd mindaddig (kb. 50 perc), míg a zselé próba szerint már megfelelő a leves rész sűrűsége, azaz egy tányérra cseppentve kihűlés után már nem folyik szét.
- Amikor kész, forrón üvegekbe mered, tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel, lezárod.
- Egy napra száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő:
- Előkészítés (üvegek tisztításával együtt): 30 perc
- Lekvárfőzés, mixelés: 65 perc
- Üvegekbe rakás, lezárás: 10 perc
Összesen: 105 perc
Darabos szilvalekvár készítése tartósítószer nélkül
A fenti leírást kövesd, de légy egy kicsit alaposabb.
Feltételek:
- Tisztán dolgozol.
- A forró lekvárral színültig megtöltött üvegeket légmentesen záródó tetőkkel lezárod.
- A lezárt üvegeket 10 percre fejre állítod. Ekkor a maradék levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
- 24 órára száraz dunsztba teszed (ez egy biztonsági lépés).
- Felbontás után hűtőben tartod. (1 hétnél tovább ne tárold!)
Megjegyzés:
Hasonló módon készíthetsz darabos szilvalekvárt cukor nélkül is azzal a különbséggel számolva, hogy a cukor nélküli lekvár már 2 nap után is megpenészedhet.
Tárolás, felhasználás
Tárold hűvös, szellős helyen.
Felhasználás:
- Reggelihez vajas kenyérre kenve.
- Édes vagy jellegtelen tésztákhoz (pl. grízes tészta) kiegészítőként.
- Túró gombóchoz kiegészítőként.
- Textiltetővel ellátva ajándékba is adhatod.
Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.
Köszönöm a receptet először készítettem birsalma lekvárt ezzel a módszerrel biztos sikeres lesz!