Sütőtök chutney: Sütőtökből készült mártásféleség, amelynek alapízesítői a cukor, hagyma és az ecet, de ezeken kívül más fűszereket is tartalmaz.

Sütőtök chutney

Sütőtök chutney

Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók:

  • 60 dkg belezett, hámozott sütőtök (a körte alakú, vagy más is lehet, de legyen szép sárga a belseje
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős csili paprika (lehet magyar erősen csípős paprika is) – ha nagyon csípősre szeretnéd, akkor 2 db-ot
  • 1 kiskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • só (ízlés szerint)
  • 2 kávéskanál cukor
  • 4 evőkanál 10 %-os ecet (részletekben tedd hozzá, mert lehet, hogy neked kevesebb is elég)
  • 10 dkg mazsola

Bevásárlólista

  • 60 dkg belezett, hámozott sütőtök (a körte alakú, vagy más is lehet, de legyen szép sárga a belseje
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db csípős csili paprika (lehet magyar erősen csípős paprika is)
  • 10 dkg mazsola
  • 1 kis darab gyömbér

Emlékeztető: fokhagyma, kakukkfű, só, cukor, ecet

Paradicsomból is készíthetsz chutneyt.

Előkészítés:

A mazsolát beáztatod. A sütőtököt lereszeled. A hagymát, fokhagymát apróra vágod. A csili paprika és zöldpaprika csumáját eltávolítod, vékony karikákra felszeleteled. Ha darabolt gyömbért használsz, megtisztítod és lereszeled.

Sütőtök chutney készítése

  • A feldarabolt alapanyagokat és a fűszereket (a cukor, ecet és mazsola kivételével egy lábosba teszed. Kevés vízzel megpárolod.

    Chutney sütőtökből

    Hozzávalók főzésre előkészítve

  • Amikor megpuhultak, botmixerrel pépesre mixeled.
  • Rászórsz egy kevés sót, beleteszed a leöblített mazsolát, cukrot és ecetet. Ismételten átforralod.

    Chutney sütőtökből

    Sütőtök chutney készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák (zöldségek felaprítása): 20 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Mixelés: 5 perc
  • Felforralás cukorral, ecettel, mazsolával: 5 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

A sütőtök chutney (csatni) felhasználása

  • Tálalhatod kis tálkában sült húsok mellé mártogatós szószként. Nagy mennyiségben nem ajánlom, mert nagyon csípős.
Chutney sütőtökből

Sütőtök chutney tálkában

  • Forrón kitisztított üvegekbe (ebből a mennyiségből 2 kis üvegnyi lesz) mered, az üveg fejre állításával az üvegben maradt levegőt sterilizálod és egy napra száraz dunsztba teszed.

 

Chutney sütőtökből

 

  • Azt is megteheted, hogy felét felhasználod, a másik felét üvegben kidunsztolod és egy másik alkalommal használod fel.

 

Javaslat:

Először ne készíts nagyobb mennyiséget, próbáld ki, hogy ízlik a családnak.

 

Neked hogy tetszik?

 

A sütőtök chutney képei: saját készítésű chutney saját felvételei