Sütőtök chutney: Sütőtökből készült mártásféleség, amelynek alapízesítői a cukor, hagyma és az ecet, de ezeken kívül más fűszereket is tartalmaz.
Sütőtök chutney
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók:
- 60 dkg belezett, hámozott sütőtök (a körte alakú, vagy más is lehet, de legyen szép sárga a belseje
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db csípős csili paprika (lehet magyar erősen csípős paprika is) – ha nagyon csípősre szeretnéd, akkor 2 db-ot
- 1 kiskanál gyömbér
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- só (ízlés szerint)
- 2 kávéskanál cukor
- 4 evőkanál 10 %-os ecet (részletekben tedd hozzá, mert lehet, hogy neked kevesebb is elég)
- 10 dkg mazsola
Bevásárlólista
- 60 dkg belezett, hámozott sütőtök (a körte alakú, vagy más is lehet, de legyen szép sárga a belseje
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db csípős csili paprika (lehet magyar erősen csípős paprika is)
- 10 dkg mazsola
- 1 kis darab gyömbér
Emlékeztető: fokhagyma, kakukkfű, só, cukor, ecet
Paradicsomból is készíthetsz chutneyt.
Előkészítés:
A mazsolát beáztatod. A sütőtököt lereszeled. A hagymát, fokhagymát apróra vágod. A csili paprika és zöldpaprika csumáját eltávolítod, vékony karikákra felszeleteled. Ha darabolt gyömbért használsz, megtisztítod és lereszeled.
Sütőtök chutney készítése
- A feldarabolt alapanyagokat és a fűszereket (a cukor, ecet és mazsola kivételével egy lábosba teszed. Kevés vízzel megpárolod.
- Amikor megpuhultak, botmixerrel pépesre mixeled.
- Rászórsz egy kevés sót, beleteszed a leöblített mazsolát, cukrot és ecetet. Ismételten átforralod.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák (zöldségek felaprítása): 20 perc
- Főzés: 30 perc
- Mixelés: 5 perc
- Felforralás cukorral, ecettel, mazsolával: 5 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
A sütőtök chutney (csatni) felhasználása
- Tálalhatod kis tálkában sült húsok mellé mártogatós szószként. Nagy mennyiségben nem ajánlom, mert nagyon csípős.
- Forrón kitisztított üvegekbe (ebből a mennyiségből 2 kis üvegnyi lesz) mered, az üveg fejre állításával az üvegben maradt levegőt sterilizálod és egy napra száraz dunsztba teszed.
- Azt is megteheted, hogy felét felhasználod, a másik felét üvegben kidunsztolod és egy másik alkalommal használod fel.
Javaslat:
Először ne készíts nagyobb mennyiséget, próbáld ki, hogy ízlik a családnak.
Neked hogy tetszik?
A sütőtök chutney képei: saját készítésű chutney saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások