Paradicsom chutney: rántás nélküli, kissé darabos paradicsom mártás Alapfűszerei a hagyma, cukor és ecet. További fűszerek – tetszés szerinti mennyiségben.
Paradicsom chutney készítése
Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 25 perc)
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 1 közepes fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db csili paprika (használhatod a magyar apró csípős paprikát is)
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál őrölt koriandermag (elhagyható)
- 2 evőkanál cukor (lehet barna)
- 1 teáskanál só
- 2 babérlevél
- 1 kiskanál szárított bazsalikom (vagy néhány levél friss apróra vágva)
- 2 – 3 evőkanál ecet (lehet balzsamecet, de ettől sötétebb színe lesz a chutneynak)
Bevásárlólista
- 1 kg paradicsom
- 1 közepes fej hagyma
- 2 db csili paprika (használhatod a magyar apró csípős paprikát is)
- 1 kis üveg balzsamecet
Emlékeztető: fokhagyma, őrölt fekete bors, cukor, só, babérlevél, szárított bazsalikom, őrölt koriandermag (elhagyható)
Megjegyzés:
Cukkiniből is készítheted.
Előkészítés:
- A paradicsomok héját bevágod, forró vízbe dobod egy percre, kiszeded, és a héját eltávolítod, majd feldarabolod.
- A hagymát és fokhagymát felaprítod (fokhagyma prést is használhatsz). A koriander magot (amennyiben teszel bele) mozsárban szétdörzsölöd. Ha friss bazsalikomot használsz, apróra vágod.
- A csili paprikákat a csuma eltávolítása után felaprítod (egészben is beleteheted, de akkor a mixelés előtt szedd ki).
Paradicsom chutney készítése:
- A feldarabolt hozzávalókat egy lábosban a fűszerekkel (kivétel a cukor és az ecet) összekevered. Vizet nem kell alája tenned, mert a paradicsom levet ereszt.
- 30 perc alatt puhára főzöd.
- Botmixerrel mixeled, de kicsit darabos is maradhat (ez ízlés dolga, te döntöd el, mennyire pépesíted). Hozzáteszed a cukrot és ecetet (a mennyiségeket ízlés szerint változtathatod) és ismételten felforralod.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák (zöldségek felaprítása): 15 perc
- Főzés: 30 perc
- Mixelés: 5 perc
- Felforralás cukorral, ecettel: 5 perc
Összesen: 55 perc (ebből munka: 25 perc)
Felhasználás
Tálalás:
Tálalhatod melegen, sült húsok mellé mártogatósnak.
A paradicsom chutney tartósítása:
- Tartósíthatod: forrón üvegekbe mered, légmentesen lezárod, 10 percre fejre állítod és egy napra száraz dunsztba teszed (a fenti mennyiségekből 2 kis üvegnyi lesz).
- Azt is megteheted, hogy egy részét felhasználod, a többit tartósítod.
Elkészítenéd? – Nagyon finom és különleges.
Képek: a paradicsom chutney saját készítésű étel saját felvételei
Ez egy jo recept
Megfogom probalni a fenti receptet
Köszönöm!
Biztosan sikerülni fog!