Chutney – a fűszeres mártás: indiai eredetű, napjainkban nálunk is kedvelt mártás lett – elsősorban húsok mellé szokás tálalni.

Sütőtök chutney

Chutney – a fűszeres mártás

A chutney és összetevői

Mi a chutney?

A chutney(ejtsd: csatni) nem más, mint egy indiai eredetű, kissé darabos, sűrű fűszeres mártás.

A chutney összetevői

Alapanyagai:

Alapízesítői:

  • cukor
  • hagyma
  • ecet

A chutneyban nincs sem zsír, sem liszt. Ez logikus is, mert Dél-Ázsiában meleg van és fölösleges kalóriákra nincs szükség.

Egyéb fűszerei:

  • fokhagyma
  • bors
  • koriandermag
  • bazsalikom
  • gyömbér
  • chili paprika

A fűszerezettség foka lehet:

  • gyengébben fűszerezett
  • erősen fűszerezett és erősen csípős.

Chutney – a fűszeres mártás készítése

Készítési módja szerint lehet:

  • nyers, amely az összetevők összetörésével és szétdörzsölésével készül
  • főtt, amely az alapanyagok és fűszerek lassú főzésével, párolásával készül.

Fogyasztás előtt célszerű egy éjszakát pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Chutney tartósítása

A chutneyk nagyon jól tartósíthatók felfőzés utáni száraz dunsztolással. Tárolásuk hűvös, szellős helyen történjen. Felbontás után hűtőben kell tartani.

Tartósított chutneyk:

  • cukkini chutney

    Tartósított cukkini chutney

    Tartósított cukkini chutney

  • paradicsom chuney

    Tartósított paradicsom chutney

    Tartósított paradicsom chutney

  • sütőtök chutney

    Tartósított sütőtök chutney

    Tartósított sütőtök chutney

  • szilva chutney

    Tartósított szilva chutney

    Tartósított szilva chutney

Ételek és képek: Pap Zsuzsa