Chutney – a fűszeres mártás: indiai eredetű, napjainkban nálunk is kedvelt mártás lett – elsősorban húsok mellé szokás tálalni.
Chutney – a fűszeres mártás
A chutney és összetevői
Mi a chutney?
A chutney(ejtsd: csatni) nem más, mint egy indiai eredetű, kissé darabos, sűrű fűszeres mártás.
A chutney összetevői
Alapanyagai:
- zöldségek, például cukkini, paradicsom, sütőtök
- gyümölcsök, például szilva
- a kettő keverékei
Alapízesítői:
- cukor
- hagyma
- ecet
A chutneyban nincs sem zsír, sem liszt. Ez logikus is, mert Dél-Ázsiában meleg van és fölösleges kalóriákra nincs szükség.
Egyéb fűszerei:
- só
- fokhagyma
- bors
- koriandermag
- bazsalikom
- gyömbér
- chili paprika
A fűszerezettség foka lehet:
- gyengébben fűszerezett
- erősen fűszerezett és erősen csípős.
Chutney – a fűszeres mártás készítése
Készítési módja szerint lehet:
- nyers, amely az összetevők összetörésével és szétdörzsölésével készül
- főtt, amely az alapanyagok és fűszerek lassú főzésével, párolásával készül.
Fogyasztás előtt célszerű egy éjszakát pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Chutney tartósítása
A chutneyk nagyon jól tartósíthatók felfőzés utáni száraz dunsztolással. Tárolásuk hűvös, szellős helyen történjen. Felbontás után hűtőben kell tartani.
Tartósított chutneyk:
- cukkini chutney
Tartósított cukkini chutney
- paradicsom chuney
Tartósított paradicsom chutney
- sütőtök chutney
Tartósított sütőtök chutney
- szilva chutney
Tartósított szilva chutney
Ételek és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások