Sűrített paradicsom eltevése: egy munkásabb előkészítéssel vagy sok órás főzéssel oldhatod meg. Én most az  előbbi – nem megszokott – lehetőséget ajánlom Neked.

Sűrített paradicsom eltevése 1

Sűrített paradicsom eltevése

Elkészítési idő: 135 perc (ebből munka: 45 perc)

Hozzávalók

  • 4 kg paradicsom
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál só
  • Jól záródó kisebb méretű üvegek, összesen 1,5 liternyi.

Megjegyzések:

  • Természetesen ennél nagyobb mennyiségekkel is dolgozhatsz. Azt javasolom azonban, hogy először próbáld ki 4 kg eltevésével.
  • Kézzel szűrőszitán is áttörheted, de ez hosszabb ideig fog tartani.

Előkészítés

A eltevés legmunkásabb része.

  • A paradicsomok héját eltávolítod. Egyik oldalán keresztbe bemetszed a héjat, forró vízbe dobod, villára szúrva a bemetszés helyétől kiindulva a héjat lehúzod.
  • Ha a másik oldalán metszed be, a szár tövét i eltávolíthatod. A te választásod, hogy melyik módszerrel dolgozol.
  • A lédús belső részt a magokkal együtt eltávolítod. Szűrőkanálba téve lecsepegteted. A lét ivóléként el lehet fogyasztani.
  •  A megtisztított paradicsomokat (2, 3 kg lett) feldarabolod és lábasba teszed.

Megjegyzés:

  • Több receptet elolvastam, amelyek mind úgy írták le a sűrített paradicsom befőzését, hogy az átpasszírozott paradicsomlét több, mint 5 órán át kell főzni, hogy megfelelően besűrűsödjék.
  • Én másik módszert találtam ki. A paradicsom héját és a belső, magos, leves részt eltávolítom és utána főzöm. Igaz, ez nagy munka, de a főzési időt jelentékeny módon lehet vele lerövidíteni, hiszen a hosszú főzési időt igénylő leves részt már főzés előtt eltávolítjuk.

Sűrített paradicsom eltevése

  1. A feldarabolt paradicsomot felteszed főni.

    Paradicsom feldarabolva

    Paradicsom feldarabolva

  2. Másfél óráig főzöd. Legalább 90 perc főzési idő szükséges ahhoz, hogy a paradicsom megfelelően besűrűsödjék. (Lemértem: 1,5 kg sűrű, darabos lé lett belőle.)
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. Botmixerrel pépesíted.

    Pépesítés botmixerrel

    Pépesítés botmixerrel

  4. Beleteszed a sót és a cukrot.
  5. Felforralod.

    Sűrített paradicsom készen

    Sűrített paradicsom készen

  6. Forrón üvegekbe töltöd ügyelve arra, hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben.

    Sűrített paradicsom üvegekben

    Sűrített paradicsom üvegekben

  7. Az üvegeket lezárod és 10 percre fejre állítod. (Ezzel a módszerrel el lehet kerülni tartósítószer használatát. A fejre állított üvegekben a levegő átbuborékol a forró paradicsomon és sterilizálódik.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

  8. Az így előkészített üvegeket száraz dunsztban hagyod kihűlni (egy napig hagyd benne).

    Száraz dunszt után

    Száraz dunszt után

Elkészítési idő (4 kg paradicsomhoz):

  • Héj, leves rész és magok eltávolítása: 30 perc
  • Darabolás: 5 perc
  • Főzés: 90 perc
  • Üvegekbe töltés: 10 perc

Összesen: 135 perc (ebből munka: 45 perc)

Tárolás, felhasználás

A kihűlt üvegeket felcímkézed és végleges helyükre – lehetőleg hűvös, szellős – állítod.

Felhasználhatod:

  • paradicsommártás készítéséhez
  • ételek (pl. pörkölt) ízesítéséhez
  • ajándékba is adhatod (ha ezt teszed, készíts rá dekoratív textilfedőket).

 

Sűrített paradicsom "ünneplőben"

Sűrített paradicsom „ünneplőben”

 

Képek: saját eltevés, saját felvételek.