Sűrített paradicsom eltevése: egy munkásabb előkészítéssel vagy sok órás főzéssel oldhatod meg. Én most az előbbi – nem megszokott – lehetőséget ajánlom Neked.
Sűrített paradicsom eltevése
Elkészítési idő: 135 perc (ebből munka: 45 perc)
Hozzávalók
- 4 kg paradicsom
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál só
- Jól záródó kisebb méretű üvegek, összesen 1,5 liternyi.
Megjegyzések:
- Természetesen ennél nagyobb mennyiségekkel is dolgozhatsz. Azt javasolom azonban, hogy először próbáld ki 4 kg eltevésével.
- Kézzel szűrőszitán is áttörheted, de ez hosszabb ideig fog tartani.
Előkészítés
A eltevés legmunkásabb része.
- A paradicsomok héját eltávolítod. Egyik oldalán keresztbe bemetszed a héjat, forró vízbe dobod, villára szúrva a bemetszés helyétől kiindulva a héjat lehúzod.
- Ha a másik oldalán metszed be, a szár tövét i eltávolíthatod. A te választásod, hogy melyik módszerrel dolgozol.
- A lédús belső részt a magokkal együtt eltávolítod. Szűrőkanálba téve lecsepegteted. A lét ivóléként el lehet fogyasztani.
- A megtisztított paradicsomokat (2, 3 kg lett) feldarabolod és lábasba teszed.
Megjegyzés:
- Több receptet elolvastam, amelyek mind úgy írták le a sűrített paradicsom befőzését, hogy az átpasszírozott paradicsomlét több, mint 5 órán át kell főzni, hogy megfelelően besűrűsödjék.
- Én másik módszert találtam ki. A paradicsom héját és a belső, magos, leves részt eltávolítom és utána főzöm. Igaz, ez nagy munka, de a főzési időt jelentékeny módon lehet vele lerövidíteni, hiszen a hosszú főzési időt igénylő leves részt már főzés előtt eltávolítjuk.
Sűrített paradicsom eltevése
- A feldarabolt paradicsomot felteszed főni.
Paradicsom feldarabolva
- Másfél óráig főzöd. Legalább 90 perc főzési idő szükséges ahhoz, hogy a paradicsom megfelelően besűrűsödjék. (Lemértem: 1,5 kg sűrű, darabos lé lett belőle.)
Főzés 1
Főzés 2
- Botmixerrel pépesíted.
Pépesítés botmixerrel
- Beleteszed a sót és a cukrot.
- Felforralod.
Sűrített paradicsom készen
- Forrón üvegekbe töltöd ügyelve arra, hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben.
Sűrített paradicsom üvegekben
- Az üvegeket lezárod és 10 percre fejre állítod. (Ezzel a módszerrel el lehet kerülni tartósítószer használatát. A fejre állított üvegekben a levegő átbuborékol a forró paradicsomon és sterilizálódik.
Üvegek fejre állítva
- Az így előkészített üvegeket száraz dunsztban hagyod kihűlni (egy napig hagyd benne).
Száraz dunszt után
Elkészítési idő (4 kg paradicsomhoz):
- Héj, leves rész és magok eltávolítása: 30 perc
- Darabolás: 5 perc
- Főzés: 90 perc
- Üvegekbe töltés: 10 perc
Összesen: 135 perc (ebből munka: 45 perc)
Tárolás, felhasználás
A kihűlt üvegeket felcímkézed és végleges helyükre – lehetőleg hűvös, szellős – állítod.
Felhasználhatod:
- paradicsommártás készítéséhez
- ételek (pl. pörkölt) ízesítéséhez
- ajándékba is adhatod (ha ezt teszed, készíts rá dekoratív textilfedőket).
Sűrített paradicsom „ünneplőben”
Képek: saját eltevés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások