Ratatouille eltevése: a főzött változatot a mi lecsónkhoz hasonlóan elteheted üvegekben akár tartósítószer nélkül is.

Ratatouille főzese

Ratatouille eltevése

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

Tisztított, feldarabolt zöldségek:

  • 3 db sárga zöldpaprika vagy 2 db sárga kaliforniai paprika
  • 2 db kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
  • 5 db közepes paradicsom
  • 2 db kisebb padlizsán
  • 2 db kisebb cukkini
  • 2 db zöld csípős paprika (kihagyható)
  • 3 db közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Zöld fűszerek: 2 szál kakukkfű, 8 zsályalevél, 10 – 12 bazsalikom levél vagy ágvég
  • Egyéb fűszerek: 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehér bors
  • 0,5 dl olíva olaj

Bevásárlólista

  • 3 db sárga zöldpaprika vagy 2 db sárga kaliforniai paprika
  • 2 db kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
  • 5 db közepes paradicsom
  • 2 db kisebb padlizsán
  • 2 db kisebb cukkini
  • 2 db zöld csípős paprika (kihagyható)
  • 3 db közepes hagyma

Emlékeztető: fokhagyma, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, őrölt fehér bors, olíva olaj, só

Megjegyzések:

  • Paprikából, paradicsomból, hagymából inkább kicsit nagyobb darabokat vásárolj. Jobb, ha megmarad valami, mintha nem lesz tele a harmadik üveg.
  • Ha nincs zöld fűszered, szárított fűszert is használhatsz.
  • Ez a mennyiség 3 db 720 g-os üveg megtöltésére lesz elég. Ha többet szeretnél, arányosan növeld a mennyiségeket.

Előkészítés

  • Az üvegeket és a  légmentesen záródó tetőket kimosod, forró vízben sterilizálod, kicsepegteted, kiszárítod.
  • A zöldségeket megmosod, a, szárakat eltávolítod, majd 2 – 3 mm vastag karikára, kisebb darabokra vágod.
  • A hagymákat megtisztítod, leöblíted és karikára szeleteled.
  • A   padlizsán darabokat megsózod, negyed óráig állni hagyod. (Így elveszti kissé kesernyés ízét.)
  • A fokhagymát apróra vágod vagy felszeleteled.
  • A fűszereket felaprítod.

Ratatouille eltevése

A ratatouille elkészíthető lerakva és sütve, vagy főzve. Eltevésre a főzött változat alkalmas, amelyet a mi lecsónkhoz hasonlóan készíthetsz télire.

  1. A hagymát megdinszteled az olíva olajon.
  2. A párolás végén hozzáadod a fokhagymát. Ezután már csak egy percig dinszteled.

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  3. Hozzáadod a paradicsom egyharmadát, egy percig kevergeted, hogy levet engedjen.

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  4. Hozzáteszed a sárga és piros zöldpaprikát, lefedve 10 percig párolod. Ezalatt kicsit összeesik.
    Paprika-hozzáadása

    Paprika-hozzáadása

    Párolva

    Párolva

  5. Hozzáadod a  cukkinit és padlizsánt, a sót, fehér borsot.

    Cukkini, padlizsán és paradicsom hozzáadása

    Cukkini, padlizsán és paradicsom hozzáadása

  6. Tovább párolod, amíg minden majdnem puha lesz.

    Ratatouille főzese

    Ratatouille főzese

  7. Hozzáadod a zöldfűszereket és főzöd még 5 percig.
    Zöldfűszerek hozzáadása

    Zöldfűszerek hozzáadása

    Ratatouille készen

    Ratatouille készen

  8. Forrón üvegekbe töltöd – amennyire lehet – színültig.

    Ratatouille üvegekben

    Ratatouille üvegekben

  9. Az üvegeket légmentesen lezárod és 5 percre fejre állítod. Ezalatt a bennük levő levegő is sterilizálódik. Ezt követően tedd még egy napra száraz dunsztba.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Üvegekbe rakás, lezárás: 10 perc

Összesen: 70 perc

Megjegyzések:

Ha nagyon tisztán dolgozol és az üvegeket légmentesen zárod le, tartósítószert nem kell használnod.

Ez nem teljesen az eredeti változat, bár nagyon hasonlít hozzá. Az eredeti ratatouille receptet itt találod.

Tárolás

Az elkészült francia lecsót száraz, hűvös helyen tárolod . Textil tetőkkel ellátva akár ajándékba is adhatod.

Ratatouille főzese

Ratatouille üvegben

 

Képek: saját eltevés, saját felvételek.