Ratatouille eltevése: a főzött változatot a mi lecsónkhoz hasonlóan elteheted üvegekben akár tartósítószer nélkül is.
Ratatouille eltevése
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
Tisztított, feldarabolt zöldségek:
- 3 db sárga zöldpaprika vagy 2 db sárga kaliforniai paprika
- 2 db kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
- 5 db közepes paradicsom
- 2 db kisebb padlizsán
- 2 db kisebb cukkini
- 2 db zöld csípős paprika (kihagyható)
- 3 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Zöld fűszerek: 2 szál kakukkfű, 8 zsályalevél, 10 – 12 bazsalikom levél vagy ágvég
- Egyéb fűszerek: 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehér bors
- 0,5 dl olíva olaj
Bevásárlólista
- 3 db sárga zöldpaprika vagy 2 db sárga kaliforniai paprika
- 2 db kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika
- 5 db közepes paradicsom
- 2 db kisebb padlizsán
- 2 db kisebb cukkini
- 2 db zöld csípős paprika (kihagyható)
- 3 db közepes hagyma
Emlékeztető: fokhagyma, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, őrölt fehér bors, olíva olaj, só
Megjegyzések:
- Paprikából, paradicsomból, hagymából inkább kicsit nagyobb darabokat vásárolj. Jobb, ha megmarad valami, mintha nem lesz tele a harmadik üveg.
- Ha nincs zöld fűszered, szárított fűszert is használhatsz.
- Ez a mennyiség 3 db 720 g-os üveg megtöltésére lesz elég. Ha többet szeretnél, arányosan növeld a mennyiségeket.
Előkészítés
- Az üvegeket és a légmentesen záródó tetőket kimosod, forró vízben sterilizálod, kicsepegteted, kiszárítod.
- A zöldségeket megmosod, a, szárakat eltávolítod, majd 2 – 3 mm vastag karikára, kisebb darabokra vágod.
- A hagymákat megtisztítod, leöblíted és karikára szeleteled.
- A padlizsán darabokat megsózod, negyed óráig állni hagyod. (Így elveszti kissé kesernyés ízét.)
- A fokhagymát apróra vágod vagy felszeleteled.
- A fűszereket felaprítod.
Ratatouille eltevése
A ratatouille elkészíthető lerakva és sütve, vagy főzve. Eltevésre a főzött változat alkalmas, amelyet a mi lecsónkhoz hasonlóan készíthetsz télire.
- A hagymát megdinszteled az olíva olajon.
- A párolás végén hozzáadod a fokhagymát. Ezután már csak egy percig dinszteled.
Fokhagyma hozzáadása
- Hozzáadod a paradicsom egyharmadát, egy percig kevergeted, hogy levet engedjen.
Paradicsom hozzáadása
- Hozzáteszed a sárga és piros zöldpaprikát, lefedve 10 percig párolod. Ezalatt kicsit összeesik.
Paprika-hozzáadása
Párolva
- Hozzáadod a cukkinit és padlizsánt, a sót, fehér borsot.
Cukkini, padlizsán és paradicsom hozzáadása
- Tovább párolod, amíg minden majdnem puha lesz.
Ratatouille főzese
- Hozzáadod a zöldfűszereket és főzöd még 5 percig.
Zöldfűszerek hozzáadása
Ratatouille készen
- Forrón üvegekbe töltöd – amennyire lehet – színültig.
Ratatouille üvegekben
- Az üvegeket légmentesen lezárod és 5 percre fejre állítod. Ezalatt a bennük levő levegő is sterilizálódik. Ezt követően tedd még egy napra száraz dunsztba.
Üvegek lezárva
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Főzés: 30 perc
- Üvegekbe rakás, lezárás: 10 perc
Összesen: 70 perc
Megjegyzések:
Ha nagyon tisztán dolgozol és az üvegeket légmentesen zárod le, tartósítószert nem kell használnod.
Ez nem teljesen az eredeti változat, bár nagyon hasonlít hozzá. Az eredeti ratatouille receptet itt találod.
Tárolás
Az elkészült francia lecsót száraz, hűvös helyen tárolod . Textil tetőkkel ellátva akár ajándékba is adhatod.
Ratatouille üvegben
Képek: saját eltevés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások