Paradicsomlé befőzés: nagyobb mennyiségű paradicsom legegyszerűbb és leggyorsabb feldolgozási módja. Légmentesen záródó üvegekben tartósítószer nélkül is elteheted.
Paradicsomlé befőzés
Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 45 perc)
Hozzávalók
3,5 liter paradicsomléhez
- 4 kg paradicsom (magas létartalommal)
- késhegynyi nátrium benzoát (ez nem feltétlenül szükséges)
Megjegyzés:
Természetesen ennek többszörösét is befőzheted, de kétszeres mennyiségnél többet valószínűleg csak több lépésben tudsz majd elkészíteni, mert a tűzhelyre két 6 literes lábosnál több nem fér fel.
Előkészítés
- A paradicsomok zöld szárait leszeded, megmosod.
- Feldarabolod nagyjából egyforma darabokra és egy 6 literes lábosba teszed.
Feldarabolt paradicsom
Főzés előtt
Paradicsomlé készítése
- Elkezded melegíteni. A paradicsom gyorsan levet ereszt, ezért nem kell attól tartanod, hogy leég a lábos aljára. Ennek ellenére lassan melegítsd és közben kevergesd meg.
Főzés 1
- A forrástól számítva főzöd 30 percig. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a héj és a magok passzírozással könnyen eltávolíthatók legyenek.
Főzés 2
- Paradicsom passzírozás. Többféle paradicsom passzírozó van, ezért ennek a műveletnek az ideje függ attól, hogy mivel dolgozol. Nem ajánlom, hogy nagyobb mennyiségeknél szűrőszitát használj, mert nagyon sokáig fog tartani és a szűrőszita tönkre is mehet.
Passzírozás
A paradicsomlé befőzés, tartósítás
- Az átpasszírozott lét felforralod.
Paradicsomlé felforralva
- Forrón üvegekbe töltöd – annyira tele, amennyire csak tudod.
Üvegekben
- Az üvegeket lezárod. Ha vannak tökéletesen záró üvegeid, 10 percre egy alkalmas edényben (például egy vödörben) állítsd fejre, utána száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Paradicsomlé üvegekben lezárva
Elkészítési idő (4 kg paradicsomhoz, dunsztolás nélkül):
- Paradicsom tisztítása, feldarabolása: 15 perc
- Felforralás, főzés: 40 perc
- Passzírozás: 20 perc
- Felforralás, üvegekbe töltés: 10 perc
Összesen: 85 perc (ebből munka: 45 perc)
Megjegyzések:
- Ha nincsenek tökéletesen záródó üvegeid (például csavaros tetős, alatta egy réteg fóliával), csipetnyi nátrium benzoátot tégy a tetejére. Ezt használat előtt (ha az üvegeket óvatosan kezeled), egy kevés lé leöntésével eltávolíthatod.
- Szép kis „kalapokkal” lefedve ajándékba is adhatod.
Paradicsomlé befőzve
Paradicsomlé felhasználása
A télire eltett paradicsomlét többféle módon tudod felhasználni. A lehetőségek:
- ivólé
- paradicsomleves
- paradicsommártás (sűríteni kell kész vagy eltett sűrített paradicsommal) töltött paprikához
- ételek ízesítése (például szabolcsi töltött káposzta)
Képek: saját készítésű paradicsomlé, saját felvételek.
Nagyon jó receptek kipróbálom ,Ez elött maskeppen tartósitottam, lehet, hogy Ez jobb lesz
Örülök, hogy tetszik a recept. Ez saját találmányom. Így nem kell a paradicsom sok levét elfőzni, sokkal gyorsabb a befőzés és mellette még ivólé is lesz belőle, amit szintén el lehet tenni.
Só, cukor, füszerek nem kell hozzá ?