Ecetes szilva: szilvából készült pikáns ízű édeskés-savanykás savanyúság. Fűszereket hozzáadva még finomabb az összhatás. Ha még nem készítettél, feltétlenül próbáld ki!
Ecetes szilva recept
Frank Júlia receptja alapján.
Megjegyzés: a képeket később mellékelem.
Hozzávalók
üvegenként
- kb. 4o dkg szilva (kemény, félérett)
- kb. 2,5 – 3 dl felöntőlé
- fűszerek: üvegenként darabka fahéj és 1 szem szegfűszeg
- késhegynyi nátriumbenzoát
Felöntőlé összetétele:
- 1 liter víz
- 5o dkg cukor
- 4 dl 5 %-os ecet (lehet almaecet, borecet vagy biológiai ételecet – ez utóbbi 10 %-os, ezért ebből fele mennyiség elég
- mokkás kanálnyi só
- fűszerek: kis darab fahéj, 2 – 4 szem szegfűszeg.
Bevásárlólista:
- 2 kg félérett szilva
- 1 kg cukor
- 1 liter 5 vagy 10 %-os ecet
Emlékeztető: darabos fahéj, szegfűszeg, só
Előkészítés
- Az üvegeket tisztára mosod.
- Forró vízben sterilizálod.
- Kiszeded a forró vízből.
- Kicsepegteted.
- Kiszárítod.
- A szilvát megmosod álló vízben.
- A szárakat eltávolítod.
- Folyó vízben leöblíted.
Ecetes szilva elkészítése
Kissé hasonló a szilvabefőtt készítéséhez.
- A szilvákat (maggal együtt) a tisztára mosott és kiforrázott üvsegekbe teszed.
- Az egyik üveget megtöltöd vízzel, majd leöntöd és mérőpohárban megméred. Az üvegek számával beszorozva kiszámítod, mennyi felöntő levet kell készítened.
- Egy nagyobb lábasban vízben feloldod a számított mennyiségű cukrot, beleteszed az ecetet, a sót, a fűszereket és a lét felforralod. Ha keletkezik hab a tetején, leszeded.
- A forró levet a szilvákra öntöd, az üvegeket letakarod és másnapig állni hagyod.
- Ezt a műveletet négyszer megismétled.
Elkészítési idő:
Tárolás, felhasználás
Az utolsó felöntés után az üvegeket lezárod, felcímkézed és végleges helyére állítod.
Sült hús mellé kiváló.
Textil tetővel ellátva ajándék is lehet.
Ecetes szilva üvegekben
Képek: saját készítés, saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások