Céklasaláta télire: akkor kerülhet szóba, amikor a kertedben sok cékla terem, vagy netán – mint én is – néhány kilót kapsz ajándékba és nem tudod hosszú ideig tárolni (kiszárad).
Cékla télire
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
7 db 750 g-os csavaros tetejű üveghez (a a tetők tökéletesen záródjanak)
- 3,5 kg főzött, hámozott cékla (kiindulási mennyiség: 4 kg)
- 2,5 liter víz
- 20 dkg cukor
- 2 dl 10 %-os vagy 1 dl 20 %-os ecet
- 2 kávéskanál só
- 7 x 15 szem fekete bors
- 7 x 2 csipet köménymag
Bevásárlólista (ha esetleg vásárolod a céklát)
- 4 kg cékla
Emlékeztető: kristálycukor, ecet, só, szemes fekete bors, szemes köménymag
Előkészítés
- Mosd ki, majd forrázd ki az üvegeket és a tetőket. Rakd ki egy tálcán elhelyezett tiszta konyharuhára.
- A céklákat alaposan mosd le.
Cékla télire – elkészítés
- A céklákat tedd fel főni (hideg vízben, hogy az általában nagy céklák egyszerre melegedjenek át a vízzel) és lassan forrald fel. Valószínűleg két nagyobb lábasra lesz szükséged.
- A cékla főzési ideje általában 1 óra, de függ a cékla fajtájából és méretétől. Nem kell nagyon puhára főzni, mert a cékla a száraz dunsztban tovább fog puhulni.
- Amíg a cékla fő, készítsd el a felöntő levet: a vizet tedd egy lábasba és add hozzá a cukrot, az ecetet és a sót. Ha kissé felmelegíted, akkor a cukor gyorsabban feloldódik. A felöntő lé hasonló a céklasaláta levéhez, de jobban kell a mennyiségekre vigyázni az eltarthatóság érdekében.
- Amikor a cékla megfőtt, öntsd le róla a főzővizet, majd hideg vízzel öntsd le és hagyd állni benne 5 percig, hogy kissé lehűljön.
- Hámozd meg.
- Darabold fel (ha kicsi a cékla, vagy hosszúkás vékony, akkor karikákra, ha nagyobb akkor fél, vagy negyed karikákra – a lényeg, hogy férjen bele az üvegekbe).
- Egyenletesen elosztva rakd bele az üvegekbe. Ne próbáld kevesebb üvegbe beletuszkolni, mert ha kevés lesz rajta a lé, könnyebben megromolhat. (Ha a hét üvegben szétosztod, kb. 3,5 dl víz jut majd egy – egy üvegbe.
- Közben melegítsd a felöntőlét forrásig.
- Egy merőkanállal öntsd fel az üvegeket és hagyd állni 5 percig, hogy a cékla átforrósodjon.
- Ezután öntsd vissza az üvegekből a lét a lábasba (az üveg száját egy főzőkanállal takard le közben, hogy a céklák ne essenek a lébe) és ismét forrald fel.
- Tégy minden üveg tetejére 15 szem fekete borsot és két csipet köménymagot.
A forró lét öntsd vissza az üvegekre, zárd le azokat a tetőkkel és tedd száraz dunsztba 24 órára.
Elkészítési idő:
- Üvegek előkészítése: 20 perc
- Felönőlé készítése: 10 perc
- Cékla főzése: 60 perc
- Darabolás, üvegbe rakás: 20 perc
- Felöntés, lezárás: 10 perc
Összesen: 120 perc
Megjegyzés:
- Ha tisztán dolgozol, az üvegeket jól sterilizálod és a céklát jól kidunsztolod, nem kell tartósítószert használnod.
Tárolás
Egy nap után szedd ki a száraz dunsztból. Ekkorra az üvegek már kihűlnek, legfeljebb langyosak. Hűvös, szellős helyen tárold és felbontás után tartsd hűtőszekrényben. Lefedheted textil fedővel, és így akár ajándékba is adhatod.
Készítette és fényképezte: Pap Zsuzsa
Szeretném megjegyezni,hogy nekem kimaradt a felöntőléből elég sok,mit csinálhattam rosszul?A céklát szeletelve tettem az üvegekbe!
Köszönettel veszem válaszát!
Kedves Ibolya!
A felöntőlevet soha nem lehet pontos mennyiségben elkészíteni, mert a céklák sem kerülnek soha azonos térfogatban az üvegbe. Előfordul, hogy a léből megmarad és az is, hogy kevés lesz. Előző esetben a maradék lét fel lehet használni valamilyen saláta (pl. krumplisaláta) készítéséhez, az utóbbiban pedig még kell egy kevés levet készíteni. Ez nem hiba, hanem normális eset. Nálam is előfordult már mindkettő.