Céklasaláta télire: akkor kerülhet szóba, amikor a kertedben sok cékla terem, vagy netán – mint én is – néhány kilót kapsz ajándékba és nem tudod hosszú ideig tárolni (kiszárad).
Cékla télire
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
7 db 750 g-os csavaros tetejű üveghez (a a tetők tökéletesen záródjanak)
- 3,5 kg főzött, hámozott cékla (kiindulási mennyiség: 4 kg)
- 2,5 liter víz
- 20 dkg cukor
- 2 dl 10 %-os vagy 1 dl 20 %-os ecet
- 2 kávéskanál só
- 7 x 15 szem fekete bors
- 7 x 2 csipet köménymag
Bevásárlólista (ha esetleg vásárolod a céklát)
- 4 kg cékla
Emlékeztető: kristálycukor, ecet, só, szemes fekete bors, szemes köménymag
Előkészítés
- Mosd ki, majd forrázd ki az üvegeket és a tetőket. Rakd ki egy tálcán elhelyezett tiszta konyharuhára.
- A céklákat alaposan mosd le.
Cékla télire – elkészítés
- A céklákat tedd fel főni (hideg vízben, hogy az általában nagy céklák egyszerre melegedjenek át a vízzel) és lassan forrald fel. Valószínűleg két nagyobb lábasra lesz szükséged.
Cékla főzése
- A cékla főzési ideje általában 1 óra, de függ a cékla fajtájából és méretétől. Nem kell nagyon puhára főzni, mert a cékla a száraz dunsztban tovább fog puhulni.
- Amíg a cékla fő, készítsd el a felöntő levet: a vizet tedd egy lábasba és add hozzá a cukrot, az ecetet és a sót. Ha kissé felmelegíted, akkor a cukor gyorsabban feloldódik. A felöntő lé hasonló a céklasaláta levéhez, de jobban kell a mennyiségekre vigyázni az eltarthatóság érdekében.
- Amikor a cékla megfőtt, öntsd le róla a főzővizet, majd hideg vízzel öntsd le és hagyd állni benne 5 percig, hogy kissé lehűljön.
- Hámozd meg.
Főtt cékla meghámozva
- Darabold fel (ha kicsi a cékla, vagy hosszúkás vékony, akkor karikákra, ha nagyobb akkor fél, vagy negyed karikákra – a lényeg, hogy férjen bele az üvegekbe).
Főtt cékla feldarabolva
- Egyenletesen elosztva rakd bele az üvegekbe. Ne próbáld kevesebb üvegbe beletuszkolni, mert ha kevés lesz rajta a lé, könnyebben megromolhat. (Ha a hét üvegben szétosztod, kb. 3,5 dl víz jut majd egy – egy üvegbe.
Darabolt cékla üvegben
- Közben melegítsd a felöntőlét forrásig.
- Egy merőkanállal öntsd fel az üvegeket és hagyd állni 5 percig, hogy a cékla átforrósodjon.
Darabolt cékla üvegben felöntve
- Ezután öntsd vissza az üvegekből a lét a lábasba (az üveg száját egy főzőkanállal takard le közben, hogy a céklák ne essenek a lébe) és ismét forrald fel.
- Tégy minden üveg tetejére 15 szem fekete borsot és két csipet köménymagot.
Főtt cékla üvegben fűszerekkel
A forró lét öntsd vissza az üvegekre, zárd le azokat a tetőkkel és tedd száraz dunsztba 24 órára.
Darabolt cékla üvegben felöntve lezárva
Elkészítési idő:
- Üvegek előkészítése: 20 perc
- Felönőlé készítése: 10 perc
- Cékla főzése: 60 perc
- Darabolás, üvegbe rakás: 20 perc
- Felöntés, lezárás: 10 perc
Összesen: 120 perc
Megjegyzés:
- Ha tisztán dolgozol, az üvegeket jól sterilizálod és a céklát jól kidunsztolod, nem kell tartósítószert használnod.
Tárolás
Egy nap után szedd ki a száraz dunsztból. Ekkorra az üvegek már kihűlnek, legfeljebb langyosak. Hűvös, szellős helyen tárold és felbontás után tartsd hűtőszekrényben. Lefedheted textil fedővel, és így akár ajándékba is adhatod.
Céklasaláta recept tartósításhoz
Készítette és fényképezte: Pap Zsuzsa
Szeretném megjegyezni,hogy nekem kimaradt a felöntőléből elég sok,mit csinálhattam rosszul?A céklát szeletelve tettem az üvegekbe!
Köszönettel veszem válaszát!
Kedves Ibolya!
A felöntőlevet soha nem lehet pontos mennyiségben elkészíteni, mert a céklák sem kerülnek soha azonos térfogatban az üvegbe. Előfordul, hogy a léből megmarad és az is, hogy kevés lesz. Előző esetben a maradék lét fel lehet használni valamilyen saláta (pl. krumplisaláta) készítéséhez, az utóbbiban pedig még kell egy kevés levet készíteni. Ez nem hiba, hanem normális eset. Nálam is előfordult már mindkettő.