Sárgabarack befőtt: a legfinomabb befőttek egyike, mégis ritkán készül otthon, a sárgabarackból mindenki inkább lekvárt főz. Ha sok barackhoz jutsz, próbáld ki!

Sárgabarack befőtt 1

Sárgabarack befőtt recept

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

3 üveg befőtthöz

  • 30 – 36 db egész barack (héjastól vagy héjazva)
  • Felöntő lé: 1 liter vízhez 30 dkg cukor és késhegynyi citromsav  (1 üveghez kg. 3 – 3,5 dl felöntő lé kell)
  • Tartósítószer: késhegynyi nátriumbenzoát üvegenként (ha nagyon tisztán és jól záró üvegekkel dolgozol, nem kell.

Bevásárlólista:

Itt értelmetlen lenne

Megjegyzések:

Befőttet akkor készíts, ha sok barack terem a kertedben, ajándékba kapod vagy nagyon olcsón jutsz hozzá (első alkalommal ne főzz be 3 üvegnél többet).

Befőttet készíteni csak kemény és hibátlan és kisebb méretű barackokból lehet.

Többféle befőtt is készíthető:

  • egészben, héjastól
  • egészben, hámozva  (forró vízbe dobva a héj könnyen lehúzható)
  • magozva, felezve, héjazva (először a héját kell eltávolítani).

Ha magozott barackból készíted a befőttet, a három üveghez több barackra lesz szükséged (nagyjából másfélszeres mennyiségre).

Akárhogy is készíted elő, csak nedves dunsztolással készítsd. A hosszú ideig tartó száraz dunsztban a barackok nagyon megpuhulnak, és élvezhetetlen lesz a befőtt.

Előkészítés

Az üvegeket tisztára mosod.

A gyümölcsöt befőzésre előkészíted:

  • Egészben, héjastól: megmosod és lecsepegteted.
  • Egészben, hámozva: a megmosott barackokat fél percre forró vízbe dobod, így a héja könnyen lehúzhatóvá válik.

    Sárgabarack forró vízben

    Sárgabarack forró vízben

  • Magozva, felezve: mosás után eltávolítod a héját, majd megfelezed.

Megjegyzés:

Itt a hámozott egész sárgabarack befőtt készítését látod.

Sárgabarack befőtt készítése

  1. Elkészíted a felöntő levet. 1 liter vízben feloldod a cukrot és a citromsavat .
  2. A megmosott, lecsepegtetett barackokat üvegekbe rakod.
  3.  Ráöntöd a felöntő levet. Ha nem lenne elég, elkészíted még a hiányzó mennyiséget.
  4. Tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel (vagy nem).

    Sárgabarack üvegekben

    Sárgabarack üvegekben

  5. Az üvegeket lezárod.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  6. Újságpapírral kibélelt fazékba vagy lábosba állítod úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
  7. Annyi vizet teszel az edénybe, hogy az üvegeknek kb. 3/4-éig érjen.

    Nedves dunsztolás 1

    Nedves dunsztolás 1

  8. A vizet a lábosban forrásig melegíted és figyeled, hogy az üveg belsejében gyöngyözik-e a felöntőlé. Ez eltarthat akár 20 percig is, mert az üvegekben levő oldatnak fel kell melegednie.
  9. A gyöngyözés kezdődésétől kb. 20 percig lassú forrásban tartod lehetőleg lefedve.
  10. 20 perc után a melegítést megszűnteted és a befőtteket a lábosban hagyod kihűlni.
  11. Felcímkézed, helyére rakod.

    Sárgabarack befőtt 2

    Sárgabarack befőtt

Elkészítési idő:

(3 üvegre számítva)

  • Válogatás, mosás, héj eltávolítása: 20 perc
  • Felöntőlé elkészítése: 5 perc
  • Üvegbe rakás, felöntés, lefedés: 15 perc
  • Nedves dunsztolás (hozzávetőlegesen): 40 perc (ezalatt mást csinálhatsz)

Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

Megjegyzés:

Másfajta befőttkészítési módszert is találsz az oldalamon.

Felhasználás

Felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni.

  • Befőttként is meg lehet enni, akár vegysen más befőttekkel.
  • Gyümölcslevesbe csak akkor tedd, ha nem zavar, hogy széftő.
  • Krémleves is készíthető belőle.

AJÁNLÁS

Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.

Tájékozódj itt:

Kezdő online befőző tanfolyam

Középhaladó online befőző tanfolyam

Haladó online befőző tanfolyam

 

Képek: saját eltevés, saját fotók.