Reszelt alma eltevése? Felteheted a kérdést. Néhány esetben indokolt lehet. Ha például sok alma terem és nincs mód a nyers gyümölcsöt szakszerűen tárolni.
Reszelt alma eltevése
Előnyös, mert
- kis helyen tárolhatod
- nem kell a nyers alma tárolásához szükséges tárolási körülményeket biztosítanod
- megúszod az időnkénti átnézést, átválogatást
- felhasználáskor már nincs vele munkád (igaz, ezt a munkát az eltevésnél be kell fektetned)
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül): 80 perc
Hozzávalók
- 2,5 kg alma
- 1 db citrom
- nátriumbenzoát (mivel semmi más tartószer nincs benne – cukor sem – ezért ajánlatos az üvegek tetejére késhegynyivel tenni, a felső réteg felhasználásnál eltávolítható)
Bevásárlólista
- 2,5 kg alma
- 1 db citrom
- 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)
Emlékeztető:
Előkészítés
- Az almákról egy éles késsel lefejted a héját.
Alma hámozása
- Megmosod, lereszeled.
Alma reszelése
Megjegyzés:
- Próbáld ki, hogy az egyik üvegbe héjastól reszeled le az almát. Ezzel munkát takarítasz meg, és lehet, hogy a felhasználásnál egyáltalán nem zavar.
Reszelt alma eltevése nedves dunsztolással
- A reszelt almára ráfacsarod egy citrom levét. Ez akadályozza meg, hogy az alma megbarnuljon.
Reszelt alma
- Üvegekbe teszed, lenyomkodod.
Üvegekben
- Légmentesen lezárod.
Üvegek lezárva
- Nedves dunsztban kidunsztolod. (Az üvegeket vízzel töltött lábosba állítod. A lábos aljára előzőleg tégy több rétegben újságpapírt. Annyi víz legyen a lábosban, hogy az üvegeknek kb. 3/4 részéig érjen. Egy másik, hasonló méretű lábossal lefeded.)
Nedves dunsztolás 1
Nedves dunsztolás 2
- Lassan forrásig melegíted.
- Addig forralod a vizet, amíg az üvegek belsejében az alma leve gyöngyözni kezd. Ezután még 20 percig forralod.
- 20 perc után a melegítést megszünteted, és az üvegeket a lábosban hagyod kihűlni.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Tisztítás, héj eltávolítása: 40 perc
- Lereszelés: 30 perc (tekerős reszelővel: 10 perc)
- Üvegekbe rakás: 5 perc
- Bekészítés nedves dunsztoló edénybe: 5 perc
Összesen: 80 perc
Reszelt alma elevése – tárolás
Felcímkézve végleges helyére állítod. Több évig eláll úgy, hogy nem barnul meg.
Üvegben
Felhasználásához néhány ötlet:
- almás pite
- almás rétes
- máglyarakás
- almás palacsinta
- minden más, amihez reszelt alma szükséges.
Reszelt alma eltevése képek: saját eltett reszelt alma saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások