Körte befőtt: ha jó ízű és megfelelő keménységű körtét választasz hozzá, nagyon finom befőttet készíthetsz belőle.

Körtebefőtt

Körte befőtt

Elkészítési idő: 90 perc

Körte befőtt hozzávalók

  • 2 kg körte (legalább félkemény legyen, de semmiképpen sem puha)
  • 0,5 kg kristálycukor  (körülbelüli adat)
  • 2 – 3 darabka fahéj
  • 4 – 6 szem szegfűszeg
  • fél citrom leve és héja

Megjegyzések:

  • Tetszőleges mennyiségből készítheted.
  • A körte befőttet szinte minden téli körte fajtából elkészítheted.

Bevásárlólista

  • 1 kg körtéhez kell
  • 20 dkg cukor (ha van otthon, nem kell venned)
  • 1/4 citrom

Emlékeztető: fahéj, szegfűszeg

Előkészítés

A körték megtisztítása és feldarabolása:

  • A körtéket feldarabolod. Lehet négybe, de készíthetsz nagyobb kockákat is.
  • Ha négybe vágod, akkor először vágd szét, utána szedd ki a magházat, majd végül hámozd meg a negyedeket.
    Körte darabolása

    Körte darabolása

    Megtisztított feldarabolt körte

    Megtisztított feldarabolt körte

  • Ha kockákra vágod, akkor előbb hámozd, azután szedd ki a magházat, végül pedig vágd fel kockákra.

Felöntőlé készítse:

  • A felöntőlé készítésénél 1 liter vízhez használj 30 dkg cukrot.
  • A felöntőlé mennyiségét úgy határozd meg, hogy az üvegben levő körtékre vizet öntesz (elég, ha egy üvegnél megnézed, ebből tovább tudsz számolni), kiöntöd és leméred, majd beszorzod az üvegek számával.
  • A vízhez literenként 30 dkg cukrot adsz.

Körte befőtt készítése

  1. A felöntőlét felteszed melegedni. Kevergetéssel feloldod benne a cukor. Hozzáadod a citrom héját, a fahéjat és szegfűszeget.
  2. Felforralod.
  3. Közben a körtéket elhelyezed az alaposan megtisztított, kiforrázott üvegekbe.
  4. Ráöntöd a felforralt felöntőlevet. Ha nem elég, készítesz még egy kevés cukor oldatot és pótolod.

    Örte felöntőlében

    Körte felöntőlében

  5. Az üvegeket lezárod.
  6. Elhelyezed egy nagyobb lábosban. Lehetőleg olyanban, ami utána le tudsz fedni. (Ezt egy másik lábossal is megteheted.

    Körte nedves dunsztolása 1

    Körte nedves dunsztolása 1

  7. A nagy lábost megtöltöd annyi vízzel, hogy az üvegek harmadáig érjen. Lefeded.

    Körte nedves dunsztolása 2

    Körte nedves dunsztolása 2

  8. Lassan melegíteni kezded a vizet és figyeled a lábosban a befőtteket. Addig melegíted, amíg a folyadék az üveg belsejében gyöngyözni kezd. Ezután még tovább melegíted 20 percig.
  9. A melegítést megszünteted és az üvegeket a lábosban hagyod kihűlni.

Elkészítési idő:

  • Körte tisztítása, feldarabolása: 20 perc
  • Befőtt készítése: 20 perc
  • Dunsztolás kb.: 50 perc

Összesen: 90 perc

Tárolás

Kiveszed, ráteszed a nevet és dátumot tartalmazó feliratot, majd hűvös, szellős helyen tárolod.

Körtebefőttek

Körtebefőttek

Körtelekvár receptet itt találsz.

 

Befőtt és képek: Pap Zsuzsa