Körte befőtt: ha jó ízű és megfelelő keménységű körtét választasz hozzá, nagyon finom befőttet készíthetsz belőle.
Körte befőtt
Elkészítési idő: 90 perc
Körte befőtt hozzávalók
- 2 kg körte (legalább félkemény legyen, de semmiképpen sem puha)
- 0,5 kg kristálycukor (körülbelüli adat)
- 2 – 3 darabka fahéj
- 4 – 6 szem szegfűszeg
- fél citrom leve és héja
Megjegyzések:
- Tetszőleges mennyiségből készítheted.
- A körte befőttet szinte minden téli körte fajtából elkészítheted.
Bevásárlólista
- 1 kg körtéhez kell
- 20 dkg cukor (ha van otthon, nem kell venned)
- 1/4 citrom
Emlékeztető: fahéj, szegfűszeg
Előkészítés
A körték megtisztítása és feldarabolása:
- A körtéket feldarabolod. Lehet négybe, de készíthetsz nagyobb kockákat is.
- Ha négybe vágod, akkor először vágd szét, utána szedd ki a magházat, majd végül hámozd meg a negyedeket.
- Ha kockákra vágod, akkor előbb hámozd, azután szedd ki a magházat, végül pedig vágd fel kockákra.
Felöntőlé készítse:
- A felöntőlé készítésénél 1 liter vízhez használj 30 dkg cukrot.
- A felöntőlé mennyiségét úgy határozd meg, hogy az üvegben levő körtékre vizet öntesz (elég, ha egy üvegnél megnézed, ebből tovább tudsz számolni), kiöntöd és leméred, majd beszorzod az üvegek számával.
- A vízhez literenként 30 dkg cukrot adsz.
Körte befőtt készítése
- A felöntőlét felteszed melegedni. Kevergetéssel feloldod benne a cukor. Hozzáadod a citrom héját, a fahéjat és szegfűszeget.
- Felforralod.
- Közben a körtéket elhelyezed az alaposan megtisztított, kiforrázott üvegekbe.
- Ráöntöd a felforralt felöntőlevet. Ha nem elég, készítesz még egy kevés cukor oldatot és pótolod.
- Az üvegeket lezárod.
- Elhelyezed egy nagyobb lábosban. Lehetőleg olyanban, ami utána le tudsz fedni. (Ezt egy másik lábossal is megteheted.
- A nagy lábost megtöltöd annyi vízzel, hogy az üvegek harmadáig érjen. Lefeded.
- Lassan melegíteni kezded a vizet és figyeled a lábosban a befőtteket. Addig melegíted, amíg a folyadék az üveg belsejében gyöngyözni kezd. Ezután még tovább melegíted 20 percig.
- A melegítést megszünteted és az üvegeket a lábosban hagyod kihűlni.
Elkészítési idő:
- Körte tisztítása, feldarabolása: 20 perc
- Befőtt készítése: 20 perc
- Dunsztolás kb.: 50 perc
Összesen: 90 perc
Tárolás
Kiveszed, ráteszed a nevet és dátumot tartalmazó feliratot, majd hűvös, szellős helyen tárolod.
Körtelekvár receptet itt találsz.
Befőtt és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások