Birsalma befőtt: ami jó csak történhet a birsalmával, az itt megtörténik. Hihetetlenül finom, különleges fűszerezéssel, keleties jelleggel. Próbáld ki! 

Birsalma befőtt 1

Birsalma befőtt

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

3 db 750 ml-es üveg befőtthöz

  • 1,5 kg tisztított, hámozott birsalma
  • 1,5 liter víz
  • 1 citrom leve (a vízbe téve megakadályozza a barnulást
  • 40 dkg cukor
  • fűszerek: 5-6 db szegfűszeg, 4-5 db fahéj, 5 db kardamom, 1 db csillagánizs
  • 3 db jól záródó csavaros tetejű üveg

Bevásárlólista

  • 2.5 kg birsalma
  • 1 db citrom
  • 1 kg kristálycukor (40 dkg kell)
  • 1 tasak kardamom
  • 1 tasak csillagánizs

Emlékeztető: szegfűszeg, darabos fahéj

Megjegyzés:

  • A nyers birsalma mennyiségét nem lehet megadni, mert függ a fajtájától és attól, hogy vannak-e benne rossz részek, amit ki kell vágni (ugyanis ez gyakran előfordulhat akkor is, ha kívülről nem látszik.
  • A kardamom és a csillagánizs keleti fűszerek. Ma már nagyobb élelmiszerüzletekben vagy fűszerüzletekben nálunk is beszerezhető. Ha ez problémás, akár el is hagyhatod. Helyette tégy bele néhány darab citromhéjat.
  • A citromlé a befőtt áztató- illetve főzővizében azért szükséges, mert megakadályozza a birsalma megbarnulását.
  • A cukor nélküli változatot a birsalma fanyar alapíze miatt nem javasolom.

Előkészítés

  • A másfél liter vizet tedd egy tálba és be nyomd bele a citrom levét.
  • A birsalma tisztítását lásd egy korábbi írásomban.
  • A birsalmákat darabold fel.
Darabolás 2

Darabolás

Magház eltávolítva

Magház eltávolítva

Birsalmák lehámozva

Birsalmák lehámozva

  • A tisztított, meghámozott birsalma szeleteket tedd 1,5 liter citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg.

Birsalma befőtt készítése

A birsalma befőtt készítésének lépései:

  1. A megtisztított, lehámozott birsalmát a citromos áztató vízben tedd fel főni egy nagyobb lábasban.

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. Add hozzá a fűszereket és a cukrot.

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. Melegítsd forrásig. Főzd 15 percig illetve addig, amíg a birsalma darabok félig megpuhulnak.

    Főzés 3

    Főzés 3

  4. Szedd ki a birsalmákat a 3 db üvegbe egyenlegesen elosztva.
  5. Szűrd le a főzőlevet és forrald fel. Gyorsan dolgozz, hogy a birsalmák ki ne hűljenek.
  6. Öntsd fel vele az üvegekben levő birsalmát. Az üvegek legyenek minél jobban tele.

    Üvegben

    Üvegben

  7. Zárd le az üvegeket.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  8. Állítsd fejre az üvegeket. A tetején maradt levegő átbuborékol a forró oldalon és sterilizálódik. Ha ebben nem bízol, lezárás előtt tégy késhegynyi nátrium benzoátot az oldal tetejére és utána zárd le.
  9. Tedd száraz dunsztba 24 órára.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Birsalma tisztítása: 30 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Üvegekbe rakás, felöntőlé felforralása, birsalmára öntése: 20 perc

Összesen: 70 perc

Tárolás, felhasználás

  • Hűvös, szellős, nem túl világos helyen tárold.
  • Felhasználhatod desszertként, de leves vagy krémleves készítésére is.
  • Ha ajándékba adod, készíts rá textiltetőt és zárd le rafia-szállal.

 

  • Birsalma befőtt készen

    Birsalma befőtt készen

 

Birsalma befőtt képek: saját készítésű befőtt saját felvételei.