Tartósítás – megtakarítás – egészség:  ebben az írásban összefoglaltam a tartósítással kapcsolatos pénz- és időmegtakarítási, valamint egészségi kérdéseket.

Paradicsomlé befőzése 1

A tartósítás megtakarítási kérdései

Pénzmegtakarítás

Tartósítás eredményeképpen – többször utána néztem már – sőt írtam is róla –  25 -50 % pénzt tudsz megtakarítani, esetenként ennél jóval többet (pl. házias készítésű lekvárok). Ez a megtakarítás több részből tevődik össze:

  • ki tudod használni a legkedvezőbb árakat, ha szezonban vásárolsz
  • némi munka befektetésével megtakarítod azt a pénzt, amibe a nagyüzemi tartósítás kerül
  • nem kell lmegfizetned azt a szállítási költséget, amely a tartósított élelmiszereket a kiskereskedelmi üzletekbe történő szállításnál terheli
  • egy jól elkészített dzsem, lekvár, befőtt kiváló ajándék lehet; széppé varázsolhatod, ha tetejére kartonból (pl. kékfestő) a fedőnél nagyobb méretű, kör alakban kivágott fedőt teszel és színes vagy fehér zsinórral lekötöd.Bankköltségek

Időmegtakarítás

Mivel egyszerre nagyobb mennyiséget dolgozol fel, és ezt több alkalommal használod el, az időráfordítás összességében kevesebb. Például elteszel 10 üveg lecsót és ezt egy 4 személyes háztartásban 5 alkalommal tudod felhasználni (ha ketten vagytok, akkor 10 alkalommal). Egy másik példa: vásárolsz 5 db csirkét termelőtől, egyszerre  feldolgozod konyhakészre, a felhasználáskor már alig van vele munka. Idő szempontjából a másik előny, hogy a tartósítás idején egy bizonyos időintervallumon belül te határozhatod meg, hogy mikor végzed el a munkát. A felhasználást is te dontöd el: akkor élsz vele, amikor nagyon kevés az időd.Időmérő

A tartósítás energiával kapcsolatos kérdései

Nem véletlenül nem írtam megtakarítást, mert ez nem minden esetben igaz. A befőzés, szárítás viszonylag kevés energiát igényel, mert a tárolásnál már nem fogyaszt , de a fagyasztott élelmiszerekkel más a helyzet, főként akkor, ha a mélyhűtőd nem a leggazdaságosabb energia osztályba tartozik. Ezért érdemes átgondolni, mit érdemes lefagyasztanod. A következő esetekben javasolom:

  • ha valamiből van saját termés
  • ha valakiktől ajándékba kapsz olyan mennyiséget, hogy frissen nem lehet elfogyasztani
  • ha van lehetőséged disznóvágásra
  • ha tudsz jó áron szerezni tanyasi baromfit
  • ha a szezonális árak és a felhasználási időszak árai között jelentős különbség van
  • ha kis mennyiséggel tudod  növelni az ételek élvezeti és esztétikai értékét
  • ha van olyan félkész étel, amit nem kaposz meg vagy csak lényegesen gyengébb minőségben a kereskedelemben.

Amennyiben a fenti feltételek fennállnak, akkor érdemes lefagyasztani, vagy átgondolni, hogy az alapanyagok egy részét inkább befőzni célszerű. 

Tartósítás - házilag - spárga

A tartósítás egészségi szempontjai

Miért tegyél el bármit is?

Manapság szinte minden kapható az év bármelyik szakaszában. Ha itthon nem terem, behozzák külföldről. Télen is van paradicsom, zöldpaprika és uborka, igaz, hogy gyakran csillagászati árakon tudsz csak hozzájutni. Rögtön itt is vagyunk a kérdésre adott első válasznál:

Tudod, hogy mit tettél el és hogy milyen tartósítószereket alkalmaztál. A magyar földben termett zöldségek és gyümölcsök egészségi szempontból biztonságosabbak, mint a külföldről behozottak (a hosszú tárolási és szállítási idő miatt gyakran kezelik vegyszerekkel az élelmiszereket). Hallhattál erről néhány példát. Éppen nemrég derült ki, hogy nagymennyiségű vegyszerrel kezelt paradicsomot adott el az egyik áruházlánc. A tartósítószerek közül sem mindegy, hogy mit és mennyit használsz fel. 

 

Remélem, elgondolkodtattalak. Ha nincs gyakorlatod benne, végezd el ezt a tanfolyamot!

 

Ha edényekre van szükséged, tájékozódj itt!

 

A tartósítás képei: saját felvételek