Pektin: a gasztronómiában a lekvárok zselésítő anyaga. Használatával rövidíthető a főzési idő és ezzel csökken a főzéshez szükséges energiafelhasználás, de azért vannak hátrányai is.

Körtelekvár 1

Pektin: egyszerűen

Néhány tudnivaló

  • Vízben oldódó rostanyag, a szénhidrátokkal rokon, íztelen, szagtalan, por formájú anyag. Savas közegben nagy mennyiségű víz felvételére képes és kocsonyás tömeggé lesz.
  • Húsos gyümölcsök (alma, körte) és húsos gyökerek (sárgarépa, murok) nagyobb mennyiségben tartalmazzák. A természetes pektint ezekből állítják elő.
  • Az élelmiszeriparban E440 néven szereplő adalék, gyümölcszselék és lekvárok alkotója. Házi befőzéshez cukorral, vagy más anyagokkal keverve kapható (befőző cukor, zselésítő porok, például dzsemfix)
  • Az alacsony pektin tartalmú gyümölcsökből csak nagyon hosszú idejű főzéssel lehet lekvárt készíteni. Természetes pektin hozzáadásával a főzési idő jelentősen lerövidíthető.

Forrás: Wikipédia

Pektin tartalmú zselésítő porok lekvár készítéséhez

A kereskedelemben lekvárkészítéshez kapható zselésítő porok a következő anyagokat tartalmazzák még:

  • dextróz (szőlőcukor)
  • citromsav (a savas közeg előállításához)
  • káliumcitrát (a savasság szabályozásához)
  • káliumszorbát (tartósítószer)
  • növényi zsír

Lekvárkészítés

A pektin tartalom függ:

  • a gyümölcs fajtájától
  • a gyümölcs érettségi fokától (a kevésbé érett gyümölcsökben magasabb, az érés folyamatában csökken)

Meghatározza, hogy mennyire fog sűrűsödni a lekvár és ezzel egyidejűleg mennyi lesz a lekvárok főzési ideje.

Hagyományos lekvár főzés

A hagyományos lekvár főzés a cukrozott gyümölcs pépesítésével és besűrítésével történik. Az alacsony pektin tartalom esetében a főzés több órát is igénybe vehet. Ilyen például a szőlő, vagy a narancs belsejéből készült lekvár. Más lekvárok esetében viszont a főzési idő rövidebb (1 1,5 óra), ezeknél eldöntheted, hogy melyik módszert választod. Ehhez segítségül még néhány gondolat:

Lekvárfőzés pektinnel

Előnyök:

  • lerövidül a főzési idő (5 – 10 perc)
  • csökken az energiafelhasználás
  • az értékes anyagok kevésbé károsulnak.Narancslekvár prémium

Hátrányok (az én megítélésem szerint):

  • adalékanyagok kerülnek a lekvárba
  • a lekvár zselészerű lesz
  • íze – bár a pektin íztelen és szagtalan – más (az adalékanyagok és a konzisztencia miatt)
  • állaga eltér a hagyományos, otthon készített lekvárokétól.

Két példa, amikor a befőzésnél pektin tartalmú adalékot használtam: körtelekvár és a héj nélkül készült narancslekvár.Körtelekvár 1

Különleges narancslekvár

 

 

Képek: saját készítésű lekvárok saját felvételei.