Lekvárfőzés: egyszerű, ha van benne gyakorlatod Ha viszont nincs, többnyire lemondasz róla azzal a gondolattal, hogy majd megveszed, ha szükséged lesz rá.
Az otthon készült és a vásárolt lekvárok között viszont elég nagy a különbség, ezért célszerű kipróbálni 2-3 kilónyi mennyiségekkel. A lekvárfőzés módja sok esetben azonos, a legegyszerűbb módszerrel sokféle lekvárt, dzsemet el tudsz készíteni.
A módszerrel befőzhető lekvárok
a teljesség igénye nélkül
Kimagozott gyümölcsből:
Magos gyümölcsből:
- eperlekvár
- áfonyalekvár
- málnalekvár (passzírozott)
- fügelekvár
Megjegyzés:
Ha a magos lekvárokat mag nélkül szeretnéd, akkor megfelelő méretű szűrőszitán át kell passzírozni (lásd: málnalekvár.
Lekvárfőzés
A legegyszerűbb módon 2 kg megtisztított gyümölcsből.
Elkészítési idő: 160 perc (ebből munka: 60 perc)
Hozzávalók
- 2 kg megtisztított gyümölcs
- 0,4- 0,8 kg kristálycukor (az eltarthatóságot javítja)
- 1 citrom leve (csak olyan gyümölcshöz, amelynek ízét kissé savanykásabbra szeretnéd, vagy annál, amely könnyen barnul (pl. alma)
Megjegyzések:
- Ha igazán finom, megfelelő állagú lekvárt szeretnél, ne használj befőzőcukrot vagy dzsemfixet. Igaz, ezekkel rövidebb a főzési idő, de más lesz a lekvár állaga: kissé kocsonyás, zselé szerű. Nagyanyáink sem használtak semmi adalékot, és nagyon finom lekvárokat készítettek.
- A lekvárok tartósításához régebben szalicilt, az utóbbi időkben nátrium benzoátot szoktak használni (késhegynyit egy-egy üveg tetejére). Az itt leírt módszerhez ez nem szükséges, mert egy apró trükkel elérhető, hogy a lekvár fölött levő levegő sterilizálódjon.
Eszközök
- 5 literes lábas
- egy nagyobb tál
- szűrőkanál
- mérleg
- botmixer (ha nincs, egy jó erős villa)
- keverő kanál
- kistányér, kiskanál a csepp próbához
- merőkanál
- jól zárható üvegek tetővel (különféle méretű lehet, össztérfogat 1600 – 1900 ml)
- újságpapír, plédek a száraz dunsztoláshoz
Megjegyzés:
- Ha kevés cukorral készíted, gondolnod kell arra, hogy felbontás után még hűtőben is megromolhat. Ezért célszerű kis üvegekben (200 – 300 ml) eltenni a lekvárt, hogy ne legyen veszteséged.
Előkészítés
- A gyümölcsöt megmosod egy nagyobb tálban. Szabad földben termett gyümölcsnél (pl. eper) gondolnod kell arra, hogy kissé homokos, sáros is lehet, ezért ezt a műveletet többször célszerű elvégezni.
- Leöblíted folyó vízzel egy szűrőkanálban, a vizet, amennyire lehet, lecsepegteted.
- A száras gyümölcsökről a szárakat eltávolítod.
- A héjat eltávolítod. Almát, körtét meghámozod. A vékony héjas gyümölcsök egy részéről a héjat forró vízbe mártás (1-2 perc) után könnyen lehúzhatod. Ilyen gyümölcsök: sárgabarack, őszibarack. Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket héjastól főzünk be (cseresznye, meggy, eper, málna, áfonya, szilva).
- Ahol szükséges, a magot vagy magházat eltávolítod (csonthéjasok, alma, körte).
- A nagyobb méretű gyümölcsöket feldarabolod.
Megjegyzés:
- A sárgabarack héját nem feltétlenül kell eltávolítani. Sokan esküsznek a héj nélküli gyümölcsből történő lekvárkészítésre. Én azt tapasztaltam, hogy a héja könnyen szétfő. A lekvár nem a héjától sötétedik meg, hanem az indokolatlanul hosszú befőzési időtől. A héjjal történő befőzés rövidebb időt igényel.
Lekvárfőzés lépésről lépésre
- A gyümölcsöt lábasba teszed.
- Hozzáadod a cukrot. Összekevered és addig hagyod állni, amíg a cukor feloldódik (közben a gyümölcs levet ereszt). Az oldódást segítheted azzal, hogy közben időnként megkevered és akkor általában fél óra alatt megtörténik.
Lekvárfőzés 1
Lekvárfőzés 2
- Botmixerrel összetöröd. Ha lekvárt szeretnél, az egészet, ha dzsemet, hagysz benne gyümölcsdarabokat. Ha nincs botmixered, használj egy jó erős villát. Ez esetben lehet, hogy maradnak a lekvárban kis gyümölcsdarabok. A mixelést, ha szükséges, főzés közbe is megismételheted.
Turmixolás
- Addig főzöd, amíg habot látsz a tetején. Ilyenkor a gyümölcs kötetlen víz tartalma távozik a lekvárból.
Lekvárfőzés 3
Lekvárfőzés 4
- Végezd el a csepp-próbát. Cseppents egy nagyobb cseppet egy kistányérra. Tedd a hűtőbe 5 percre, hogy lehűljön (hidegen sűrűbb lesz). Kiskanállal is ellenőrizheted a sűrűséget.
Lekvárfőzés – csepp-próba
- Amennyiben nem elég sűrű, főzd tovább addig, amíg a számodra kívánt sűrűséget eléri.
- Amikor megfelelő a sűrűség, forrón merd a kitisztított, kiszárított üvegekbe – minél kevesebb hely maradjon a tetején.
Lekvár üvegekben
- Az üvegeket lezárod.
Üvegek lezárva
- Fejre állítod 5 percre. Ezalatt a tetején maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
- 5 perc után visszafordítod.
- Száraz dunsztba teszed 24 órára. (A merészek ezt a lépést kihagyják.)Becsomagolod az üvegeket egyenként újságpapírba, letakarod párnákkal, plédekkel. – Léteznek dunsztoló kosarak, azokban egyszerűbb ez a művelet.
Száraz dunsztolás 1
Száraz dunsztolás 2
Elkészítési idő (kisebb mennyiségekre) hozzávetőlegesen, dunsztolás nélkül):
- Előkészítés (mosás, fölösleges részek eltávolítása): 30 perc
- Cukor feloldása, turmixolás: 30 perc
- Lekvárfőzés: 90 perc
- Üvegekbe töltés, lezárás: 10 perc
Összesen: 160 perc
Lekvárfőzés utolsó lépése: tárolás, felhasználás
- A dunsztolást követően címkézz fel minden üveget (név, eltevés ideje) – ha nem fogy el egy év alatt, jó, ha tudod, mikor készült.
- Tárold száraz, hűvös helyen (ha lehet, ne legyen túl világos, mert akkor a lekvár gyorsabban megsötétedik.
- Ajándék karácsonyra, születésnapra lehet. Ez esetben, ha nem szép üvegben tetted el, felöltöztetheted.
Az így elkészített dzsem, lekvár, zselé felhasználható reggelihez vajas kenyérre, különféle süteményekbe (baracklekváros piskótatekercs, zserbó) lekváros kelt tésztákba, palacsintába.
Képek: saját készítésű lekvárok saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások