Paradicsomlé befőzés: nagyobb mennyiségű paradicsom legegyszerűbb és leggyorsabb feldolgozási módja. Légmentesen záródó üvegekben tartósítószer nélkül is elteheted.
Paradicsomlé befőzés
Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 45 perc)
Hozzávalók
3,5 liter paradicsomléhez
- 4 kg paradicsom (magas létartalommal)
- késhegynyi nátrium benzoát (ez nem feltétlenül szükséges)
Megjegyzés:
Természetesen ennek többszörösét is befőzheted, de kétszeres mennyiségnél többet valószínűleg csak több lépésben tudsz majd elkészíteni, mert a tűzhelyre két 6 literes lábosnál több nem fér fel.
Előkészítés
- A paradicsomok zöld szárait leszeded, megmosod.
- Feldarabolod nagyjából egyforma darabokra és egy 6 literes lábosba teszed.
Paradicsomlé készítése
- Elkezded melegíteni. A paradicsom gyorsan levet ereszt, ezért nem kell attól tartanod, hogy leég a lábos aljára. Ennek ellenére lassan melegítsd és közben kevergesd meg.
- A forrástól számítva főzöd 30 percig. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a héj és a magok passzírozással könnyen eltávolíthatók legyenek.
- Paradicsom passzírozás. Többféle paradicsom passzírozó van, ezért ennek a műveletnek az ideje függ attól, hogy mivel dolgozol. Nem ajánlom, hogy nagyobb mennyiségeknél szűrőszitát használj, mert nagyon sokáig fog tartani és a szűrőszita tönkre is mehet.
A paradicsomlé befőzés, tartósítás
- Az átpasszírozott lét felforralod.
- Forrón üvegekbe töltöd – annyira tele, amennyire csak tudod.
- Az üvegeket lezárod. Ha vannak tökéletesen záró üvegeid, 10 percre egy alkalmas edényben (például egy vödörben) állítsd fejre, utána száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Elkészítési idő (4 kg paradicsomhoz, dunsztolás nélkül):
- Paradicsom tisztítása, feldarabolása: 15 perc
- Felforralás, főzés: 40 perc
- Passzírozás: 20 perc
- Felforralás, üvegekbe töltés: 10 perc
Összesen: 85 perc (ebből munka: 45 perc)
Megjegyzések:
- Ha nincsenek tökéletesen záródó üvegeid (például csavaros tetős, alatta egy réteg fóliával), csipetnyi nátrium benzoátot tégy a tetejére. Ezt használat előtt (ha az üvegeket óvatosan kezeled), egy kevés lé leöntésével eltávolíthatod.
- Szép kis „kalapokkal” lefedve ajándékba is adhatod.
Paradicsomlé felhasználása
A télire eltett paradicsomlét többféle módon tudod felhasználni. A lehetőségek:
- ivólé
- paradicsomleves
- paradicsommártás (sűríteni kell kész vagy eltett sűrített paradicsommal) töltött paprikához
- ételek ízesítése (például szabolcsi töltött káposzta)
Képek: saját készítésű paradicsomlé, saját felvételek.
Nagyon jó receptek kipróbálom ,Ez elött maskeppen tartósitottam, lehet, hogy Ez jobb lesz
Örülök, hogy tetszik a recept. Ez saját találmányom. Így nem kell a paradicsom sok levét elfőzni, sokkal gyorsabb a befőzés és mellette még ivólé is lesz belőle, amit szintén el lehet tenni.
Só, cukor, füszerek nem kell hozzá ?