Paradicsom befőzése: a paradicsomot általában lé formájában szokták eltenni. Én kedvelem az otthon készült sűrített paradicsomot is, ezért mindkettő lesz belőle.

Paradicsom befőzése - ivólé

Paradicsom befőzése

Meggondolandó, mivel már nagyon sokfajta sűrített paradicsomot és paradicsomlevet lehet kapni. A befőzés elsősorban akkor indokolt, ha a kertedben annyi paradicsom terem, hogy marad belőle feldolgozni való. Ez esetben olvasd tovább ezt a cikket. A paradicsom befőzése alapvetően két módon történhet:

  • Sűrített paradicsomot a héj alatti részből és paradicsomlét a közepén levő leves, magos részből.
  • Az egész mennyiséget egyben dolgozod fel és egy sűrűbb lét készítesz belőle.

Paradicsom befőzése télire – kettőt egy csapásra

Fűszeres sűrített paradicsom befőzése

Hozzávalók:

(Először próbáld ki kisebb mennyiséggel, de természetesen többet is készíthetsz.)

  • 1,5 kg paradicsom  (0,6 – 0,7 liter fűszeres paradicsomhoz)
  • 2 ek cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • fűszerek: lehet bors, bazsalikom, oregáno, majoránna, fokhagyma, babérlevél (vegyesen vagy egy-egy-fűszer)
  • eszközök: lábos, szűrőkanál, mérleg, mérőpohár, keverőkanál, üvegek.

Előkészítés:

  • Felteszel egy lábosban vizet forralni.
  • A paradicsomokat tálban megmosod, levelét leszeded, majd folyó víz alatt leöblíted.
  • Amikor a víz forr, a paradicsomokat részletekben beledobod, kb. 1 perc után szűrőkanállal kiszeded.
  • Villára szúrod, és hegyes késsel lehúzod a héját.
  • A megtisztított paradicsomokat kettévágod (a szárhoz kötött részt kivágod). A belső magos részt kivágod, szűrőkanálban kicsepegteted. A lecsepegő lét felfogod egy lábosban. Közben kanállal megnyomkodod, hogy a lé könnyebben kicsepegjen.
  • A héj alatti, mag és lé nélküli részt lábasba teszed.
  • A lecsepegett paradicsomlevet félreteszed későbbi feldolgozásra.

Elkészítés:

  • A kicsepegtetett paradicsomot egy lábosba teszed, botmixerrel összetöröd. Beleteszed a cukrot, sót és a fűszereket.

Paradicsom befőzése - fűszerezés

  • Felforralod, 20 perc főzés után üvegekbe töltöd, 10 percre fejre állítod (akkor nem kell tartósítószer).
  • Száraz dunsztban hagyod egy napig.
  • Utána felcímkézve a helyére teszed.
  • Felbontás után hűtőben tárolod.

A paradicsom levének befőzése

A sűrített paradicsom készítésénél nyert levet felforralod, üvegbe vagy üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel, száraz dunsztban kidunsztolod.

Paradicsom befőzése - ivólé

Paradicsom befőzése másképp

Az általában szokásos módszer.

A paradicsomot fel lehet dolgozni úgy, hogy csak sűrűbb ivólét nyersz ki belőle (ez egy kicsit sűrűbb lesz, mint a fentebb leírt lé. Úgy készül, hogy a paradicsomot héjastól feldarabolod, 10-15 percig forralod, majd szűrőszitán vagy  paradicsom passzírozón áttöröd. Az eredmény közepes sűrűségű paradicsomlé lesz.

Paradicsom passzírozás

  • A paradicsomot átnyomkodhatod szűrőkanálon, de ez nagyon hosszadalmas módszer.

    Passzírozás

    Passzírozás

  • Ha rendszeresen főzöl be paradicsomot télire, vagy készítesz otthon paradicsomlevest vagy -mártást, érdemes beszerezned egy paradicsompasszírozót, amelynek használata esetén a paradicsom héját nem kell eltávolítanod. A paradicsomokat feldarabolva egy lábasban 20 – 25 percig forralod, majd átpasszírozod.
  • Arra kell viszont gondolnod, hogy az eszközt használaton kívül el kell helyezned kamrában vagy a konyhaszekrény nehezebben hozzáférhető részében.

Paradicsomlé befőzése

A levet ismételten felforralod, forrón üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel és száraz dunsztban tartod egy napig.

Paradicsomlé befőzése 1

Az eltett paradicsom felhasználása és tárolása

Hűvös, száraz helyen, polcokon vagy szekrényben felcímkézve.

Az eltett paradicsom felhasználása

 A sűrített paradicsom felhasználása:

Paradicsomlé felhasználása:

 

Nálad hogy történik a paradicsom befőzése?

 

A paradicsomról a Wikipedia-ban olvashatsz.

 

Képek: saját készítés, saját felvételek.