Ribizli szörp: főzés nélkül, hidegen készítve: vitamin tartalma megmarad, viszont kevés tartósítószer kell hozzá, amit felhasználás előtt eltávolíthatsz.
Ribizli szörp recept
Elkészítési idő: 70 perc
Ribizli szörp hozzávalói
- 1,5 kg leszemezett ribizli (szárasból vegyél kicsit többet) – villával gyorsan megy
- 48 dkg kristálycukor (1 liter ribizli léhez 0,8 kg cukor kell)
- 1 késhegynyi nátriumbenzoát
Bevásárlólista
- 2 kg ribizli
- 1 kg cukor
- 1 tasak nátrium benzoát
Emlékeztető: nincs
Megjegyzések:
- Ebből a mennyiségből 1 db 7 dl-es üvegnyi szörpöt tusz készíteni – lehet, hogy marad egy kis kóstoló.
- Természetesen több alapanyagból is dolgozhatsz.
- A lé eltávolítása után a kinyomkodott ribizliből további cukor hozzáadásával ribizli dzsemet készíthetsz.
- Ha ezt nem szeretnéd, akkor passzírozd le a ribizlit egy paradicsom-passzírozóval, akkor több lét tudsz kinyerni a gyümölcsből, viszont a passzírozás után megmaradt magokat és héjat már semmire nem tudod felhasználni, akkor az kárbavész.
- A cukrot mindig a kinyert lé mennyiségéhez számítva add hozzá: 1 liter gyümölcsléhez 80 dkg cukrot. Ez soknak tűnhet, de vedd figyelembe, hogy ebből a sűrű, édes léből vízzel, ásványvízzel hígítva készíted el az italt. Megjegyzem még, hogy hidegen készítve ennél kevesebb cukorral nem fog elállni a szörp. (Ez tapasztalat, mert régebben, amikor a gyerekeim még kicsik voltak, és kész gyümölcslevek még nem voltak ilyen választékban kaphatók, a gyümölcs pedig sokkal olcsóbb volt, mint manapság, sok szörpöt készítettem ribizliből, meggyből, eperből.
- Manapság, amikor a gyümölcs árak meglehetősen magasak, meggondolandó, hogy megéri-e szörpöt készíteni (hiszen készen is sokféle kapható). Én erről azt gondolom, hogy akkor készíts szörpöt, ha a gyümölcs a kertedben megterem.
Előkészítés
- A ribizlit szárastól megmosod, szűrőkanálra téve lecsepegteted.
- A szárakat eltávolítod. Ezt legkönnyebben és leggyorsabban egy villával teheted meg.
- A leszemezett ribizlit leöblíted.
Ribizli szörp készítése
- A leszárazott, leöblített ribizlit egy villával összetöröd. (Nagyobb mennyiségek esetén botmixert is használhatsz.)
- Ha csak szörpöt készítenél, akkor használj paradicsom-passzírozót, és így az egész ribizliből lét készítesz. (Ebben az esetben arra lehet számítani, hogy akár 1,2 liter lé is lehet belőle.
- Ha ribizli dzsemet is szeretnél, akkor a ribizlit egy szűrőkanálon egy kicsit megnyomkodva csepegteted le és így az 1,5 kg szétnyomkodott ribizliből közel 6 dl lé lesz.
- A ribizli léhez add hozzá a kristálycukrot (1 liter léhez 0,8 kg-ot). Kevergesd, amíg a cukor feloldódik.
- Töltsd tisztára mosott és kiforrázott üvegekbe.
- Tégy a tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot.
- Zárd le az üvege(ke)t. Elkészültél.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Összetörtés, lecsepegtetés: 20 perc
- Cukor feloldása: 20 perc
- Üvegbe töltés, lezárás: 5 perc
Összesen: 70 perc
Rivizli szörp tárolása, felhasználása
Az üvege(ke)t tedd a tároló helyére (szellős, hűvös helyre). Óvatosan bánj vele, hogy a nátriumbenzoát ne keveredjen össze a szörppel, akkor felhasználás után a lé tetejéről nagy valószínűséggel el tudod távolítani.
Ajándékba is adhatod.
Felhasználáskor adj hozzá ízlés szerinti mennyiségben ásványvizet.
AJÁNLÁS
Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.
Tájékozódj itt:
Középhaladó online befőző tanfolyam
Haladó online befőző tanfolyam
Képek: saját készítésű szörp saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások