Narancslekvár házilag készíthető úgy is, hogy a gerezdeket elválasztó a hártyákat is eltávolítod. Ehhez elég nagy türelem kell, az eredmény viszont különleges.
Narancslekvár recept
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
- 60 dkg lehártyázott narancsbél (5 db narancs, kb. 1 kg, héj és hártya eltávolítás után 60 dkg)
- 25 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- 2 teáskanál dzsemfix 3:1 vagy 2:1, befőzőzselé is lehet
Bevásárlólista
- 1 kg narancs (5 db)
- 1 db citrom
- 1 tasak 3:1 vagy 2:1 dzsemfix
- 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)
Emlékeztető: cukor
Megjegyzések:
- Ha a narancs egy kicsit már megszáradt, könnyebben leszeded a hártyákat.
- A befőzőzselére azért van szükség, mert a narancs bele nem tartalmaz pektint, ami a lekvárt besűrítené.
Előkészítés
- A narancsról eltávolítod a héját (lehet belőle cukrozott narancshéj), gerezdekre bontod és a gerezdekről egyenként eltávolítod a felületükön levő hártyát. Közben feldarabolod és kiszeded a magokat.
Narancslekvár készítése
- Ráteszed a narancsra a cukrot, állni hagyod, közben időnként megkevered. A cukor feloldódik a narancsok levében.
- Belenyomod a fél citrom levét (lehetőleg magok nélkül).
- Felteszed főni. 10 perc után leveszed a tűzhelyről és botmixerrel pépesíted. Ezt kedved szerint végezheted. Ha szereted a dzsemeket, hagyhatsz benne darabokat is.
- Visszateszed főni, és belekevered a zselésítő anyagot. Ha darabos lenne, kis szűrőn nyomogasd szét, hogy ne kerüljenek csomók a lekvárba.
- A zselésítő anyagok gyártói általában azt ajánlják, hogy csak 5 percig főzd. Szerintem ilyen rövid idejű főzéssel nagyon híg marad a lekvár. Én általában 20-30 percig főzöm (fedő nélkül, hogy a víztartalom egy része elpárologjon), amíg egy kicsit testesebb lesz. Megnézheted egy tányérra cseppentett mintán, hogy mennyire szilárdult meg. Addig főzd, amíg a kedved szerinti sűrűséget eléri.
- Forrón üvegekbe mered, lezárás után 5 percre fejre állítod, vagy lezárás előtt késhegynyi nátriumbenzoátot teszel a tetejére (ezt fogyasztás előtt a lekvár legfelső rétegével eltávolítod.
- 24 órára száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Héj és hártyák eltávolítása: 60 perc
- Főzés, turmixolás: 50 perc
- Üvegekbe szedés, lezárás, dunsztba tétel: 10 perc
Összesen: 120 perc
Narancslekvár tárolása, felhasználása
Tárolás:
- Hűvös, szellős helyen tárold.
- Ha ajándékba adod, „öltöztesd fel”!
Megjegyzés:
Lehetőleg 6 hónap alatt használd fel, mert hosszabb idő után megsötétedik (elég csúnya színe lesz). Ha nyáron szeretnéd használni, áprilisban tedd el, akkor kitart az ősz végéig.
Felhasználás:
- Teához vajas kenyérre kenve
- Süteménybe.
Narancslekvár vajas kenyéren teához
Nézd meg a narancsos almalekvár receptjét is!
A narancsról itt olvashatsz!
Képek: saját készítésű narancs lekvár saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások