Málnalekvár, málnazselé: a legfinomabb lekvárok egyike. A málna maga is különleges gyümölcs. Ha készítesz legalább egy-két kis üveggel, süteményt bolondíthatsz meg vele.
Málnalekvár recept
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
- 0.5 kg málna
Málna bokron
- 0.2 kg cukor (a málna nem savanyú ezért kevesebb cukor kell hozzá)
- nátrium benzoát (nem feltétlenül szükséges)
Bevásárlólista
- 0,5 kg málna
- 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)
Emlékeztető: cukor, üvegek
Előkészítés
- A málnát át kell válogatni, mert könnyen penészedik és a penészes szemek az egész eltett mennyiséget tönkre tehetik.
Málna
- A befőzésre alkalmas szemeket megmosod (ha te szeded a kertből, akkor meg sem kell mosni).
Mosás, öblítés
- Szűrőkanálon lecsepegteted.
Lecsepegtetés
Málnalekvár elkészítése
- A málnát összeturmixolod.
- Apró lyukú szitán átpasszírozod.
Passzírozás
- Megméred (először a lábost, utána beleteszed a málnát és együtt a kettőt, majd a lábos súlyát levonod – így csak egy edényt használsz a méréshez).
- A megmért málnához hozzáadod a számított mennyiségű cukrot.
Cukor hozzáadása
- Összekevered, a cukor gyorsan feloldódik.
Összekeverés
- Felteszed főni és forrástól számítva addig főzöd, amíg tányérra cseppentve már nem folyik.
Főzés
- Amikor a lekvár sűrűsége már megfelelő, kis üvegekbe mered, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel. A gyümölcsben van zselésítő anyag, ezért a málnalekvár lényegében málnazselé.
- Az üvegeket lezárod és száraz dunsztba teszed egy napra.
Üvegekben
- Málnalekvár tartósítószer nélkül: a tele mert és lezárt üvegeket 5 -10 percre fejre állítod. Ekkor a lekvár fölött maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :
- Válogatás, mosás: 10 perc
- Passzírozás: 20 perc
- Főzés: 60 perc
Összesen: 90 perc
Tárolás, felhasználás
- A száraz dunsztból kivett üvegeket felcímkézed és a helyére teszed.
- Felhasználás: lekváros süteményekbe.
- Karácsonyra, születésnapra felöltöztetve különleges ajándék.
-
Málnalekvár
Érdekelhet még a ribizli lekvár is.
AJÁNLÁS
Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.
Tájékozódj itt:
Középhaladó online befőző tanfolyam
Haladó online befőző tanfolyam
Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások