Cseresznye lekvár: bár a gyümölcsöt nagyon szeretjük, de a lekvárt ritkán készítjük, mert az íze nem túl vonzó. Egy kis furfanggal viszont igazán finom lekvár készülhet belőle.
Cseresznye lekvár készítése
Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 45 perc)
Hozzávalók
- 1 kg kimagozott cseresznye
- 40 – 50 dkg cukor (Te döntheted el, mennyit teszel bele.)
- 1 db kisebb citrom leve
- 1 tasak Dr Oetker dzsemfix (2:1) – nem feltétlenül szükséges – tartósítószerként nátrium benzoátot is használhatsz, vagy tartósítószer nélkül is befőzheted.
Bevásárlólista
- 1 kg kimagozott cseresznye
- 1 kg cukor (nem kell mind)
- 1 db kisebb citrom
- 1 tasak Dr Oetker dzsemfix (2:1)
Emlékeztető: üvegek
Megjegyzések
- Ha neked kell leszedni, ügyelj arra, hogy szárastól szedd, mert a szár leszakításával a gyümölcsön sérülés keletkezik és ott megtelepedhetnek a mikroorganizmusok. Persze óhatatlan, hogy néhány darab leszakadjon a szárról, de azokat akár meg is eheted. Ha piacon vásárolsz, akkor is ügyelj arra, hogy olyan cseresznyét vegyél, amelyeken jórészt ott van a szára.
- A cseresznyelekvár ízét két módon javíthatod: citromlét teszel bele a fenti arányban vagy meggyel keverve főzöl lekvárt.
- A cseresznyének alacsony a pektin tartalma, ezért önmagában nehezebben sűrűsödik. Dzsemfixxel (pektin és tartósítószer van benne) a főzési idő lerövidíthető.
Előkészítés
- Szárastól mosd meg a gyümölcsöt. Rövid ideig (5 -10 perc) áztasd be, utána tedd át egy másik, vízzel töltött tálba. Onnan kivéve szűrőkanálon öblítsd le folyó vízzel.
- A mosott cseresznyéről eltávolítod a szárakat, közben át is válogatod. A hibás darabokat kidobod.
- A leszárazott gyümölcsöket szűrőkanálon még egyszer átöblíted.
- Kimagozod. A magozást végezheted kézzel és magozó eszközzel (a kereskedelemben: meggymagozó). 1 kg cseresznyét kb. 10-15 perc alatt tudsz kimagozni kézzel. A magozó eszközzel 4-5 kg cseresznye magozható ki 1 óra alatt. A mennyiségtől és a rendelkezésre álló helytől függően kell eldöntened, vásárolsz-e magozó készüléket (nem drága). Megkönnyítheted a magozást egy gem-kapoccsal is. A külső részt felhajlítod. Ez lesz a nyele. A hurkolt részét beszúrod a mag mellett és kiemeled vele a magot. Rövid idő után már elég gyorsan fog menni.
Magozás
Kimagozva
Cseresznye lekvár készítése
- A kimagozott cseresznyét összedarálod (nem kötelező). Lehet darálóval, vagy akár húsdarálóval is.
Darálás 1
Darálás 2
Ledarálva
- Elkezded melegíteni, és forrás után lassan forralod kb. 15 percig (a hab nagy része főjjön el).
Főzés 1
- Botmixerrel pépesíted. Ha cseresznye dzsemet szeretnél inkább, akkor ezt a lépést hagyd ki.
- Add hozzá a dzsemfixet és kövesd a tasakon levő leírást.
- Dzsemfix nélkül is dolgozhatsz. Ekkor add hozzá a cukrot és főzd tovább, amíg tányérra cseppentve már eléri a megfelelő sűrűséget.
Főzés 2
- Forrón üvegekbe mered (nekem 3 db 3oo ml-es üveg lett). Ha nem dzsemfix-el készíted a lekvárt, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot szórsz.
- Az üvegeket lezárod, és száraz dunsztban hagyod kihűlni (kb. 24 óráig).
Cseresznye lekvár tartósítószer nélkül
A munkafolyamat a fentiekkel azonos. A lezárt üvegeket majdnem színültig töltöd. Lezárás után 5 -10 percre fejre állítod. Ekkor a benne levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
Üvegek fejre állítva
Elkészítési idő:
- Mosás, szárak leszedése, kimagozás: 35 perc
- Főzés (pektin tartalmú adalékkal): 25 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 70 perc
Cseresznyelekvár tárolása, felhasználása
Hűvös, szellős helyen tárold. Felhasználhatod lekváros kenyérre, palacsintába, süteményekbe is. Ajándékként is adhatod karácsonyra vagy más alkalomra. Ilyenkor „öltöztesd fel”.
Cseresznye lekvár
Képek: saját befőzés, saját képek
Próbáljátok ki, hogy a mosott, magozott, felezett cseresznyét nem daráljátok össze. Ha cukorral leöntitek, és hagyjátok állni néhány órát, kiadja a levét. Ha még alacsony lángon főzitek is egy félórát-órát, még több leve lesz. Ez eltehető cseresznyeszörpnek, szintén citrom hozzáadásával (ezt én egy külön edényben még egyszer felforralom, hogy tovább elálljon). Ezután a maradék, kifőzött félcseresznyéken már sokkal kevesebb a víz. Ha elég puhák, ekkor érdemes összedarálni botmixerrel, még egyet rárottyantani és eltenni.
Gelfixxel csinalom a lekvart. Mikor tegyem bele a citromot? Koszonom
Kedves Veronika!
Nagyon ritkán használok zselésítőt a lekvárokhoz, de nem hinném, hogy a citrommal nem fér össze, Én rögtön a főzés elején tenném bele. A cseresznye kissé semleges ízét szoktam vele kicsit savanykásabbá tenni, hogy ne a cukor édes íze domináljon benne. (A C-vitamin tartalma főzés miatt sajnos, így is, úgy is elveszik.