Cseresznye lekvár: bár a gyümölcsöt nagyon szeretjük, de a lekvárt ritkán készítjük, mert az íze nem túl vonzó. Egy kis furfanggal viszont igazán finom lekvár készülhet belőle.

Cseresznye lekvár 1

Cseresznye lekvár készítése

Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 45 perc)

Hozzávalók

  • 1 kg kimagozott cseresznye
  • 40 – 50 dkg cukor (Te döntheted el, mennyit teszel bele.)
  • 1 db kisebb citrom leve
  • 1 tasak Dr Oetker dzsemfix (2:1) – nem feltétlenül szükséges – tartósítószerként nátrium benzoátot is használhatsz, vagy tartósítószer nélkül is befőzheted.

Bevásárlólista

  • 1 kg kimagozott cseresznye
  • 1 kg cukor (nem kell mind)
  • 1 db kisebb citrom
  • 1 tasak Dr Oetker dzsemfix (2:1)

Emlékeztető: üvegek

Megjegyzések

  • Ha neked kell leszedni, ügyelj arra, hogy szárastól szedd, mert a szár leszakításával a gyümölcsön sérülés keletkezik és ott megtelepedhetnek a mikroorganizmusok. Persze óhatatlan, hogy néhány darab leszakadjon a szárról, de azokat akár meg is eheted. Ha piacon vásárolsz, akkor is ügyelj arra, hogy olyan cseresznyét vegyél, amelyeken jórészt ott van a szára.
  • A cseresznyelekvár ízét két módon javíthatod: citromlét teszel bele a fenti arányban vagy meggyel keverve főzöl lekvárt.
  • A cseresznyének alacsony a pektin tartalma, ezért önmagában nehezebben sűrűsödik. Dzsemfixxel (pektin és tartósítószer van benne) a főzési idő lerövidíthető.

Előkészítés

  • Szárastól mosd meg a gyümölcsöt. Rövid ideig (5 -10 perc) áztasd be, utána tedd át egy másik, vízzel töltött tálba. Onnan kivéve szűrőkanálon öblítsd le folyó vízzel.
  • A mosott cseresznyéről eltávolítod a szárakat, közben át is válogatod. A hibás darabokat kidobod.
  • A leszárazott gyümölcsöket szűrőkanálon még egyszer átöblíted.
  • Kimagozod. A magozást végezheted kézzel és magozó eszközzel (a kereskedelemben: meggymagozó). 1 kg cseresznyét kb. 10-15 perc alatt tudsz kimagozni kézzel. A magozó eszközzel 4-5 kg cseresznye magozható ki 1 óra alatt. A mennyiségtől és a rendelkezésre álló helytől függően kell eldöntened, vásárolsz-e magozó készüléket (nem drága). Megkönnyítheted a magozást egy gem-kapoccsal is. A külső részt felhajlítod. Ez lesz a nyele. A hurkolt részét beszúrod a mag mellett és kiemeled vele a magot. Rövid idő után már elég gyorsan fog menni.
    Magozás

    Magozás

    Kimagozva

    Kimagozva

Cseresznye lekvár készítése

  1. A kimagozott cseresznyét összedarálod (nem kötelező). Lehet darálóval, vagy akár húsdarálóval is.
    Darálás 1

    Darálás 1

    Darálás 2

    Darálás 2

    Ledarálva

    Ledarálva

  2. Elkezded melegíteni, és forrás után lassan forralod kb. 15 percig (a hab nagy része főjjön el).

    Főzés 1

    Főzés 1

  3. Botmixerrel pépesíted. Ha cseresznye dzsemet szeretnél inkább, akkor ezt a lépést hagyd ki.
  4. Add hozzá a dzsemfixet és kövesd a tasakon levő leírást.
  5. Dzsemfix nélkül is dolgozhatsz. Ekkor add hozzá a cukrot és főzd tovább, amíg tányérra cseppentve már eléri a megfelelő sűrűséget.

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Forrón üvegekbe mered (nekem 3 db 3oo ml-es üveg lett). Ha nem dzsemfix-el készíted a lekvárt, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot szórsz.
  7. Az üvegeket lezárod, és száraz dunsztban hagyod kihűlni (kb. 24 óráig).

Cseresznye lekvár tartósítószer nélkül

A munkafolyamat a fentiekkel azonos. A lezárt üvegeket majdnem színültig töltöd. Lezárás után 5 -10 percre fejre állítod. Ekkor a benne levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.

Üvegek fejre állítva

Üvegek fejre állítva

Elkészítési idő:

  • Mosás, szárak leszedése, kimagozás: 35 perc
  • Főzés (pektin tartalmú adalékkal): 25 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 70 perc

Cseresznyelekvár tárolása, felhasználása

Hűvös, szellős helyen tárold. Felhasználhatod lekváros kenyérre, palacsintába, süteményekbe is. Ajándékként is adhatod karácsonyra vagy más alkalomra. Ilyenkor „öltöztesd fel”.

Cseresznye lekvár 2

Cseresznye lekvár

 

Képek: saját befőzés, saját képek