Eperlekvár: készítése a befőzési szezon kezdete. A lekvár gyorsan elkészül, felhasználhatod vajas kenyérre kenve reggelihez vagy különféle süteményekbe.
Eperlekvár recept
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül): 200 perc (ebből munka: 80 perc)
Vásárlás
Mielőtt megvásárolod az epret, jó, ha tudod:
- 10 % veszteséggel kell számolnod.
- A cukor mennyisége változtatható: 1 kg, megtisztított eperhez adhatsz 30 -50 dkg cukrot, sőt cukor nélkül is befőzheted, ha valóban tökéletesen záró üvegeid vannak. A lekvárokat felbontás után hűtőben kell tartani, és az alacsony cukortartalmúakat gyorsan el kell fogyasztani, mert még a hűtőben is fennáll a veszély, hogy néhány nap után megpenészednek.
- 3 kg eperhez – a cukor mennyiségétől függően 5 – 6 db kb. 250 ml-es üvegre lesz szükséged. Ez attól is függ, hogy az eper mennyi nedvességet tartalmaz. Az üvegeket tisztára mosod, fejre állítva lecsepegteted a vizet, majd megfordítva hagyod kiszáradni (ezt már előző nap.
Hozzávalók
- 3 kg eper (ez egy baráti mennyiség – mosás, tisztítás után kb. 2,7 kg lesz)
- 1 kg kristálycukor (mosott tisztított eper 1 kg-jához 0,4 kg) – kevesebb is lehet!
- 1 db citrom leve (a cukor édes ízét ellensúlyozza, főleg magasabb cukortartalom esetén)
- nátrium benzoát (elhagyható, de légmentesen záró – lehetőleg új – fedőket használj).
Bevásárlólista
- 3 kg eper
- 1 kg kristálycukor
- 1 db citrom
- 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)
Emlékeztető: nincs
Megjegyzés:
- Jó, ha tudod, hogy a cukor is tartósít. Ha kevesebb cukorral dolgozol, nagyon jól kell az üvegek tetőinek zárnia. Ajánlatos a lekvárt kisebb üvegekben eltenni, mert az gyorsabban elfogy.
Előkészítés
- Először megmosod álló vízben. Ha szabadföldi az eper, lehetnek rajta föld-maradványok és ezek eltávolításához kb. 10 perc álló vízben történő áztatás szükséges.
- Folyó vízben leöblíted, leszeded a zöld leveleket, ismételten leöblíted és egy kb. 5 literes lábosba teszed. (A leveleket megszárítva vízhajtó és tisztító tea készítéséhez tudod felhasználni.) A nagyobb szemeket kettévágod.
- Hozzáadod a cukrot, többször átkevered, egészen addig, amíg a cukor feloldódik az eper levében. Közben az üvegeket tisztára moshatod.
- Botmixerrel az egész mennyiséget finomra mixeled.
Eperlekvár készítése
- Felteszed főni, időnként megkevered. Az eperlekvár főzése figyelmet igényel. A főzési idő függ attól, hogy mennyire volt esős az időjárás és attól is, milyen sűrű lekvárt szeretnél.
- Amikor a hab már eltűnt az eperlekvár tetejéről, végezz csepp próbát: cseppents kevés lekvárt egy tányérra, és ha kihűlve nem folyik szét, készen is van. Ha sűrűre szeretnéd, még egy kicsit tovább főzheted.
- Forrón üvegekbe töltöd.
- Tetejére kevés nátriumbenzoátot teszel (ezt fogyasztás előtt el is távolíthatod). Ha ezt nem szeretnéd, a jól lezárt üvegeket 5 percre állítsd fejre. Ezalatt a fedél alatt maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
- A forrón lezárt üvegeket 24 órára párnákba, plédekbe csomagolva dunsztold ki.
- Fontos feliratoznod: tegyél rá Eperlekvár címkét dátummal ellátva és végleges helyére állítod. Szép kis textilfedővel is lefedheted. A képen látható eperlekvár igazán üdítő látvány.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Az eper mosása, tisztítása: 20 perc
- Cukor feloldása az eperben: 120 perc
- Turmixolás, főzés: 50 perc
- Üvegekbe töltés, fejre állítás: 10 perc
Összesen: 200 perc (ebből munka: 80 perc)
Változatok:
- az eperlekvár készülhet még keverve más gyümölcsökkel (rebarbara, málna, ribizli)
- a fűszeres eperlekvár (pl. kakukkfűvel, rozmaringgal, levendulával) igazi különlegesség.
Eperlekvár tárolása
Tárold hűvös, szellős helyen. Ha nincs túl világos, kevésbé sötétedik meg. Ajándékba is adhatod. Ez esetben öltöztesd fel. Szép, mutatós ajándék lesz.
Az eperszedésről és befőzéséről itt olvashatsz még:
az eperdzsemről
az eperszedő helyekről.
Képek: saját felvételek
Nagyon ínycsiklandó lett. Most én úgy készítettem, hogy tettem hozzá bodza virágot. Csak a szirmokat. Nagyon finom lett.
Szia, Andi!
A bodzavirág is jó ötlet. Azóta én is alkottam: levendulával és kakukkfűvel készült egy-egy kis üveg. Ezek a változatok is finomak.